2024. szeptember 7., szombat

Többmilliós lakodalom – spórolási tippek a nagy naphoz

A régi idők tapasztalatival szemben ma már nem csak egy olyan lakodalom lehet keményen zsebbe nyúlós, ahova több száz embert hívnak meg. Ha a közeljövőben szeretnénk esküdni, akkor fel kell készülnünk arra, hogy egy egyszerűbb, szerényebb lagzi is többmilliós tétel lehet.

Bár az esküvő nem jelenti azt, hogy kötelező lakodalmat is tartani, de a hagyományok miatt sokan ragaszkodnak hozzá. Elképzelhető az is, hogy a párok azért halogatják az egybekelést, mert nem engedhetnek meg maguknak egy több millió forintos kiadást. Cikkünkben most jó pár olyan spórolási tippet fogtunk csokorba, amivel érdemes lehet belevágni a lakodalmi felkészülésbe!

Általában több milliós tétel egy egyszerű lakodalom is

Anyagilag nem jár jól, aki a közeljövőben tervez házasodni: idén már 8 millió forintba is kerülhet egy átlagos 80 fős lakodalom. Ha azt gondolnánk, hogy ez az összeg azért jött ki, mert mindenből a legjobbat, legdrágábbat vagy a legexkluzívabbat választottuk, el kell szomorítsunk, nem így van. A 8 millió forint nem tartalmazza a vendégek elszállásolását és semmilyen különösebb programot.

Ez az összeg nem is olyan valószerűtlen, ha belegondolunk, hogy a polgári vagy egyházi esküvő díján felül ki kell fizetnünk a karikagyűrűket, a menyasszonyi és menyecske ruhákat, a fodrász, sminkes, fotós, ceremóniamester, vőfély, zenekar és dj munkáját, a dekorációt és nem mellesleg a vacsorát. Ez pedig még csak a kezdet, számos más kiadás is felmerülhet.

Sokan viszont nem engedhetnek meg maguknak ekkora kiadást, így vagy lemondják, vagy elhalasztják a lakodalmat arra számítva, hogy idővel talán olcsóbban is meg tudják szervezni. Ezt bizonyítják a KSH adatai is: 2021 óta ismét csökken a házasságkötések száma. Nem véletlen, hiszen az áremelkedés tényleg brutális: az egyszerűbb lakodalmakat néhány éve még pár millió forintból ki lehetett hozni.

Az elmúlt években minden egyes szolgáltatónál érezhető volt a drágulás. Amennyiben a közeljövőben szeretnénk házasodni, tartsuk szem előtt, hogy egy 80 fős lakodalom minden extra nélkül simán kerülhet 8 millió forintba. Ebben a helyzetben különösen jól jöhetnek a spórolási tippek, amelyek segítenek elkezdeni megtakarítani a nagy napra.

Spórolási tippek a költséghatékony nagy naphoz

Az esküvőre és a lakodalomra való előzetes anyagi felkészülés kulcsfontosságú. Minél korábban kezdjük ezt el, annál könnyebben fogjuk tudni finanszírozni a felmerülő költségeket. Emellett pedig számtalan olyan költség fog felmerülni, amire elsőre nem is gondoltunk. Sőt, a szakértők szerint már kisebb összegben is érdemes elkezdeni a megtakarítást. A cikkben olyan spórolási tippek szerepelnek, amelyeknek nagy hasznát vehetjük a lakodalom megtervezésében.

Készítsünk lakodalmi költségvetést!

Mint minden egyes nagyobb finanszírozást igénylő projekthez, így a lakodalomhoz is érdemes előzetesen egy költségvetést készíteni. Először is azt kell meghatároznunk, hogy nagyjából mekkora keretösszegből gazdálkodhatunk. Ezt pedig érdemes lebontani kisebb tételekre, például hogy mennyit szánunk az esküvői ruhára, a helyszínre, a fotózásra, a lakodalmi menüre, stb. Ha pedig összeszedtünk minden fontos költséget, akkor könnyedén meg tudjuk határozni, hogy havonta mekkora összeget kell félretenni a cél eléréséhez.

Nyissunk megtakarítási számlát!

Érdemes lehet egy külön megtakarítási számlát nyitni, amelyen kifejezetten az esküvőre félretett pénzeket gyűjtögetjük. Ennek egy költséghatékonyabb változata – már persze ha van valamelyik neobanknál számlánk –, ha például a Revoluton belül nyitunk egy külön zsebet, ahol a pénzünket gyűjtögetjük. Ez egyszerűbb és olcsóbb, de ha ragaszkodunk a megtakarítási számlához, akkor is számos lehetőségünk van!

Amennyiben nem szimpatikus a számlás megoldás, akkor rövid távra is leköthetjük a pénzünket. Ezzel abból a szempontból is jól járunk, hogy az összeg időközben úgy is növeli értékét, hogy közben semmit nem csinálunk vele. Ha egy évünk is van a lakodalomig, akkor kockázatmentes megoldás lehet az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). Ez azért is jó lehetőség, mert az adómentes megtakarítási formák közé tartozik

Határozzuk meg a havi megtakarítási célt!

A spórolási tippek közül talán az egyik legfontosabb a megtakarítási cél kitűzése. Ha már kiszámoltuk, hogy mekkora összeg szükséges a lakodalomhoz és az is megvan, hogy mikor lesz a nagy nap, akkor könnyen megkapható, hogy ahhoz havonta mennyit kell félrerakni. Amennyiben viszonylag rövid idő alatt kell összegyűjteni a szükséges pénzt, akkor elképzelhető, hogy a havi jövedelmünknek nagyobb részét kell félrerakni, így viszont le kell mondani néhány extrább kiadásról.

Kerüljük a felesleges költekezést!

Minden pénzügyi cél eléréséhez érdemes áttekinteni a jelenlegi költési szokásainkat. Ezzel látni fogjuk azokat a területeket, ahol a költségeken lehet csökkenteni. Az extrább kiadásokat – mint egy sokadik új ruha, több streaming szolgáltatás, adott márkás élelmiszerek – érdemes leépíteni, de még a bankszámla és a bankkártya költségein is spórolhatunk. Ezeket a kisebb megspórolt összegeket is áthelyezhetjük az esküvői megtakarításba!

Készítsünk egy havi költségvetési tervet is!

A lakodalmi költségvetés mellett érdemes lehet a mindennapokra is egy havi szintű költségvetési tervet létrehozni. Ebbe a bevételeink és kiadásaink belefoglalása után pontosabban is látjuk, hogy mennyit tudunk havonta félrerakni. A korábban kiszámolt szükséges havi megtakarítás és a ténylegesen félrerakható összeg összehasonlítása után pedig dönthetünk úgy, hogy még faragunk le kiadásainkból, vagy akár úgy is, hogy nem kell ennyire szigorúan spórolni.

Emellett pedig az is fontos, hogy ha vannak fennálló adósságaink, akkor azokat mielőbb rendezzük. A tartozás visszafizetése “elkölthető” pénzt szabadít fel. Ezen felül pedig megakadályozza a szükségtelen kamatköltségek fizetését is.

Automatizáljuk a megtakarításokat!

A lakodalom finanszírozási részénél szintén hasznos lehet a megtakarítások automatizálása. Célszerű lehet megfontolni az automatikus átutalás lehetőségét is, ami minden hónapban egy meghatározott összeget utal át a folyószámláról az esküvői megtakarítási számlára. A megtakarítások automatizálása segíthet a fegyelmezettség és pénzügyi tudatosság kialakításában azáltal, hogy rendszeresen átvezeti a beállított összeget.

Gondolkozzunk egyéb bevételi forrásokban!

Ha van arra lehetőségünk, akkor kereshetünk további lehetőségeket, amivel a havi bevételünket gyarapítjuk. Ez lehet részmunkaidős vagy szabadúszó munka vállalása, esetleg olyan tárgyak, ruhák eladása, amelyekre már nincs szükségünk. Utóbbira ma már számos könnyen kezelhető felület áll rendelkezésre!

Keressünk más költséghatékony megoldásokat is!

A lakodalom költségein számos ponton spórolhatunk. Ilyen lehet például a rövidebb vendéglista, egy olcsóbb helyszín, ruhabérlés vásárlás helyett, a fotós barát, családtag felbérlése vagy az esküvő egyes dekorelemeinek otthoni elkészítése.

Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a pénzügyi célok eléréséhez jelen esetben a megálmodott lakodalom megvalósításához minden esetben reálisan kell látni saját anyagi helyzetünket. 

Emlékeztető, hogy költséghatékony legyen a lakodalom

Egy lakodalom során a kiadások gyorsan elszabadulhatnak, viszont egy kis odafigyeléssel nem okozhat problémát a finanszírozás. A tudatos tervezés és előkészítés pedig hozzájárulhat a költségeink csökkentéséhez. A nagy nap ne azért legyen emlékezetes, mert kiürítette a közös kasszát, hanem mert egy csodálatos élmény volt szeretteink társaságában.
Ebben pedig a cikkben bemutatott trükkök is segítségünkre lehetnek! A spórolási tippek betartása és a megtakarítás időben való elkezdése, a szorgalmas tervezés és a tudatos gyűjtögetés mind-mind elősegíti, hogy felesleges anyagi terhek nélkül szervezhessük meg a nagy napunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük