2024. június 13., csütörtök

Sok magyar munkavállaló új munkahelyet fog keresni – A Wyser felmérése

A felmondás okai lehetnek változatosak, és a munkavállaló személyes körülményeitől és a munkahelyi körülményektől is függenek.

Egyik leggyakoribb ok a munkahelyi elégedetlenség. Ha a munkavállaló nem érzi jól magát a munkahelyén, és nem elégedett a munkakörülményekkel, a fizetéssel, a munkakörrel, vagy a munkatársakkal, akkor könnyen előfordulhat, hogy felmond. Az általános gazdasági és piaci feltételek, a munkaerőpiaci változások, valamint az általános gazdasági kilátások is befolyásolhatják a felmondási döntést. Ha a munkaerőpiac rossz állapotban van, akkor a munkavállalók könnyebben felmondhatnak, mivel több lehetőségük van más munkahelyeket keresni.

Végül, a munkaadói döntések is vezethetnek felmondáshoz, például a munkahely bezárása, a fizetéscsökkentés vagy az elbocsátás. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy az ő munkahelye veszélyben van, akkor felmondhat, hogy előre tervezze a jövőjét.

Évtizedek óta először emelkednek az árak ilyen mértékben, a munkavállalók és a munkáltatók is jelentős béremelésekre számítanak idén – derül ki egy új felmérésből. A legtöbb munkavállaló 10 és 30 százalék közötti béremelést szeretne. A felmérés szerint az infláció alatti béremelést kínáló vállalatok nagyobb munkavállalói mobilitással fognak szembesülni. Ugyanakkor a vállalatok úgy vélik, hogy a Covid válsággal kapcsolatos tapasztalataikra alapozva a nehéz gazdasági körülmények ellenére nem fogják csökkenteni a munkavállalóik számát.

jegyzetelés

Forrás: Pixabay

A munkavállalók aggódnak

A munkavállalók jobban aggódnak a jövő miatt, mint a vállalatok: a Wyser felmérése szerint 10-ből két munkavállaló úgy véli, hogy idén nem lesz béremelés. Eközben a megkérdezett humánerőforrás-vezetők és döntéshozók válaszai szerint a vállalatok mindössze 7 százaléka nem tervez béremelést. A munkavállalók 44 százaléka elégedett egy 10-20 százalékos béremeléssel, míg 35 százalékuk 20-30 százalékos fizetésemelést szeretne. Az elmúlt évtizedekben nem volt példa ilyen bérigényre, és ez alól a vezetők sem kivételek.

A következő időszakban azok a munkavállalók, akik nem elégedettek az idei béremeléssel, elkezdhetnek munkát keresni. Bár a vállalatok többsége elismeri, hogy jelentős béremelésre van szükség, csak a legjobban teljesítő vállalatok képesek a munkavállalók igényeihez közelebbi béremelésre. A felmérés szerint a munkavállalók 64%-a jelenleg munkahelyváltást fontolgat, 12%-uk pedig aktívan munkát keres. Ha azonban a munkavállalók kiábrándulnak, vagy ha a megélhetési költségek tovább emelkednek, ez az arány könnyen megváltozhat, és többen kereshetnek aktívan munkát.

jegyzetelés kávézóban

Forrás: Pixabay

A bér egy fontos tényező

Mivel az infláció jelenleg nagyon negatív hatással van a szakemberekre és a vezetőkre, nem meglepő, hogy a bérek egyértelműen a munkahelyváltás fő mozgatórugói: a munkavállalók 80%-a hajlandó munkahelyet váltani a magasabb fizetés miatt, míg a szakmai kihívások, a munka és a magánélet egyensúlya és a munkavégzés helye kevésbé fontos. A válaszadók még nincsenek meggyőződve arról, hogy eljött az idő egy másik ágazat keresésére. Ez arra utal, hogy a munkavállalók még nem látták a recesszió jeleit, amelyeket a szakértők előre jeleznek, és bíznak jelenlegi vállalatuk stabilitásában. Ez arra is utal, hogy a vállalatok nem fontolgatják az elbocsátásokat.

Felmérések szerint a távmunka már sok cégnél meghonosodott:

  • a cégek és a munkavállalók többsége elfogadja a heti két-három nap otthoni munkavégzést,
  • a cégek 20%-a azonban még mindig nem tolerálja az home-office-t.
laptop, füzet, toll

Forrás: Pixabay

Úgy tűnik, a vállalatok tanultak a Covid-válságból. A válság miatt sok értékes alkalmazottat veszítettek el, de azok, akik a munkahelyükön maradtak, a kilábalás időszakában lemaradtak. A mai gazdasági nehézségek közepette a kutatás azt mutatja, hogy a vállalatok a működési költségeken, a rezsiköltségeken és a beszállítókon szeretnének spórolni, és igyekeznek elkerülni az elbocsátásokat. A HR-vezetők mindent megtesznek a munkavállalók megtartása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük