2024. július 21., vasárnap

Több százezreknek nincs megtakarítása

A szakértők szerint a 3-5 millió forintot meghaladó megtakarítással rendelkezők száma kevesebb, mint 300 ezer hazai háztartás kezében van. Ez a kör pedig egyre inkább elérhetetlenné válik. Több százezrek tapasztalják jelenleg hazánkban, hogy nem tudnak megtakarítani, illetve hogy éppen kijönnek havi fizetésükből. A felemelkedés helyett pedig lefelé csúsznak. A jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarítás kulcsfontosságú lenne.

A megtakarítás hiánya kimondottan jelentős hazánkban

A magyar társadalom 97 százalékát kimondottan rossz helyzetbe sodorja a tartósan magas infláció, a megtakarítás hiánya és a gazdasági növekedés elapadása – derül ki a Blochamps Capital felmérésből. A kutatást először végezte el cég a magyar középosztályra vonatkozóan. Az eredményekből jól látszik, hogy több százezer olyan háztartás van, ami egyáltalán nem tud megtakarítani, így nem képes belépni a vagyoni felső-középosztályba. 

A legfelső 10 százalék éppen tudta növelni vagyonát, habár egyre nehézkesebb bejutni a top 10, de méginkább a top 3 százalékba. A prémium, az affluens és a privátbanki csoporthoz összesen 630-650 ezer bankszámla tartozik, ami 300-350 ezer fő kezében van. Ez az a kör, aki stabil anyagi háttérrel, jelentősebb összegű megtakarítással és fix befektetési lehetőségekkel rendelkezik. Az ezen a csoporton kívül eső háztartások helyzete lényegesen rosszabb: nem tudnak bevételükből annyit félretenni, hogy hosszú távon stabilizálják megtakarítási-befektetési helyzetüket.

Egy év alatt is romlott a megtakarítási képesség

A Blochamps Capital ügyvezető igazgatója, Karagich István úgy gondolja, hogy a megtakarítások jelenlegi helyzete igencsak kiábrándító. A 2022-es évhez képest, vagyis egy év alatt is romlott a megtakarítási képesség hazánkban. Ez azt jelenti, hogy a lakosság nagyon kis része tud csak félrerakni, míg a 18-64 év közöttiek 97 százalékánál ez egyáltalán nem is lehetséges.

Az adatok azt mutatják, hogy a falusi háztartások több mint fele (55 százaléka) a hónap végére elkölti a teljes havi jövedelmét. Azok közül pedig, akik tudnak félretenni, 45 százalék készpénzben tartja félretett pénzét. A fővárosiak 44 százaléka nem tud félrerakni fizetéséből, de a megtakarítók 26 százaléka így is otthon tartja ezt az összeget. Az aktív korú lakosok közül csupán 42 százaléknak van tartaléka, többnyire ez néhány havi megtakarítást jelent.

A felmérés szerint 2022-ben a prémium státusszal rendelkező ügyfelek megtakarításuk 40 százalékát rövid távú betétekben és folyószámlán helyezték el. Minden negyedik prémium és privátbanki ügyfél tartott állampapírt, míg az affluens ügyfelek 20 százaléka tett így.

A privátbankok által kezelt megtakarítások a 2010-es 2349 milliárd forintról idén 7400 milliárdot is meghaladóan növekedtek. Ugyanakkor a befektetési eszközök egymáshoz képest vett aránya nem igazán mozdult el azóta. Mindez azért fontos, mert a pénzügyi szolgáltatóknak központi kérdés lenne a pénzügyi tudatosság fokozása. Az is fontos, hogy releváns és részletes információkra alapozott döntéseket hozzanak az ügyfelek. A Blochamps szerint már nemcsak a privátbanki ügyfélkörben elérhető a pénzügyi tervezés, hanem a 10-30-50 milliós terjedelmű megtakarításoknál is kedvező értékajánlatok találhatóak.

Kik a prémium és affluens ügyfelek?

A jellemző affluens ügyfél nagyvárosban – elsődlegesen a fővárosban vagy annak agglomerációjában – él, a 40-60 éves korcsoportba sorolható, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, valamint nettó jövedelme havi szinten 1 millió forint feletti. Jellemzői közé sorolható még a 30 és 70 millió forint közötti megtakarítás és akár 2 saját tulajdonban lévő ingatlan. Ezeknek az ügyfeleknek többnyire kevés a szabadidejük, így a gyors és hatékony banki ügyintézést preferálják, előszeretettel veszik igénybe a digitális, automatikus megoldásokat, kedvelik az exkluzivitást. Lényegesek számukra az ESG-megtakarítások és a nyugdíjas koruknak bebiztosítása.

A prémium ügyfél általánosságban 30-50 év közötti, jövedelme meghaladja a havi nettó 500 ezer forintot, 3-15 millió forint közötti megtakarítás és minimum 1 saját ingatlan van a nevén. Az ide sorolandó tipikus ügyfél legalább egy diplomával rendelkezik, beszél idegen nyelveket, illetve nem szeretne külföldre költözni. Szintén preferálja az innovatív és hatékony megoldásokat, valamint az online kapcsolattartást. Tervei hosszú időtávra szólnak, igyekszik jövedelmét maximalizálni, továbbá az életét megkönnyítő új pénzügyi lehetőségeket szívesen kipróbálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük