2024. július 25., csütörtök

46 ezer forinttal lett rosszabb az anyagi helyzetünk

A havi megélhetési kiadások jelentősen gyorsabban növekedtek, mint a bevételek – derült ki a K&H biztos jövő felméréséből. A kutatás a 30-59 év közötti lakosság pénzügyi helyzetének feltárására irányult. Az eredményekből látható, hogy a megkérdezettek 92 százalékának havi szinten átlagosan 64 ezer forinttal több kiadása van a mindennapi dolgokra, mint egy évvel ezelőtt. Habár a bevételek is növekedtek, nem tudták kompenzálni a jelentősen magasabb kiadásokat: a kitöltőknek összességében 46 ezer forinttal romlott a pénzügyi helyzete az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Drasztikusan növekedtek a megélhetési kiadások

A megélhetési kiadások havi szinten jóval nagyobb mértékben növekedtek, mint a bevételek – tudható meg a K&H biztos jövő felmérésének első negyedévi eredményeiből. Az eredményekből egyértelműen kirajzolódik, hogy a 30-59 év közötti megkérdezettek többsége, összesen 92 százaléka nyilatkozott a megélhetési kiadásainak emelkedéséről.

A megélhetési kiadások növekedése az alábbiak szerint alakult:

  • a válaszadók 5 százalékánál a többletkiadások nem érték el a 20 ezer forintot,
  • a megkérdezettek 27 százaléka 20 és 50 ezer forint közötti növekedésről számolt be,
  • 38 százaléka már jóval nagyobb, 50-99 ezer forintos emelkedést tapasztalt,
  • több mint egyötödük többletkiadása pedig már a százezres nagyságrendet is meghaladja, 100-149 ezer forint közötti.

Mindemellett a válaszadók 5-5 százaléka még ennél is jelentősebb, 150-200 és a 200 ezres nagyságrendet is meghaladó növekedést tapasztalt a megélhetési kiadások tekintetében.

A nők költségei nagyobb mértékben emelkedtek

A kutatás eredményeiből látható, hogy a megélhetési kiadások átlagosan 64 ezer forinttal emelkedtek. A medián 50 ezer forint, vagyis a kutatásban résztvevők fele ennél az összegnél alacsonyabb, másik fele pedig ennél nagyobb emelkedést tapasztalt a megélhetési kiadások vonatkozásában. A költségnövekedés nemek szerint eltérően alakult: a nőknél 67 ezer forint, a férfiaknál 60 ezer forint volt átlagosan.

Kor szerint is eltérések tapasztalhatóak:

  • a harmincas korcsoport számolt be a legnagyobb mértékű növekedésről a megélhetési kiadások tekintetében, ami 68 ezer forint volt átlagosan,
  • a negyvenes korosztályban ez 63 ezer forint volt,
  • míg az ötveneseknél átlagosan ez 59 ezer forintot tett ki.

A havi jövedelmek szerint vizsgálva látható, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők körében növekedtek leginkább a megélhetési költségek, ez átlagosan 70 ezer forint volt. A közepes és alacsonyabb jövedelmi kategóriába sorolható válaszadóknál ennél kisebb mértékű volt a havi  megélhetési kiadások emelkedése, átlagosan 62 ezer és 57 ezer forintot tett ki. A gyermeket nevelő háztartások 73 ezer forintos növekedést tapasztaltak, míg a gyermektelen háztartásoknál ez átlagosan 57 ezer forint volt.

Bevételek vs kiadások

A kutatás résztvevőinek 3 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a megéledési kiadások tekintetében nem tapasztaltak emelkedést, míg 5 százalékuk csökkenésről számolt be. Ezt a csoportot figyelembe véve átlagosan 60 ezer forintos kiadásnövekedés ment végbe havi szinten.

Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bevételek hogyan változtak. A beérkezett válaszok szerint a bevételek esetében átlagosan 14 ezer forintos növekedés történt. a különbség hozzávetőlegesen négyszeres, ezért a végső egyenleg 46 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy a válaszadók anyagi helyzete átlagosan 46 ezer forinttal rosszabb a tavalyihoz képest.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük