2024. június 16., vasárnap

Ömlött a pénz a befektetési alapokba februárban

A befektetési alapokban kezelt vagyonban 231 milliárd forintos növekedés ment végbe februárban, ami 2,4 százalékos bővülésnek felel meg. Az alapkezelők statisztikáiból az is kiderült, hogy ez a frissen behozott tőkével magyarázható, hiszen összességében hozam nem igazán volt.

9800 milliárd forintra bővült a befektetési alapok összvagyona

Az előző hónapban egy enyhe korrekció volt tapasztalható a fejlett és a fejlődő piacok tőzsdéin, ami természetesen a hazai tőzsdén is érződött. A forint végre erősödött az euróval szemben, illetve kissé a dollárral szemben is megerősödött. 

befektetsési alapok vonaldiagrammja az elmúlt 10 évben
forrás: BAMOSZ

A befektetési alapokba beáramló pénz 228 milliárd forinttal volt magasabb, mint amennyi kiáramlott. A BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok vagyona 231 milliárd forintos bővülést ért el, ami így február végére elérte a 9800 milliárd forintot is. A növekedés 2,4 százaléknak felel meg – derült ki Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) februári hírleveléből. Az egyes kategóriák tekintetében vegyesen alakult a helyzet, viszont kiemelendőek a rövid lejáratú kötvényalapok, ugyanis az elmúlt néhány hónap tendenciáit követve ismét az értékesítések kerültek előtérbe.

Hogyan alakultak az egyes alapok?

Az egyes befektetési alapok közül a pénzpiaci alapokba mintegy 8,5 milliárd forint új tőkét helyeztek a befektetők. Az alap vagyonában összeségében 3,5 százalékos növekedés ment végbe. Ebből akár arra is lehet következtetni, hogy a tavalyi év második felében végbement dinamikus tőkebeáramlás megtorpant, habár a befektetők körében még mindig közkedvelt a kategória.

A kötvényalapokba töretlenül áramlik a friss tőke: februárban ez 216 milliárd forintot jelentett. Az egyes befektetési alapok közül ez kimagasló eredmény. A kötvényalapokon belül a befektetők leginkább a rövid futamidejű alapokat preferálták, így a friss tőke nagyobb része, összesen 208 milliárd forint áramlott ide. A hosszú futamidejű kötvényalapok 8 milliárd forintnyi friss tőkével gazdagodtak, miközben a szabad futamidejű kötvényalapok vagyona összesen 0,2 milliárd forinttal növekedett. A vagyonnövekedés kismértékben magyarázható csak a hozamokkal, ugyanakkor 7,8 százalékos emelkedés ment végbe a kezelt vagyonban, így már túlszárnyalta a 3 ezermilliárd forintot is.

A vegyes alapok megszenvedték a februárt: 3,2 milliárd forintot vettek ki az alapokból, a hozamok sem voltak kecsegtetőek, így 0,9 százalékot csökkent a vagyon. A kategórián belül:

  • a vegyes alapok által kezelt vagyon bővült egyedül, ennek mértéke 7,3 milliárd forint volt,
  • az óvatos vegyes alapokból 4,9 milliárd forint távozott,
  • a dinamikus alapok vagyona 5,6 milliárd forinttal csökkent.
forrás: BAMOSZ

A részvényalapok helyzete sem alakult fényesen, ugyanis 7,4 milliárd forintos tőkekiáramlás valósult meg. Az árfolyamváltozás sem kedvezett a befektetőknek így a kezelt vagyon 2,5 százalékkal mérséklődött.

Újjáéledtek a tőkevédett alapok

A tőkevédett alapok mintegy 6 milliárd forintnyi friss tőkével gazdagodtak. Ez elsősorban az új alapok bevezetésének eredménye, így mondhatni újjáéledt a kategória. A nettó eszközérték 11,7 százalékkal bővült, viszont értelemszerűen az ugrásszerű növekedés az alacsony bázissal magyarázható.

Kevésbé volt kedvező a február az abszolút hozamú alapoknak, amelyekből 1,6 milliárd forintot vettek ki a befektetők. Ugyanakkor a hozamok jó irányba mozdultak, így a vagyon 0,3 százalékkal nőtt, ezáltal átlépve az ezermilliárd forintos határt.

A származtatott alapokból 1,2 milliárd forint áramlott ki, amit a megszűnt alap eredményezett. A hozamok kissé javították a helyzetet, viszont így is 2,2 százalékos visszaesés volt tapasztalható a vagyonban. 

Egyéb eredmények:

  • Az ingatlanalapokba közel egymilliárdnyi tőke vándorolt. Alacsony hozam is volt, de lényeges növekedés nem valósult meg.
  • Az árupiaci alapokból 0,2 milliárd forint távozott. A hozamok viszont jó irányba változtak, ezért a vagyonváltozás plusz 0,3 százalék volt.
  • A zártkörű alapok – amelyekben leginkább intézményi befektetők vagyona áll – szintén bővültek, nem is kicsit, ennek mértéke 10,8 milliárd forint volt. Ennek köszönhetően a vagyon 1,4 százalékkal növekedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük