2024. június 13., csütörtök

Egyre több hitel szükséges a megélhetéshez

Látszólag egyre több családnál válik szükségessé hitel felvétele, függetlenül attól, hogy a kamatokat a bankok még mindig magasan tartják. Sokan ezt a pénzt nem lakásvásárlásra fordítják, hanem a fogyasztásuk finanszírozására. Az adatokból az is látszik, hogy a banki betétek összege is nagyban visszaesett. Ez nem csak rosszat jelenthet, ugyanis sokan nem elköltik a megtakarításukat, hanem inkább befektetik.

Folyamatosan romlik a magyarok anyagi helyzete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint tovább romlott a hazai lakosság anyagi helyzete júliusban. A történelem során most először volt arra precedens, hogy a háztartások hitelállománya meghaladta a 10 ezer milliárd forintos nagyságrendet. Ugyanakkor emellé jelentősebb hitelfelvétel nem társul. Az egyes hiteltípusok közül a személyi kölcsönök állnak a legjobban, de az elmúlt évekhez viszonyítva a lakáshitelek esetében alacsonyabb volt a folyósítás. 

Ezzel szemben a folyószámlahitelek állománya egy hónap leforgása alatt 10 milliárddal bővült, ezzel elérve a 26,2 milliárd forintot. Ez az elmúlt háromnegyedév csúcsértékének számít. Mindemellett azt is sugallja, hogy egyre több olyan család van, akinek a megélhetéshez plusz pénzre van szüksége.

Az MNB adatai szerint egy átlagos bankszámla a hónap végére mínusz 40 ezer forintra zuhan. Értelemszerűen ebben nagyobb szórás is feltételezhető, ugyanis sokan nem használják a folyószámlahitelt, míg mások ténylegesen jelentősebb hiánnyal zárják a hónapot. Az is gyanítható, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek növekvő adóssága tolja felfele az átlagot. A folyószámlahitelek továbbra is magasabb – átlagosan 25,38 százalékos – kamat mellett igényelhetőek. A bankoknál is jelentősebb eltérések találhatóak, ugyanis van olyan bank is, ami 40 százalékos kamat mellett kínálja ezt a hitelt.

Az egyes hitel típusoknál eltérő trendek láthatóak

A folyószámlahitelekhez hasonló bővülés más hitel típusnál nem tapasztalható. Júliusban 46,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződés kötettett, ami az egy évvel ezelőtti szint alig 55 százaléka. Ez összesen 4500 új szerződést jelent. Ugyanakkor ebben semmi rendkívüli nincsen, hiszen a lakáshitelek még mindig kimondottan magas kamat mellett érhetőek el.

Egyre több hitelt halmozunk fel a megélhetéshez

A személyi kölcsönök továbbra is népszerűek a lakosság körében. A szerződések összege 42,5 milliárd forintot tett ki, ami kissé meghaladja a tavalyi szintet. A szerződésszám is magasnak mondható, ez 23,5 ezer fölött zárt a hetedik hónapban. Mindazonáltal azt is érdemes megjegyezni, hogy ennél a hiteltípusnál még mindig kiemelkedően magas, átlagosan 19 százalékos kamattal kell számolni. 2019-ben az igénylések száma magasabb volt, de akkor a kamatok sem álltak ilyen magas szinten. Ebből is következtethetünk arra, hogy sokan nem jönnek ki pénzükből, így inkább egy hitel felvételét választják. Nem csoda, hiszen a magas infláció miatt a reálbérek is fokozatosan mérséklődnek.

A Babaváró hitel igénylések sem alakultak fényesen a hónapban: 2248 pár vette fel 22,2 milliárd forint értékben. Az igénylések jelentősen visszaestek a korábbi évekhez képest, viszont az év eleji bezuhanáshoz képest némileg emelkedtek. A Babaváró hitel igénylési feltételeinek átalakítása miatt az év végéhez közeledve számíthatunk magasabb keresletre.

Hova tűnik a pénz a betétszámlákról?

Az említett folyamatokkal párhuzamosan a háztartások bankszámláin tartott pénz folyamatosan csökken. A július végi betétállomány 11 776,8 milliárd forint volt, ami meghaladja a kétéves mélypontot. A hónapban az ügyfelek 154 milliárd forintnál is nagyobb összeget vettek ki a betéteikből. A betétkivonás immáron 975 milliárd forintot is meghaladta az év eleje óta.

Ehhez nagyban hozzájárulhat, hogy a megélhetési költségek folyamatos emelkedése miatt a családok elkezdik felélni megtakarításaikat. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy sokan ezt a pénzt inkább befektetik, hogy kompenzálják a magas inflációt. Az utóbbi folyamatot az az intézkedés is elősegíti, miszerint július elejétől a 15 százalékos kamatadó mellet a 13 százalékos szociális hozzáájulási adó is terheli a betéti kamatokat. Miközben az év hetedik hónapjában a lekötött betétek átlagosan 12 százalékon kamatoztak, addig a lakossági betétek csupán 4,7 százalékos kamatot fizettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük