2024. május 19., vasárnap

CSOK+ mellé Babaváró – Néhány fontos tudnivaló

Az idei állami támogatások is leginkább a gyermekvállalás ösztönzésére irányulnak. A CSOK+ csakis azok számára érhető el, akik legalább egy gyermeket szeretnének a közeljövőben vállalni. A Babaváró szintén a gyermekvállalás feltétele mellett igényelhető, bár a kölcsön összege bármire felhasználható. Nézzük meg, hogy miket kell szem előtt tartani, ha mindkettőt egyszerre szeretnénk igényelni! 

Elnyerte a CSOK+ a magyarok tetszését

Az idén bevezetett lakáscélú állami támogatás, a CSOK+ kifejezetten népszerű a magyar lakosság körében. Ez nem meglepő, ugyanis a kölcsön kamata a futamidő során végig maximum 3% lehet. De ez még nem minden: a szerződés megkötését követően a vállalt gyermekekre jelentős kedvezmények járnak. Azok a fiatal párok, akik valamilyen lakáscéllal rendelkeznek és családalapítási terveik is vannak, igénybe vehetik még mellé a Bababáró kölcsönt is.

CSOK+ mellé Babaváró: mekkora a kedvezmény?

Az új CSOK hitel igénylésével akár 50 millió forinthoz is juthatunk attól függően, hogy hány gyermekünk van és mennyit szeretnénk még vállalni. De pontosan mekkora összegre tehetünk szert, ha a CSOK hitel mellé a Babaváró kölcsönt is igénybe vesszük?

  • 1 gyermek esetén 26 millió,
  • 2 gyermek esetén 41 millió,
  • 3 gyermek esetén 61 millió forint kedvezményes hitelt szerezhetünk.

Amennyiben egy kisebb településen tervezzük a családalapítást, aminek nevezetesen 5000 fő alatti a lakossága, akkor ezen felül még vissza nem térítendő állami támogatásban is részesülhetünk. Ezt pedig a Falusi CSOK biztosítja. Ha a CSOK+ és a Babaváró mellé még igénybe vesszük a Falusi CSOK-ot is, akkor 

  • 1 gyermek esetén 27 millió,
  • 2 gyermek esetén 45 millió,
  • 3 gyermek esetén pedig akár 75 millió forintot zsebelhetünk be.

Hatalmas pluszpont a vállalat gyermek

A CSOK+ akkor használható ki a legjobban, ha több gyermeket is szeretnénk. A konstrukciónál az első gyermek születésekor kérhető az egy éves hitelmoratórium. A második gyermektől pedig minden baba érkezésével 10 millió forinttal csökken a tartozásunk. Hatalmas kedvezmény, hogy az első évben csakis kamatokat kell fizetni, illetve kihasználható az illetékmentesség is. Sőt, ha a Falusi CSOK-ot is igényeljük, akkor van lehetőség áfa visszatérítési támogatásra is.

A Babaváró hitelnél már egy gyermek születése esetén kamatmentességben részesülünk egészén a futamidő végéig. Ennek viszont az a feltétele, hogy a szerződéstől számított 5 éven belül szülessen meg a gyermek. A második babával a tartozás 30%-át, a harmadikkal pedig 100%-át engedi el az állam. A törlesztés szüneteltetését pedig már az első gyermek megszületésével is kérhetjük.

Néhány fontos tudnivaló az igényléshez

Az elmúlt években gyakran lehetett hallani, hogy a CSOK-ot ugyannál a banknál érdemes igényelni, ahol a lakáshitelünk is van. Ez viszont az új CSOK+ és Babaváró kölcsön esetén nem olyan fontos. A Babaváró mellé nincs szükség ingatlanfedezet bevonására, így akkor sincs gond, ha egy másik bank nagyobb kedvezményt biztosít a Babaváró igényléséhez, így azt máshol igényeljük.

A kedvezmények tekintetében fontos megemlíteni, hogy néhány bank igencsak kecsegtető jóváírást nyújt az igénylés mellé. A Babaváró igénylése előtt tehát ennek is érdemes utánajárni. Szintén fontos arról is tájékozódni, hogy hol van esélyünk a konstrukció igénylésére, ugyanis a bankok hitelbírálatai nagyban eltérhetnek egymástól.

Azon már nem érdemes annyit gondolkozni, hogy az új CSOK-ot hol igényeljük. Vannak olyan banki ajánlatok, ahol a CSOK+ kamata nem éri el a 3%-ot. Ugyanakkor a különbség olyannyira kicsi, hogy 50 millió forint igénylése esetén is csupán 1-2 ezer forintot jelent a törlesztő összegében.

Ha mégis ugyanannál a banknál szeretnénk igényelni a két konstrukciót, annak is megvan a maga előnye. Többek között időt és energiát spórolhatunk, hiszen csak egy banknál kell végigvinni az igénylés folyamatát. Minden esetben jó döntés lehet egy független szakértő felkeresése, aki a hitelminősítésünk alapján egyből ahhoz a bankhoz irányít, ahol a legnagyobb valószínűséggel kaphatjuk meg a hiteleket és támogatásokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük