2024. április 23., kedd

Legyél képben: a Falusi CSOK buktatói

A Falusi CSOK igencsak kecsegtető lehetőség sok család számára. Fontos azonban azt is tudni, hogy a bankok gyakran elutasítják ezeket az igényléseket. Cikkünkben csokorba fogtunk azokat a leggyakoribb buktatókat, amik miatt meghiúsulhat az igénylés. Nézzük is meg!

A személyi feltételeknek való nem megfelelés

A Falusi CSOK esetében több olyan feltétel van, amit az igénylőknek teljesíteni kell. Ilyenek lehetnek:

  • a büntetlen előélet,
  • a köztartozás alóli mentesség
  • és a társadalombiztosítási jogviszony.

Az utóbbinál minimum 2 éves TB jogviszony az elvárt, illetve legfeljebb 30 napos megszakítás megengedett. A társadalombiztosítási jogviszony feltétele nem vonatkozik azokra, akiknek jár a gyermekek otthongondozási díja vagy ápolási díj.

Fontos tudni, hogy a Falusi CSOK-nál nem feltétel a gyermekvállalás, hiszen meglévő gyermekek esetén is jár a támogatás. Sőt, meglévő gyermeknél egyedülálló szülők és élettársak is nyújthatnak be kérelmet. Ugyanakkor vállalt gyermek esetén fontos a házasság és a feleség 41 évet nem meghaladó életkori kritériuma.

A térképmásolattal kapcsolatos problémák

Sokszor találkozhatunk azzal a helyzettel, hogy az ingatlanon korábban nem engedélyezett munkálatokat végeztek. Ez olyan apróságokat is takarhat, mint egy szimpla átalakítás vagy terasz beépítés, egészen egy utólagosan felhúzott melléképületig. Ekkor a bank a jogi rendezettség hiányára hivatkozva visszadobja az igénylést. Ebből kifolyólag még azelőtt érdemes rendezni ezeket a változtatásokat, mielőtt igényeljük a támogatást.

Érdemes lehet arról is informálódni, hogy az egyes bankok hogyan járnak el a térképmásolat jogi rendezetlensége esetében. Van olyan pénzintézet, ami azonnal elutasítja az igénylését, míg más bankok kevésbé veszik ezt szigorúan, amennyiben az adott ingatlan teljesíti a Falusi CSOK kritériumait.

Az is elképzelhető, hogy a tervben szerepel az ingatlanhoz tartozó melléképület, azonban annak korszerűsítése nem, illetve nincs dokumentálva a térképmásolaton sem. Ekkor feltétlenül orvosolni kell a problémát, hogy a beruházás végbe mehessen.

Falusi CSOK és a számlák hibái

Azt már mindenki jól tudja, hogy a konstrukció igénybe vételekor bővíteni vagy korszerűsíteni szükséges a megvásárolt ingatlant. Ahhoz, hogy ezt a feltételt teljesítsük, a munkálatok elvégzésének minimum 70 százalékát számlával kell igazolni. Gyakori hibalehetőség, hogy az építési vállalkozás az igénylők közeli hozzátartozója. Értelemszerűen a feltételek nem teljesítése elutasítást vonhat maga után.

Hitelképességi bajok

Ha a Falusi CSOK mellé valamelyik kamattámogatott hitelt is szeretnénk igényelni, akkor a választott banknál a támogatásra és a hitelre irányuló kérelmet együtt kell benyújtani. Ugyanakkor ha bármilyen oknál fogva nem vagyunk hitelképesek és a kérelmet a hitelintézet visszadobja, akkor a Falusi CSOK kérelmet is egyből elutasítják.

Falusi CSOK – Tudnivalók 2024-ben

Ha az idei tervek között szerepel a konstrukció igénylése, akkor van néhány változtatás, amivel érdemes tisztában lenni. Ezek közül az egyik leglényegesebb a támogatás összegében történt: a 2630 preferált kistelepülésen 1 millió, 4 millió és 14 millió forintos vissza nem térítendő támogatás jár a meglévő és a vállalat gyermekekre is. Az első gyermek vállalását 4, a második gyermeket 8, a harmadik gyermek pedig 10 éven belül kell teljesíteni. Ezen felül áfa-visszatérítés is elérhető, igényelhető mellé a CSOK-hitel vagy a CSOK Plusz, illetve a Babaváró hitel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük