2024. július 20., szombat

Falusi CSOK és CSOK+ egyszerre? Megoldható!

Ha a kormány által megjelölt kistelepülések valamelyikén szeretnénk ingatlant vásárolni vagy éppen építeni, akkor kifejezetten bőkezű állami támogatást kaphatunk. De ez csak meglévő és vállalt gyermek esetén érvényes. Ez esetben a Falusi CSOK mellett a CSOK+ lehetőségét is kihasználhatják a fiatal párok, amennyiben teljesítik a feltételeket. A Falusi CSOK igénylése viszont korlátokba ütközhet: nem sok bank nyújt lehetőséget az igénylésére. Nemrégiben viszont az Erste Bank is csatlakozott ehhez a körhöz. 

Átalakultak idén a lakástámogatások

A hazai lakástámogatási rendszerben 2024-től nagyobb változások léptek érvénybe: a kormány bevezette a Családi Otthonteremtési Kedvezmény+ konstrukcióját, megemelte a Falusi CSOK összegét és megszüntette a hagyományos támogatást. Az újonnan bevezetett konstrukcióról ebben a cikkünkben találsz több információt.

A változások azok számára igazán előnyösek, akik az úgynevezett preferált kistelepülések valamelyikét választották letelepedés és családalapítás céljából. Ezek olyan magyar települések, amelynek lakossága nem éri el az 5 ezer főt. Akik itt vásárolnak vagy építenek ingatlant, igénybe vehetik a megemelt összegű vissza nem térítendő támogatást, sőt, akár a CSOK+ előnyeit is kihasználhatják. Utóbbi további 50 millió forintos, maximum 3% kamatozású kölcsönt jelenthet ezeknek a családoknak.

Ezekhez a bankokhoz lehet fordulni

A két konstrukció értelemszerűen a bankoktól vehető igénybe. A Plusz esetében ez simán megy, ugyanis a legtöbb pénzintézet kínálatában megtalálható a kölcsön. Mindazonáltal a Falusi CSOK csupán néhány banknál érhető el jelenleg.

Ezt a tábort erősíti mostmár az Erste Bank is. A január végén kiadott hirdetmény szerint már náluk is igényelhető a Falusi támogatás az alábbi célok valamelyikére:

  • új egylakásos lakóépület építése,
  • új egylakásos lakóépület vásárlása,
  • meglévő, használt lakás bővítése,
  • meglévő, használt lakás korszerűsítése,
  • meglévő, használt lakás bővítése és korszerűsítése.

A Falusi támogatás az újonnan becsatlakozó Erste Bank mellett elérhető a K&H, az MBH és az OTP Banknál is. Fontos tudni, hogy a K&H Banknál csakis új egylakásos lakóépület vásárlására, vagy építésére igényelhető a konstrukció. Az MBH Banknál és az OTP Banknál a jogszabályban rögzített valamennyi cél esetén elérhető támogatás.

Mit válasszunk mellé?

A Falusi konstrukció mellé igénybe lehet venni a CSOK-hitelt is, ami a CSOK+ feltételeihez hasonlóan, a futamidő végéig fix 3%-os kamatozású lehet. A támogatott hitel tehát elérhető mind a négy említett banknál. (A Plusz esetén nincs ilyen probléma, ugyanis a legtöbb banknál elérhető.) Bizonyára sokakban felmerült a kérdés: CSOK+ vagy CSOK-hitel? A választáshoz fontos tudni, hogy a hitel mér meglévő gyermekekre is igényelhető, emellett házasok, élettársak és egyedülálló szülők számára is elérhető. Ezzel szemben a Plusz esetén feltétel a házasság és a gyermekvállalás. A támogatott hitel legmagasabb összege 10 millió forint kettő meglévő vagy vállalt gyermek esetén, valamint 15 millió forint, ha két gyerek esetén igényeltük a Falusi CSOK-ot.

Természetesen a Falusi CSOK mellé a CSOK+ is társítható. Ennek a legnagyobb előnye, hogy az igényelhető összeg jóval magasabb. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor a támogatott hitel jobban megéri. Ilyen lehet például, ha nem vagyunk házasok vagy nem szeretnénk gyermeket vállalni. Ebben az esetben ugyanis nem teljesítjük a Plusz két alapvető feltételét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük