2024. május 20., hétfő

Közel 50%-os csökkentés a Revolut értékében

A Revolut pozíciója az Egyesült Királyság legértékesebb fintech vállalataként veszélyben forog, miután egyik befektetője által végzett értékcsökkentés szerint csaknem 15 milliárd dollárral vette visszább a cég értékét. A brit multinacionális eszközkezelő társaság, a Schroders jelentősen, közel 50 százalékkal mérsékelte a Revolut tulajdonlásából adódó részesedésének értékét. Az elmúlt időszakban a brit neobankot rengetegen bírálták, hiszen a cég könyvvizsgálatáért felelős BDO hiányosságokat tárt fel a pénzügyi beszámolóban. Arról nem beszélve, hogy a jelentés éves csúszással érkezett, ugyanis ez még csak a 2021-es évre vonatkozik, illetve a brit banki engedély még mindig nem érkezett meg.

Nem ez volt az első értékcsökkentés

A Schroders eszközkezelő cég egy jelentés alapján 46 százalékkal mérsékelte a Revolutban lévő befektetésének kalkulált értékét. A tavalyi év utolsó napján a részesedés értékét már 5,4 millió fontban határozták meg, míg ez egy évvel korábban, 2021. december 31-én még csak 10,1 millió font volt. Abban az esetben, ha a Revolut cég piaci értéke is ugyanilyen mértékben csökkenne, akkor a 33 milliárd dolláros érték 17,7 milliárd dollárra esne vissza. Egy ekkora mértékű leértékelődéssel pedig elvesztené az első helyet az Egyesült Királyság legértékesebb fintech vállalatainak ranglistáján. Ugyanakkor nem ez volt az első értékcsökkentés a Revolut háza tájékán, ugyanis egy másik vezető befektető, a TriplePoint is hasonlósan döntött nemrég.

A Revolut továbbra is hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik

A két értékelírás aggodalmat kelthet a neobank többi befektetőjében, hiszen a jelentős növekedési potenciált magában hordozó cég értéke elképzelhető, hogy túl lett becsülve, nem felel meg a valóságnak. Az elmúlt időszakban a Revolut is rászolgált a rosszalló pillantásokra:

  • késve készítette el és tette közzé beszámolóját,
  • megszegte az uniós szabályozást,
  • problémás a vállalati kultúrája, így a fintech az elmúlt időszakban igyekszik minél inkább javítani hírnevén. A helyzetükön az sem segít, hogy a két évvel ezelőtti kérelmezés óta még mindig nem kapták meg a brit banki engedélyt.
Revolut értékcsökkenése

A Revolut 2015-ös létrejöttét követően egyből dinamikus növekedésnek indult, amit is alátámaszt, hogy jelenleg a 6 ezres nagyságrendet is meghaladja a munkavállalóinak száma. Szintén kiemelendő, hogy már 37 országban több mint 27 millió ügyféllel rendelkezik, akiknek 50-féle terméket és szolgáltatást kínál. Habár a technológiai szektorban jelentős létszámcsökkentések mentek végbe, ez a Revolutot nem érintette, mi több, folyamatosan növelik dolgozóik számát. A neobank pénzügyi eredményeit tartalmazó jelentésben ugyan lényeges hiányosságok is felmerülnek, fontos hangsúlyozni, hogy a cég létrejötte óta most először zárta nyereséggel az üzleti évet.

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a Schroders éves jelentésében több olyan tőzsdén nem jegyzett vállalat értékét is csökkentette, amely a portfóliójába tartozik. Ilyen volt például a Revolut vetélytársának is tekinthető Atom Bank, valamint a londoni székhelyű, mesterséges intelligencia gyógyszerkutató cég, a BenevolentAI és az AMO Pharma is. A cég nem közölte az értékvesztés miértjét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük