2024. április 25., csütörtök

A Revolut rekordbevétele – hihetünk az adatoknak?

Régóta vártuk már a Revolut 2021-es évének pénzügyi eredményeit, amit jó sokára, de végre publikált a fintech cég. Elsőre úgy látszott, hogy beigazolódtak az alapító és egyben vezérigazgató Nik Storonsky által korábban tett kijelentések: a neobank ténylegesen jelentős nyereséggel zárta az évet. Ugyanakkor a beszámolót auditáló cégbirodalom, a BDO, úgy gondolja, hogy jelentős eltéréseket tartalmazhat a beszámoló, amelyet a bevételszámítás módszere eredményez. A Revolutnál nem először fordul már elő, hogy megtévesztő adatokat közöl a világgal.

Hatalmas növekedést ért el a neobank

A Revolut nemrégiben ismertetett 2021-es évre vonatkozó pénzügyi eredményei hatalmas növekedést mutatnak a 2020-as évhez viszonyítva. Míg a 2020-as évet 220 millió fontos bevétellel zárták, addig 2021-ben ez 636 millió fontra bővült. Az adózás előtti eredményük tekintetében is szemmel látható a javulás: a 221 millió fontos mínuszból 39 millió fontos pluszt tudott kovácsolni a neobank.

Mérföldkőnek számító eredményeket értünk el nyereségességben, termékfejlesztésben és terjeszkedésben 2021 során, aminek köszönhetően gyorsan növekvő fintechből befutott vezetői lettünk a bankolás új korszakának – kommentálta az eredményeket Nik Storonsky, a cég alapító-vezérigazgatója.

2021 Revolut eredményei

A cég életében rekordnak számító bevétel 55 százaléka a devizaváltási és vagyonkezelési szolgáltatásokból származott. Ami mindenképpen kiemelendő, hogy ebből az 55 százalékos részarányból 33 százalékot képvisel a kriptovaluta-kereskedésből származó bevétel. 2021-ben ténylegesen hatalmas érdeklődést váltottak ki a kriptoeszközök, azonban az idő elteltével, a hírek, az ismeretek és a tapasztalatok szaporodásával a kezdeti lelkesedés mára enyhült.

A tavalyi évre vonatkozó nyilatkozatok szerint a legtöbb bevétel ismét a fizetési szolgáltatásokból származott. A pandémia előtti időszakban a Revolut teljes bevételének legnagyobb aránya a multidevizás számlákból és az hozzájuk tartozó bankkártyákból származott. Ez az üzletág a vírushelyzet és a terjedésének megelőzésére tett lezárások következtében háttérbe szorult, viszont a 2022-ben ismét fellendülő turizmusnak köszönhetően ismét új lendületre kapott.

Hihetőek a Revolut által közölt adatok?

Már önmagában az is érdekes tény, hogy 2023-ban még csak a 2021-es év adatait vártuk. Egyértelmű, hogy a pénzügyi jelentésnek még a tavalyi évben meg kellett volna jelennie. Ugyanakkor a cég nem tudta tejesíteni a szeptemberi határidőt, de még az év végére sem tudták elkészíteni a beszámolót.

Szintén gyanakvásra adhat okot, hogy tavaly szeptemberben a BDO megrovást kapott a brit Financial Reporting Council-tól (Pénzügyi Jelentési Tanács), aki a Revolutnak is auditál. A tanács elvileg több hiányosságot is felfedett a neobank könyvelésében, ezért felszólította a könyvelést és könyvvizsgálatot végző céget, hogy orvosolja a problémákat.

Revolut éves bevétele

Mostmár világossá vált, hogy nemcsak szóbeszéd volt, hanem ténylegesen igazak a hírek: a BDO kiadott egy véleményt, amiben azt fogalmazza meg, hogy jelentős tévedéseket tartalmazhat a neobank bevételszámítása. Az esetleges hibákért a Revolut az összetett IT-rendszereit okolja.

A neobank pénzügyi igazgatóját, Mikko Salovaarát is felkeresték az esettel kapcsolatban. A CFO azt válaszolta, hogy a informatikai rendszereik nem voltak képesek tartani az iramot a Revolut jelentős 2021-es növekedésével. A problémát azóta már korrigálták, így eloszlathatják a kételkedők minden kétségüket a bevételek hitelességét illetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük