2024. március 2., szombat

Az alacsonyabb érték ellenére megtartotta pozícióját a Revolut

A Revolut értékelésében 15 százalékos csökkentést hajtott végre a kockázati tőkefinanszírozás nemzetközi nagykutyája, a Triplepoint Venture Growth. A befektető cég becslései alapján a Revolut 28 milliárd dollárt ér. A piac az utóbbi időben a céget az utolsó, 2021 nyarán történt tőkebevonás alapján értékeli. Akkor a neobank értéke 33 milliárd dollárban lett megállapítva.

Gyakori az értékelések megváltoztatása

A kockázattőke-befektető cégeknél rendszerint előfordul, hogy a tulajdonukban lévő cégek értékelésén változtatnak. Ezt gyakran úgy teszik, hogy a vállalatot kihagyják ebből a folyamatból. A Triplepoint általi leminősítésére feltehetőleg még nem volt példa a Revolut működése során. A befektetőcég birtokában összesen 25920 Revolut-részvény van, ezekhez még 2017-ben jutott hozzá. Ezen részvények értékében eszközöltek csökkentést, így a korábbi 10,1 millió dolláros érték 8,6 millió dollárra változott. Ezen felül csökkentette a további részvények vásárlására feljogosító opciók értékét is.

A Revolut szóvivője úgy kommentálta az értékelés-módosítást, hogy minden találgatás hiábavaló ez esetben. A szóvivő úgy gondolja, hogy a legutóbbi finanszírozás-bevonástól szemlélve semmi nem változott a neobank működésében. A cég töretlenül menetel előre a nemzetközi piacokon, folyamatosan megújítják termékkínálatukat, szolgáltatásaik iránt pedig hatalmas keresletet támaszt a világ, hiszen számos előnnyel rendelkeznek.

A revolut értékének csökkentése

A Revolut nem számolt be arról, hogy lefelé korrigálta volna saját értékelését. Ráadásul a cég több területen is bizonyított már: nemrégiben jelentős elbocsátások mentek végbe a technológiai szektorban, amiből a neobank kimaradt, sőt még bővíti is dolgozói létszámát. A Revolut emelett nem kényszerült újabb tőkebevonásra sem, amely gyakran bevett gyakorlat azoknál a fintech vállalatoknál, akik a veszteséget igyekeznek kompenzálni a bevont tőkével. 

Az elmúlt időszakban több értékbecslés-csökkenésről lehetett hallani, több neves fintech cég is erre kényszerült, köztük a checkout.com és a svéd Klarna. Mindez azért volt szükséges, mert a nyilvánosan kereskedett technológiai részvények értéke jelentősen visszaesett, illetve az ezt indukáló magasabb kamatkörnyezettel magyarázható.

Gyanús, hogy pont most csökkentették a Revolut értékét

Gyanúra adhat okot az értékcsökkentés időpontja. Miért most volt erre szükség? A válasz valószínűleg nem meglepő: nemrég jelent meg a Revolut várva-várt 2021-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolója. Az egész piac ezt a lépést várta, viszont ahány ponton tisztult a kép, legalább annyi új kérdés is merült fel.

A befektetőknek kecsegtető volt a beszámoló, ugyanis a neobank a működése során most először zárt nyereséges évet. Úgy már kevésbé tűnik jónak az eredmény, hogy a könyvvizsgálatot végző BDO szerint a bevételek számításakor nem a helyes módszertant alkalmazták. Ez nem is kis kockázat, hiszen a könyvvizsgáló szerint az évre megállapított 636 millió fontos bevételből 477 millió font tévesen lett kimutatva.

Természetesen a befektetők bizalmát is kissé letörte a hír, így már nem is váratlan, hogy a fintech  aktuális értékét újrakalkulálják. Szintén árnyalja a képet, hogy a Revolut tovább sem tudta megszerezni a banki engedélyt Nagy-Britanniában. Ugyanakkor a Revolut a leértékelés ellenére is Nagy-Britannia legértékesebb fintech cége marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük