2024. április 25., csütörtök

A májusi kamatemelés után enyhítésbe kezdhet a Fed

Az Amerikai Egyesült Államok központi bankjának, a Fed-nek az üzeneti azt sugallják, hogy májusban egy következő kamatemelés várható, amely feltehetőleg ismét 25 bázispontos lesz. Ezt az indokolja, hogy a munkaerőpiac és a fogyasztás továbbra is erős – magyarázza a várakozásokat az ING elemzője. Egyre inkább valószínű, hogy beüt a recesszió, viszont az inflációs nyomás enyhülni látszik, így a Federal Reserve idén az év második felében kamatvágásokat eszközölhet.

Kedvezőtlen tendenciák körvonalazódnak

Az amerikai piacokon jelenleg nem túl kedvező folyamatok játszódnak le: a kiskereskedelem márciusban 1%-os visszaesést szenvedett el havi bázison, miközben az előrejelzések mindössze 0,5%-ot jósoltak. Szintén nem kedvező az sem, hogy az elmúlt 5 hónapban mindössze januárban volt magas a kiskereskedelmi forgalom, míg négyszer csökkenés volt tapasztalható.

Ebből kifolyólag a kiskereskedelmi forgalom gyengének tűnhet, viszont a kontrollcsoport szemügyre vételével – vagyis azon kereskedők, amelybe nem tartoznak az élelmiszert, az üzemanyagot, az autókat és az építőanyagokat értékesítők -, akkor viszont lényegi javulás tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy január eleje és március vége között évesített szinten növekedés volt, nem is akármilyen, hiszen a 9,5%-ot is megközelítette a 2022-es év első negyedévéhez képet, amikor a növekedés 5,7%-ot tett ki – hangsúlyozta az ING.

Láthatáron az újabb kamatemelés

A maginfláció 0,4%-kal növekedett múlt hónapban havi szinten. James Knightley, az ING elemzője szerint a kiskereskedelemmel kapcsolatos trendek a maginflációval együttesen azt mutatják, hogy a Fed ismét kamatemelés mellett dönthet, ami feltehetőleg májusban és 25 bázispont mértékben várható.

A kamatemelés melletti döntést tükrözik a Fed döntéshozóinak nyilatkozatai is. Chris Waller jegybankár úgy vélekedik, hogy a maginflációnak ennél jelentősebben kellene javulnia, így a Fednek további lépéseket kell hoznia. Az ING elemzője is úgy gondolja, hogy a legújabb makrogazdasági trendek is bizonyítják a Fed márciusi lépését, amikor az irányadó kamatot 25 bázisponttal emelték meg. Habár azt is kiemelték, hogy a bankok óvatosabb hitelezési magatartása is hozzájárulhat a Fed szigorításához. Ezt követően az egyik jegybanki döntéshozó, Austan Goolsbe is úgy fogalmazott, hogy a Fednek törekedni kell az infláció csökkentésére. Ennek tükrében az ING is olyan várakozásokat fogalmazott meg, hogy a központi bank május 3-ai ülésén 25 bázispontos kamatemelés mellett fog dönteni. Jelenleg az irányadó kamat 4,75-5%.

Ezzel vége a kamatemeléseknek?

Az elemző azt is hozzátette, hogy elképzelhető, hogy vége a kamatemeléseknek, ugyanis a fogyasztáson egyre nagyobb a nyomás, míg az inflációs nyomás csökkenni látszik. Több kedvezőtlen folyamat megy végbe egyszerre:

Az ipar is egyre gyengébb lábakon áll. Ugyan az ipari termelés 0,4%-kal növekedett múlt hónapban havi bázison, a feldolgozóipar és a bányászat 0,5%-os havi csökkenést szenvedett el. Az ipari átlagot a közüzemi szolgáltatás 8,4%-os bővülése hajtotta csupán. Ugyanakkor ez mindenféleképpen mérséklődni fog a közeljövőben, ahogy az időjárás is egyre kedvezőbb lesz.

Ezzel párhuzamosan az importárak is csökkennek, ami márciusban 0,6%-ot tett ki. Ezzel szemben a havi visszaeséssel kapcsolatos előrejelzések mindössze 0,1%-ot jósoltak. Az importinfláció pedig éves szinten -4,6%-on áll. A termelői árindex rövidesen éves szinten 2% alá zuhanhat, míg az éves fogyasztói árindex 2023 végére 3% alá eshet. Összességében tehát az ING szerint az idei év második félévében gyors kamatvágásokra számíthatunk. Prognózisuk szerint ez 100 bázispontos kamatcsökkenést is jelenthet. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük