2024. április 25., csütörtök

Lényegesen drágult a KGFB, de a kárráfordítás még jobban

2023 első három hónapjában 9 százalékkal emelkedett az átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) éves állománydíj a normál használatú személyautók vonatkozásában az egy évvel korábbi átlaghoz viszonyítva. Ezzel az éves átlagdíj már 50,9 ezer forintra emelkedett – közölte az Magyar Nemzeti Bank.

Pénztárcába kell nyúlni a kgfb kifizetéséhez

Az MNB 2021 óta minden negyedévben publikálja a KGFB díjak és károk alakulását bemutató indexét. A jegybank külön oldalán színes infografikákon keresztül ábrázolják a legfrissebb adatokat. Ezek a 2016-os év első negyedévéhez képest mutatják a személygépkocsik állománydíjának, valamint a többi járműosztály átlagdíjainak éves és negyedéves alakulását.

Idén az első negyedév végén 50,9 ezer forintot tett ki a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) éves átlagos állománydíja, míg ez tavaly év végén 47,3 ezer forint volt. Az előző negyedévben számolt átlaghoz viszonyítva 7 százalékkal lett magasabb a KGFB összege – tudható meg az MNB legújabb negyedéves KGFB-indexéből.

Az is kiderült, hogy a budapesti és a vidéki autósok közötti olló egyre jobban kezd kinyílni: az utóbbiak átlagos állománydíja (mintegy 46,7 ezer forint) több mint 28 százalékkal alacsonyabb a fővárosi autótulajdonosokétól (kb. 74,7 ezer forint). Éves viszonylatban vizsgálva 9 százalékos növekedés tapasztalható a KGFB országos átlagdíjainál, ez

  • a fővárosiaknál 13 százalékos,
  • a vidéki szerződések esetében 8 százalékos emelkedésnek felel meg.

A kárráfordítás növekedése ennél is magasabb volt

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagdíjakhoz képest nagyobb növekedés ment végbe a kárráfordítások esetében: ez egy év alatt 12 százalékos emelkedést jelent. Emögött már nem a pandémia miatti korlátozásokat követő fokozottabb autóhasználat áll, hanem 

Ugyanakkor a kárráfordítások növekedése még nem érte el az infláció mértékét. Ez viszont a költségeknél is meg fog jelenni, így számíthatunk a díjak emelkedésére.

Kötelező jármű biztosítás
forrás: MNB

Az emelkedő KGFB díjak és kárráfordítások következményeképp a jegybank személyautókra számított korrigált KGFB-indexe (ami a biztosítási adóval, valamint a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva a nettó díjváltozást szemlélteti) 127 százalékot tett ki az idei év első negyedévében. A korrigált index 2021 első három hónapjában érte el legmagasabb értékét, most viszont a járványhelyzetet megelőző szinten van. Az index célja, hogy az árváltozások megalapozottságát számszerűsítse.

Az összes kategóriában emelkedtek a KGFB díjak

Az egyéb járműkategóriába sorolható összes járműnél jelentős KGFB díjemelkedés ment végbe. Ugyanakkor az egyedi szerződéses taxiknál 1 százalékos, a flottáknál 17 százalékos csökkenés tapasztalható, míg ezen járművek száma emelkedik. Kétszámjegyű volt már a díjemelkedés

  • a nagyobb, 42 főt meghaladó férőhelyes buszoknál (24 százalék) és
  • a flottáknál (20 százalék). 

Ez az ezelőtti stagnálást követően továbbra sem mondható lényegi növekedésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük