2024. július 17., szerda

Revolut Közös számla: ezzel legyél tisztában

A Revolut Közös számla számos lehetőséget megnyithat előttünk: együtt kezelhetjük pénzügyeinket a partnerünkkel, házastársunkkal, a családdal vagy egy barátunkkal. Ez lényegében egy olyan bankszámla, amit egy másik Revolut-felhasználóval közösen nyithatunk meg. A számlanyitás kimondottan egyszerű, azonban ez nem minden. Mivel egy másik személlyel együtt nyitjuk, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy ez mivel jár együtt.

Közös számla megnyitása percek alatt

Először is fontos tudni, hogy egyszerre egy közös számlát nyithatunk, aminek legfeljebb kettő felhasználója lehet, illetve vállalkozás nevében (Revolut Business) erre nincs lehetőségünk. Maga a nyitás folyamata viszont csupán pár percet vesz igénybe.

Először is a regisztráció és az app letöltése szükséges. Az applikációban az egyenleg alatt a Továbbiak funkción belül kiválasztjuk az Új számla hozzáadása lehetőséget, majd a Közös számla opciót. Ezt követően pedig küldhetünk egy meghívót annak a felhasználónak, akivel közösen szeretnénk számlát nyitni. És kész is vagyunk: a választott személy társtulajdonos lett a számla felett.

Mivel jár a társtulajdonosság?

A Revolut Közös számla felett közösen rendelkezünk, azaz van egy számlatulajdonos és egy társtulajdonos. Ez pedig a következő előnyökkel és hátrányokkal jár együtt:

  • a pénz felett egyenlően osztozunk, figyelmen kívül hagyva, hogy ki mennyivel szállt bele (erről a törvény máshogy is rendelkezhet),
  • a másik engedélye nélkül is használhatjuk a pénzt (utalhatunk, fizethetünk, készpénzt vehetünk fel), vagy akár meg is szüntethetjük a számlát (bírósági végzés ezt megakadályozhatja),
  • a szabályok megszegése esetén mindkét felet érintik a következmények (pl. a számlához való hozzáférés elvesztése),
  • a Revolut mindkét felet kötelezheti a tartozások megfizetésére.

A Közös számla nagy felelősség, azonban vannak előnyei is. Az egyik, hogy ingyenes és fizetős csomagnál is van rá lehetőségünk. Sőt, a felhasználóknak nem is kell ugyanolyan csomaggal rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogyha ingyenes Revolut csomagunk van, akkor a Közös számla is ingyenes lesz.

Hogyan tölthetünk pénzt a számlára?

A bankkártyán keresztül úgy tudunk pénzt rakni a számlára, ha maga a kártya a nevünkre szól. A másik számlatulaj nem rendelkezik ezekkel a bankkártya adatokkal, tehát nem tudja használni. Ellenben a számlán lévő pénzhez hozzáfér.

Ha ezt átutalással tennénk meg, akkor ez az app-ban megadott adatokkal lehetséges. A tulaj és a társtulaj is látja a fő pénztárcához tartozó számlaszámot is BIC kódot. A választott deviza mellett más pénznemekben is rakhatunk a számlára pénzt.

Bankkártyát a kártyákon belül az Új hozzáadása lehetőséggel hozhatunk létre vagy rendelhetünk. A számla mellé összesen 6 fizikai és 20 virtuális bankkártya tartozhat. A kártyához eltérő adatokat kapunk a társtulajdonossal, amiket nem célszerű megosztani egymással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük