2024. július 25., csütörtök

Itt az ingyenes Nyugdíj Előtakarékossági Számla

Az elmúlt napokban jelentett be a pénzügyminiszter egy újabb jó hírt: a megtakarítók mostmár teljesen ingyenesen nyithatnak Nyugdíj Előtakarékossági Számlát (NYESZ) a Magyar Államkincstárnál. Ez az első ilyen lehetőség, ráadásul díjmentesen. Az MNB statisztikája szerint a szolgáltatók tavaly szeptemberben 89 207 NYESZ-t vezettek.

Mi ebben az újdonság?

A szakértők nem győzik hangsúlyozni a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát. Ennek egyik formája a Nyugdíj Előtakarékossági Számla, azaz röviden NYESZ. Varga Mihály bejelentése szerint mostmár a Magyar Államkincstárnál is elérhető lesz a számla, ráadásul ingyenesen használhatják ezt a megtakarítók. Ez nemcsak azoknak jó hír, akik rendelkeznek már ilyen számlával, hanem azoknak is, akik a közeljövőben szeretnék kihasználni ezt a lehetőséget. Eddig a NYESZ csupán a bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál volt elérhető, most viszont már a MÁK-hoz is fordulhatunk igényünkkel.

Az Államkincstár közleménye szerint ,,A NYESZ bevezetésének célja elsősorban az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, azaz az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése.” A pénzügyminiszter nyilatkozata alapkán a kincstári NYESZ pár másodperc alatt, mindössze néhány kattintással is megnyitható a Webkincstáron vagy Mobilkincstáron keresztül. Az ügyfelek az aktuális lakossági állampapírokat vásárolhatják meg, másféle értékpapír adás-vételre a MÁK nem nyújt lehetőséget.

Miért előnyös a NYESZ?

Az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítások három formája közül a NYESZ az egyik. A legnagyobb előnye az éves befizetések 20 százalékának megfelelő, maximum 100 ezer forintos személyi jövedelemadó-visszatérítés. Ha a megtakarításra járó támogatást szeretnénk teljességgel kihasználni, akkor az adott évben 500 ezer forintot – azaz havi 42 ezer forintot – kell befizetnünk a számlánkra.

De nem csak ez az egy előnye van: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nyugdíjjogosultság megszerzésével a befektetés adótól mentessé válik. Ennek viszont az a feltétele, hogy a NYESZ nyitása óta minimum 10 adóév elteljen. Amennyiben idő előtt szeretnénk hozzáférni a megtakarításhoz, akkor az adófizetés mellett a korábban igénybe vett állami támogatás 120 százalékát is kötelező visszafizetni.

Érdemes azt is tudni, hogy több szolgáltatónál is rendelkezhetünk ilyen számlával, azonban az adóvisszatértés csakis egy számla után jár. Erről az éves adósbevallásban kell az ügyfélnek nyilatkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük