2024. július 21., vasárnap

Nyugdíj-előtakarékosság: tudj meg mindent!

Annak érdekében, hogy a pénzügyi problémák megoldása ne váljon problémává nyugdíjas korában, kezdje el a megtakarítást már most. A legjobb, ha már akkor elkezdi tervezni a nyugdíjas éveire való felkészülést, amikor még dolgozik. Háromféle korai nyugdíjcélú megtakarítás létezik: önkéntes nyugdíjpénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ és NYESZ-R) és a nyugdíjbiztosítás.

NYESZ számlák
Nyugdíj-előtakarékosságCél: Pénzügyi biztonság nyugdíjas korban. Kezdje a megtakarítást már most!
Nyugdíj-előtakarékossági számla és NYESZ-R számlaKülönleges számlatípusok nyugdíjcélú megtakarításhoz, adó-visszatérítéssel. Vigyázat: az értékpapírok magas kockázatúak.
SzámlanyitásTájékozódjon előre, minimum 5000 Ft befizetéssel nyitható.
KöltségekKét típus: számlavezetési díj és tranzakciós díj. Figyeljen a költségekre, mert csökkenthetik a hozamot.
PénzfelvételAdómentesen felveheti a megtakarítást a megfelelő időpontban.
SzámlaváltásÁt lehet vinni másik szolgáltatóhoz, de figyeljen a termékek és átutalási feltételek közötti különbségekre.
Forrás: creditline.hu

Mi az a Nyugdíj-előtakarékossági számla?

A nyugdíj-előtakarékossági számla, más néven nyugdíj-előtakarékossági számla, speciális értékpapírok, betétek és pénzpiaci számlák kombinációja, amelyet kifejezetten a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításokra terveztek.

Mi az a NYESZ-R számla?

A nyugdíj-előtakarékossági számla az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási eszközök egyike. Bárki rendelkezhet R jelzésű Nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ-R), és igényelheti az éves befizetések 20%-ának adó-visszatérítését, legfeljebb 100 000 forintig. Az adó-visszatérítést minden évben a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásakor kell igényelni, és a jóváírást a meglévő egyenleghez adják hozzá.

A Nyugdíj-előtakarékossági számlák kapcsán értékpapírok vásárlásával és eladásáról rendelkezik, ami magas kockázatot jelent, hacsak nem rendelkezik megfelelő pénzügyi ismeretekkel és tapasztalattal. A hozamok negatívak lehetnek, ha nem megfelelően kezelik, ezért ha nincs pénzügyi tapasztalata, tanácsos szakmai tanácsot kérnie, mielőtt befektetési döntéseket hoz.

Melyik terméket válassza?

Az NYESZ-számlák esetében a vonatkozó jogszabályokban meghatározott eszközök közül lehet választani, beleértve az állampapírokat, kötvényeket, részvényeket és befektetési alapokat; azonban meg kell jegyezni, hogy az NYESZ-számlák pénzneme mindig forint.

Hol nyithat ilyen nyugdíj-előtakarékossági számlát?

Nem minden pénzintézetnél nyithat ilyen számlákat. Ajánlatos előzetesen tájékozódni az interneten vagy egy bankfiókban. A számlanyitáshoz legalább 5000 forintos betét szükséges.

Várható kiadások

Az ilyen számlákhoz összesen kétféle költség kapcsolódik: számlavezetési díj és tranzakciós (kereskedési) díj. A törvény szerint az éves számlavezetési díj nem haladhatja meg a számlán az év során jóváírt eszközök napi átlagának 1 százalékát, de legalább 2000 forintnak kell lennie. A tranzakciós díjak szolgáltatónként eltérőek lehetnek, és ezt figyelembe kell venni. A szolgáltató kiválasztása előtt célszerű tájékozódni a tranzakciós díjak pontos mértékéről. A magas díjak „megfoszthatják” Önt a hozam nagy részétől.

Átvihetem a NYESZ számlámat egy másik szolgáltatóhoz?

Igen, azonban a termékek közötti különbségek miatt nem mindig lehetséges a NYESZ-számlák egységesítése, és hordozhatósági problémák merülhetnek fel; ajánlatos előre egyeztetni az befogadó szolgáltatóval, hogy milyen típusú értékpapírokat lehet tartani egy NYESZ-számlán. Amennyiben nem kereskedik a NYESZ-számláján tartott értékpapírokkal, javasoljuk, hogy váltsa be azokat, és az azokért járó díjazást utalja át egy másik nyugdíj-előtakarékossági számlára. A szolgáltatók közötti számlaátvezetés csak a NYESZ értékpapírszámla teljes egyenlegének átutalásával lehetséges, melyet foaz átadó szolgáltató igazol.

Hány számlát nyithatok?

Több nyugdíj-előtakarékossági számlát is nyithat, de egyszerre csak egy NYESZ-R számla nyitható, amely adó-visszatérítésre használható.

Hogyan lehet pénzt befizetni a nyugdíj-előtakarékossági számlára?

A számlára csak a számlatulajdonos fizethet be pénzt. A számlatulajdonos határozza meg a befizetések gyakoriságát és összegét is. Ezenkívül a NYESZ-számla kezeléséért díjat számítanak fel, és ha a befizetés összege vagy a számlán rendelkezésre álló pénzeszközök összege nem fedezi azt, a számlavezető felszólítást küld. Ha ennek a követelménynek 15 napon belül nem tesz eleget, a számlakezelő azonnal megszüntetheti az nyugdíj-előtakarékossági számlát.

Forrás: Pixabay

Mikor férhetek hozzá a nyugdíj-előtakarékossági számlámon lévő összeghez?

A 2012. december 31. előtt nyitott NYESZ számlák esetében a hozzáférés akkor lehetséges, ha a számlatulajdonos már nyugdíjban részesülhet, és a számlát a számlanyitástól számított harmadik év után zárják le; a 2013. január 1-je után nyitott nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében a hozzáférés akkor lehetséges, ha a számlatulajdonos már nyugdíjban részesülhet, és a számlát a számlanyitástól számított 10. év után zárják le. Ebben a két esetben a megtakarítás adómentesen felvehető. A NYESZ-számláról azonban az adófizetés mellett a meghatározott időszak lejárta előtt is lehet pénzt kivenni, amelynek részleteiről a számlavezetőnél lehet érdeklődni. Halál esetén a megtakarítás a törvényes örökösökre száll.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük