2024. április 25., csütörtök

Minden, amit a gyorskölcsönről tudnod kell

Szervizbe kell vinni az autót? Elromlott a mosógép? Esteleg más váratlan kiadásod van, de nem tudod, hogy miből fizesd ki? A válasz egyszerű: erre való a gyorskölcsön. A gyorskölcsön nem egyezik meg teljesen a személyi kölcsönnel, így fontos tudni, hogy nem várt események esetén mik a hasonlóságok és különbségek, illetve melyiket éri meg jobban választanod.

Gyorskölcsön vs személyi kölcsön

A gyorskölcsön a személyi kölcsönök típusába sorolható, nem egy önálló hiteltípus. Ebből kifolyólag nem is különíthető el egyértelműen a személyi kölcsönöktől, viszont rendelkezik olyan tulajdonságokkal, ami a személyi hiteleknél nincs meg. Általánosságban tulajdonságai megegyeznek a személyi kölcsönök jellemzőivel is. A jelzáloghitelektől abban tér el, hogy ez alacsonyabb hitelösszegű és rövidebb futamidejű konstrukció, aminél nincs kötelezően elírva önerő, se ingatlanfedezet.

A gyorskölcsön legfőbb jellemzője a nevéből is adódik: a gyorsaság. Többnyire a személyi kölcsönök igénylése és folyósítása gyorsan megtörténik, szemben mondjuk a jelzáloghitelekkel, ahol ez a folyamat 4-6 hét is lehet. A gyorskölcsön igénylési és folyósítási folyamata jóval gyorsabb, hiszen ebben az esetben kisebb összegű az igényelt hitel, így az ezzel kapcsolatos ügyintézés is gyorsan meg tud történni. A gyorsaság két részből áll: a hitelkérelem gyorsított elbírálásából és a rövid időn belüli folyósításból. Az összeghez akár már néhány óra alatt hozzájuthatsz, így nem kell sokáig gáztűzhely, autó vagy éppen mosógép nélkül élned.

Tovább gyorsíthatsz a folyamaton, ha online igényeled

Manapság már számos banknál van arra lehetőséged, hogy a gyorskölcsönt online igényeld, ami még inkább meggyorsíthatja a folyamatot. Természetesen ez a személyi kölcsönök sokaságánál is lehetőség, így akár otthonról gyorsan és kényelmesen el tudod indítani a hiteligénylés folyamatát. A pénzintézetek honlapján minden fontos információt megtalálsz az egyes hitelkonstrukciókról, így nem szükséges telefonálgatni vagy személyesen informálódni.

Amennyiben online igényelsz hitelt, akkor ezt akár teljesen önkiszolgáló módon is megteheted, ugyanis a dokumentumokat elegendő feltölteni a felületre. Viszont ha szükséged van segítségre, akkor sem kell egyből a bankfiókba rohanni, hiszen általában rendelkezésre áll olyan ügyintéző, akivel videóhíváson keresztül tudsz egyeztetni.

Amennyiben biztosabbnak érzed, hogy személyesen bemész a bankfiókba, esetleg több pénzintézetet is felkeresel, akkor mindenképpen számolj azzal, hogy akár órákat is jelenthet, mire bemész a fiókba, kivárod a sorod, majd elindítod az igénylést. Ha égető a probléma – például beázás történt -, akkor értékes időt veszítesz a személyes ügyintézéssel.

Ami az online hitelfelvételhez szükséges

Az online hitelfelvétel elindításához nem szükséges semmilyen különleges technikai felszerelés vagy berendezés. Három dologra érdemes figyelni:

  • Az online igénylés elengedhetetlen feltétele a stabil vezetékes internet vagy wifi, ami abban az esetben is szükséges, ha nem laptopról vagy számítógépről indítod el a hitelfelvételt, hanem mobiltelefonról vagy tabletről.
  • A videóhíváshoz szükséges webkamera, vagy a mobiltelefonon előlapi kamera.
  • A laptopon vagy számítógépen fontos, hogy friss operációs rendszer és böngésző legyen.

Amennyiben a fenti feltételek nem állnak fenn – mondjuk elavult a géped vagy csak gyenge mobilinternet áll rendelkezésre – akkor az problémát okozhat a hiteligénylés folyamatában. Ugyanakkor nem kell a legújabb, legkorszerűbb eszközökkel sem rendelkezned.

Mennyi az annyi? – A gyorskölcsön összeghatára

A gyorskölcsön elsődleges célja, hogy a váratlan, átmeneti pénzzavarodat megoldja, ezáltal jellemzően alacsonyabb összegeket igényelhetsz gyorskölcsön formájában. Általában 100 és 500 ezer forint közötti összeget vehetsz kölcsön, de ez bankonként változhat. (Például van olyan bank, ahol már 40 ezer forintot is igényelhetsz, illetve olyan is, ahol a legmagasabb összeg akár 1 millió forint is lehet). Olyan pénzintézetek is vannak, akik nem különböztetik meg a gyorskölcsönt a személyi kölcsöntől, így akár 7-8 millió forintot is igényelhetsz.

A gyorskölcsön fontos jellemzője a rövid futamidő, amit számolhatnak akár hetekben is, de az is előfordulhat, hogy egy éven belüli lejáratú a hitel. Ekkor a visszafizetés is gyakran heti szinten történik. A leghosszabb futamidő maximum 7 év körüli.

Ezek a hitelek a futamidő alatt végig fix kamatozásúak. Fontos azt is tudnod, hogy az igényelhető összeget – mint minden hitelnél – befolyásolja az igazolt jövedelmed nagysága: ha magasabb a jövedelmed, akkor nagyobb összegben is törleszthetsz, vagyis magasabb összegű hitelhetez juthatsz hozzá, sőt rövidebb futamidő mellett is dönthetsz.

A gyorsaságnak ára van

A gyorsaságot természetesen meg kell fizetni. A gyorskölcsönök jellemzően magasabb kamat mellett igényelhetőek, mint más személyi hitelek, így a gyorsaságot ténylegesen megfizeted. Ezért persze egy olyan gyors szolgáltatást is kapsz, ahol a bank gyorsítva vizsgálja az anyagi helyzetedet, így ez a pénzintézet oldalán magasabb kockázatvállalást is eredményez. A gyorsaságot a bank is megfizeti, hiszen az ügyintézőknek a kérelem beérkezését követően egyből foglalkozniuk kell az üggyel.

A gyorskölcsön igénylésének feltételei

A gyorskölcsön esetében a bankok lényegében ugyanazokat a feltételeket írják elő, mint a személyi kölcsönöknél. Ekkor tehát ugyanúgy fontos, hogy nagykorú legyél, viszont ebből a szempontból a pénzintézetek eltérő minimum korhatárt szabhatnak meg. (Van, ahol nem elég, ha 18. életévedet betöltötted). Szintén lényeges a magyarországi lakcím, a megfelelő mértékű igazolt nettó jövedelem és a bankszámla.

A bankok a gyorskölcsönnél is megvizsgálják a KHR státuszodat, így a listán negatív státusszal való szereplés miatt dönthetnek úgy, hogy nem hiteleznek. Ennek ellenére vannak olyan bankok, akiket a gyorskölcsön nyújtásakor nem rettent el a negatív KHR státusz. Ekkor viszont célszerű a korábbi tartozás csökkentése vagy kiegyenlítése akkor is, ha a bank a negatív szereplés ellenére is nyújt neked hitelt. Amennyiben a korábbi hiteleidet sem tudhat a szerződés szerint törleszteni, majd emellé újabb hitelt igényelsz, az egy olyan ördögi körhöz vezethet, amiből utána csak nagyon nehezen lehet kiszállni.

A gyorskölcsön igénylésekor viszont könnyebbség, hogy a munkaviszony esetében a bankok egy része nem legalább 3 hónap folyamatos munkaviszonyt vár el, hanem ennél kevesebbel is megelégszenek. A munkaviszonnyal kapcsolatban engedékenyebbek a bankok, ha a kölcsönt rövidebb futamidőre igényled. Sőt, ha magasabb igazolt jövedelemmel rendelkezel, akkor a kölcsönt jobb feltételek mellett is igényelheted.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük