2024. június 13., csütörtök

Infláció vs hitelkamatok: mit látunk az adatokból?

Februárban a fogyasztói árak 25,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021 február hónapjában. Az infláció már csökkent a januári értékhez képest, viszont még így is igencsak magas. Ehhez viszonyítva a kamatok jóval alacsonyabbak: van már olyan lakáshitel a piacon, ami 8,10 százalékos kamat mellett igényelhető, de a legolcsóbb személyi kölcsön kamata is “csak” 10,37 százalék. Hogyan érdemes ezeket a számokat vizsgálni? Milyen párhuzam vonható az infláció és a kamat között?

Vajon elérkezett az inflációs fordulat, amire vártunk?

Mi is írtunk róla, hogy a Központi Statisztikai hivatal éppen nőnapon jelentette meg az új inflációs adatokat. Eszerint februárban 25,4 százalék volt az infláció, ami kissé alulmúlja a januári 25,7 százalékos értéket. A jegybank várakozásai szerint megindult a csökkenés, ami akkor is pozitívum, ha ennek mértéke minimális. A februári infláció még így is kimondottan magasnak mondható, főleg, hogy néhány terméknél rettentő drágulás ment végbe (pl. a tojás ára 79,2 százalékkal, a tejtermékek  76,2 százalékkal, a vaj és vajkrém 75,1 százalékkal, míg a kenyér ára 71,1 százalékkal lett magasabb egy év alatt.)

Januárhoz képest viszont 0,8 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Ugyanakkor egyes termékek esetében már árcsökkenés ment végbe januárhoz képest, ilyen volt a margarin, a sertéshús és a baromfihús, ahol a csökkenés értéke rendre 2,2, 0,6 és 1,5 százalékos volt. Ha a KSH éves adatait nézzük, akkor ezen termékek esetében is jelentős volt a drágulás, viszont a januári rekordárakhoz képest már enyhe csökkenés ment végbe.

Spórolás vagy hitel?

Infláció vs hitelkamatok – miért célszerű összevetni az adatokat?

A februári inflációhoz képest lényegesen alacsonyabbak a hitelkamatok. Jelenleg a legolcsóbb lakáshitelnél (20 millió forint, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 600 ezer forint jövedelem esetén) a kamatot 8,10 százalékban határozták meg. Ugyanezen feltételek esetén a legmagasabb kamat is 9,60 százalékos.

Értelemszerűen a személyi kölcsönök ehhez képest kissé drágábban elérhetőek: 7 millió forintos kölcsön 7 év futamidőre 600 ezer forint jövedelem esetén – banktól függően – 10,37 és 15,99 százalékos kamat mellett igényelhető. Ebből egyértelműen látszik, hogy nemcsak a lakáshitelek kamatai, hanem a személyi kölcsönök kamatszintje is jóval alacsonyabb, mint az infláció. De miért is fontos ez?

Ha a kamatszint alacsonyabb, mint az infláció, akkor az negatív reálkamatként fogható meg. A negatív reálkamat egy hitelnél azt jelenti, hogy az igényelt összeg aktuális vásárlóértéke nagyobb, mint a kamatokkal növelt összegnek, amit a pénzintézetnek kell törlesztenünk. És ez mit jelent a gyakorlatban?

Azt jelenti, hogy a spórolásnak mennyi lehet az „ára”. Amennyiben kinéztünk egy terméket, de nincs rá elegendő pénzünk, akkor dönthetünk, hogy vagy veszünk fel rá hitelt, vagy addig spórolunk, amíg nem jön rá össze a pénz. Ha inkább az utóbbi lehetőséget választjuk, akkor a termék vételára lényegesen nőhet. Ezen kamatszintek mellett a gyűjtögetés és későbbi vásárlás ahhoz vezethet, hogy összességében a vételár megemelkedése eredményeképpen többe kerül az adott termék egy későbbi időpontban, mintha most hitelből finanszíroznánk.

Ezt viszont érdemes alaposabban is boncolgatni.

  • Az infláció múltbeli jelenséget ír le, miközben a hitelkamat általában jövőre – vagyis a hitel futamidejére – vonatkozik. Ebből a szempontból tehát célszerű lehet inkább az inflációs várakozásokat összevetni a kamatokkal.
  • A drágulást általában rövid távon tudjuk (akkor is, ha előrejelzés), viszont a kamatszint az aktuális piaci helyzetben többnyire hosszú távon ismert. Ebből kifolyólag rövid távra vonatkozó adatokat mérünk össze egy hosszútávon érvényes fix számmal.
  • Az infláció az általános drágulást szemlélteti, miközben a hiteleket többnyire egy bizonyos cél finanszírozására vesszük igénybe. (Például ha lakáshitelt tervezünk igényelni, akkor ennek a kamatát érdemes a lakásárak változásához hasonlítani.)

Ezeket szem előtt tartva is elképzelhető, hogy pénzügyileg előnyös lehet inkább hitelfelvételhez folyamodni, mint spórolgatni a jelenlegi inflációs környezetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük