2024. június 13., csütörtök

Februárban csökkentek a személyi kölcsönök kamatai

Az elmúlt hónapokat a kamatok emelkedése jellemezte, mivel mindenki 14,5%-os átlagos éves inflációs rátát érzékelt 2022-re, de a 24,5%-os emelkedés még közelebb áll a valósághoz. Az infláció erőteljes emelkedése a hitelezésre is hatással volt, a jelzáloghitelek és személyi kölcsönök kamatai emelkedtek, ami azt jelenti, hogy azonos hitelösszeg és futamidő esetén reálértéken számolva a havi törlesztőrészletek jóval magasabbak, mint tavaly.

Ezek a bankok csökkentették leginkább a kamatokat

Az élen álló bankok a következők:

  • MKB Bank
  • Takarékbank
  • Magnet Bank

Jó hír tehát a hitelfelvevők számára, hogy a fedezetlen személyi kölcsönök kamatai január és február között jelentősen csökkentek. A legnagyobb, -2,5%-os csökkenés az MKB Banknál és a Takarékbanknál volt tapasztalható, de a MagNet Bank is jelentősen csökkentette a kamatokat (-1,37 %).

A kamatcsökkentési hullám azonban nem befolyásolta a bankok minősítését, a személyi kölcsönök kamatai közül jelenleg az Unicredit Bank áll az élen 13,25%-os hitelkamatlábával, amelyet a CIB Bank (13,39%), majd az MKB Bank és a Takarékbank követ 13,49%-kal. A Takarékbank és az MKB Bank éppen a februári jelentős kamatcsökkentésnek köszönhetően került az első helyre. Érdekes módon a bankok közötti árháború csak az élen álló bankok között alakult ki, mivel a négy legdrágább bank nem változtatott a kamatokon.

Milyen mértékben különböznek az árak a bankok között?

A hitel törlesztőrészlete közvetve befolyásolja azt is, hogy adott jövedelmek alapján mekkora összegű hitel vehető fel: a JTM szabályai szerint az itthon kapott fizetésből 500 000 forintos jövedelemhatárig a jövedelem 50%-t lehet törlesztésre fordítani, de 500 000 forinttól már maximum 60%-ot. A helyzetet bonyolítja, hogy a bank az itthon kapott jövedelemből először levonja a megélhetési költségeket (gyakran az aktuális minimálbért), hogy meghatározza a maximális havi törlesztőrészletet.

Nem mindenki választ az ár alapján

Természetesen mindenki a legalacsonyabb kamatot szeretné, amikor hitelt vesz fel, de nem mindig ez a legfontosabb tényező. Például nem minden bank kezeli egyformán a külföldi jövedelmeket, így előfordulhat, hogy az egyik banktól kaphatsz hitelt, de egy másik elutasítja.

A hitelfelvételhez szükséges minimális jövedelem nem minden banknál egyforma, egyes bankok a mindenkori minimálbért követelik meg, míg mások magasabb minimumot határoznak meg, ami szintén tényező lehet az alacsonyabb jövedelműek számára a bankválasztáskor. Hasonló a helyzet az igénylők minimális és maximális életkorát illetően is, egyes pénzintézetek 18 éves kortól nyújtanak hitelt, míg mások magasabb korhatárt szabnak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük