2024. július 25., csütörtök

Ez a szektor továbbra is népszerű a befektetők körében

Az elmúlt időszakban tapasztalható gazdasági visszaesés a fintech szektort is nagyban érintette. Az ágazat 2023 első három hónapjában összesen 2 milliárd dollárnyi friss tőkével gyarapodott. Ez nem mondható kevésnek, viszont ez mindössze egyötöde a 2022-es év első negyedévi tőkebevonásához viszonyítva. Ugyanakkor kiemelkedik egy ágazat, ami a befektetők megítélésére szerint túllendülhet a jelenlegi kedvezőtlen helyzeten. Ez pedig a klímafintech.

Hallottál már a klímafintech szektoráról?

A fintechek, vagyis a pénzügyi technológiák már felforgatták a globális pénzügyi rendszert, de felhasználhatóak-e közvetlenül bolygónk jólétének javítására? A banki szolgáltatások, az ügyfelek tapasztalatai és a befektetési döntéshozatal közelmúltbeli fejlesztései nem mindig veszik figyelembe bolygónk egészségét. Hogyan tud a fintech szektor részt venni az éghajlatváltozás kezelésében?

A megoldást a klímafintechek jelenthetik. A klímafintech egy olyan innovatív szektor, amely a digitális technológiát, az éghajlati tényezőket és a pénzügyeket ötvözi. A dekarbonizációt célként szem előtt tartó érdekelt személyek nélkülözhetetlen eszközét ezek a digitális applikációk, platformok és fejlesztések jelentik.

klímafintech

A Dealroom statisztikája alapján az idei évben az Európában található klímafintech startup cégek megközelítőleg 144 millió eurós összeget kalapoztak össze. Éves alapon ez azt tükrözhetné, hogy a finanszírozás bevonása hasonlóan lelassult, mint a teljes fintech szektorban. Mindazonáltal tavaly a klímafintech szektor egy új csúcsot ért el 1,4 milliárd dollárral, függetlenül attól, hogy a kockázattőke-befektetések általánosságban véve mérséklődtek.

Az Egyesült Királyság áll a rangsor első helyén

A finanszírozás szempontjából az Egyesült Királyság áll a rangsor első helyén, ugyanis hat cég együttesen 64 millió eurónyi tőkét tudott bevonni, amihez nagyban hozzájárult a Carbonplace szén-dioxid-kredit tőzsde 41 millió eurós magvető támogatása.

A rangsor második helyére Dánia került, viszont ez az érdem egyértelműen az Agreenának tulajdonítható. A mezőgazdasági termelők motiválását célzó startup 46 millió eurós összeget gyűjtött össze, ez pedig az idei év tekintetében a legjelentősebb finanszírozási forduló.

A rangsor harmadik helyére pedig Németország állhatott, ugyanis összesen 14 millió eurós összeget vont be 5 vállalat.

A klímavédelmem területén működő fintech cégek száma töretlenül emelkedik, függetlenül a világban tapasztalható technológiai válságtól. Az európai klímatechnológiai startupok 10 százalékkal tudták növelni finanszírozásukat tavaly a 2021-es volumenhez viszonyítva. Ez kiemelkedő eredménynek számít, ugyanis Európa technológiai szektorában 2022-ben a finanszírozás területén összességében 24 százalékos csökkenés ment végbe.

A fenntarthatósággal kapcsolatos figyelem és az erre irányuló törekvések egyre inkább fokozódnak, ami a befektetők oldalán is egyértelműen megjelenik. A fintech és insurtech cégekbe befektető németországi CommerzVentures kockázati tőkebefektető vezető munkatársa, Lorenz Hering úgy gondolja, hogy a kvóták teljesítéséhez “jelentős mértékű, tömeges befektetések” szükségesek. Ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius fok alatt tudjuk tartani, az első intézkedés “a befektetések becsatornázására szolgáló hatékony mechanizmusok létrehozása”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük