2024. május 20., hétfő

Euorizáció: Az NN Biztosító felmérése

A forint 2022-es leértékelődése aláásta a befektetői bizalmat, sokan inkább euróban tartják megtakarításaikat és fizetésüket.

Az NN Biztosító kutatása szerint Magyarországon széles körben elterjedt az euroizáció. Az euroizáció azt a jelenséget jelenti, amikor egy ország lakói önként kezdik használni az eurót a mindennapi életükben, annak ellenére, hogy az euró nem az ország hivatalos pénzneme; a forint 2022-es összeomlása után, amely évtizedek óta nem látott inflációs rátákat eredményezett, Magyarországon is zajlik az euroizáció. Hatása több területen is érzékelhető, például a forint helyett euróban közölt árakkal kereskedők számának növekedésében, de a megtakarítások és a beruházások területén is jelentkezik.

Vonzóbbak az eurós megtakarítások

Az NN Biztosító felmérésében a megkérdezettek 60%-a azt mondta, hogy sokkal biztonságosabbnak vagy valamivel biztonságosabbnak érezné, ha megtakarításait euróban tarthatná. Majdnem ugyanennyien (58%) úgy érezték, hogy háztartásuk pénzügyei is stabilabbak lennének, ha a fizetésüket vagy nyugdíjukat euróban kapnák meg.

Ezt a tendenciát erősítette meg Holló Bence, a biztosító elnök-vezérigazgatója, aki szerint 2022 végére az új szerződések portfóliójának értékéből több mint 40%-ot fognak kitenni az euróban denominált termékek.

Ennek oka az lehet, hogy egyre többen szeretnék megvédeni megtakarításaikat arra az esetre, ha a forint árfolyama tovább gyengülne. Az életbiztosítások esetében a devizában (általában euróban) történő befektetés is lehetőséget biztosít erre.

Ennek két fajtája érhető el:

  • Ha euró unit-linked terméket választunk, akkor az eszközalap mögöttes eszközei általában nem is forintban fedezettek.
  • A forintban kötött unit-linked életbiztosítások esetében is gyakoriak a deviza mögöttes eszközökbe fektető eszközalapok.

Az ügyfeleknek mérlegelniük kell, hogy a díjakat forintban – ahol a forintban számított jövedelem kiszámíthatóbb, és nincsenek átváltási költségek – vagy euróban kívánják-e fizetni. Ezért a devizaalapú mögöttes eszközök megfelelő megválasztása lehetőséget biztosíthat a forint további leértékelődése miatt aggódók számára, hiszen mind forint, mind euró termékek elérhetőek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük