2024. április 25., csütörtök

Elérhető a lakossági digitális jegybankpénz – megújult a Diákszéf

A Magyar Nemzeti Bank nemrég mutatta be a Diákszéf mobilapplikáció továbbfejlesztett változatát. Az újítás kiemelkedő, ugyanis uniós szinten ez az első olyan lakossági ügyfeleknek is elérhető pilot projekt, ahol lehet próbálgatni a digitális jegybankpénzek használatát. Az MNB-n felül világszerte már a 100-as nagyságrendet is meghaladja azoknak a jegybankoknak a száma, ami a digitális jegybankpénz bevezetési és megvalósítási lehetőségeit vizsgálja.

Mit kell tudni a Diákszéf applikációjáról?

Az MNB digitális jegybankpénzhez kapcsolódó pilot projektje a Diákszéf, ami a hazai fintech szektor és a kereskedelmi banki szektor szereplőinek összefogásával került megalkotásra. “A megújult Diákszéf az MNB megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő mobilappja, amit több ezer diák töltött már le és több mint egymillió kvízkérdést válaszoltak meg. A mobilapp a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány közös kezdeményezésében jött létre 2020-ban, 2023-ban pedig teljesen megújult egy pilot projekt keretében!” – olvasható az MNB Diákszéf honlapján.

Az app-ot használó diákok és szüleik elektronikus pénz számláit közvetlenül a jegybank vezeti, így a Diákszéf kiemelkedő, ugyanis az unióban ez az első digitális projekt, amelynek keretében a központi bank bevonja a lakosságot a vizsgálat folyamatába. A projekt pilot jellegén keresztül folyamatosan fejlesztgetik az applikációt, ahol szükségesnek látják.

Már valódi pénzzel is működik az app

A Diákszéf app használatával a fiatalok játékos, pénzügyi témájú és a környezettudatosságot erősítő kvízkérdésekre válaszolhatnak. Ezzel diáktallérokat nyerhetnek, amik eMAG utalványra válthatóak be. Az idei év egyik legnagyobb újítása pedig, hogy a pilot projektnek köszönhetően az alkalmazást kiegészítették a valódi pénz használatával is.

MNB diákszéf
forrás: https://www.mnb.hu/web/diakszef/

A Diákszéf mobilapp alapvetően a 8-14 éves korosztályt célozza meg. Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány egyik legfontosabb célja, hogy a fiatalabb generációk pénzügyi tudatosságát fejlessze, valamint megerősítse a digitális pénzügyekbe való bevonását. Ennek eléréséhez a diákok a mobilapplikáción keresztül tanulhatnak pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági kérdésekre válaszolva, mindezt egy élvezhető, játékos formában.

A kvízkérdések sikeres megválaszolásával jutalomhoz, vagyis úgynevezett diáktallérhoz juthatnak a fiatalok, amelyet eMAG utalványra válthatnak be. Ezen felül a Diákszéf app-on belül a felhasználók

  • kipróbálhatják a digitális pénz használatát,
  • indíthatnak átutalást bankszámlára,
  • elkezdhetik a spórolást céljaikra, valamint
  • vásárolhatnak a SimplePay Instant Transzfer QR-kódos fizetési lehetőségén keresztül.

Mire jó a diáktallér?

A Diákszéf alkalmazásban többféle digitális bélyeget gyűjthetnek össze a fiatalok. Ezeknek az értékét az app diáktallérban mutatja. Diáktallért több formában is szerezhetnek a diákok:

  • kvízek kitöltésével,
  • a szülők által megadott feladatok teljesítésével (a szülők havi szinten kapnak diáktallért a regisztrált gyermek(ek) után),
  • a szülőktől kapott zsebpénz formájában.

Az összegyűjtött diáktallérok pedig eMag vásárlási utalványra válthatóak be. Ebből kifolyólag a diákok nemcsak játékosan tanulhatnak és fiatal korban tanulják meg a pénz felelős kezelését, hanem sikerélményben is részesülnek.

Természetesen a szülők ellenőrizhetik a gyermek pénzügyeit, ami az új pilot projektnek köszönhetően már szélesebb körben is megtehető. Ennek keretében nyomon követhető vált a gyermek költése is, amihez megszabhatnak limitet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük