2024. május 20., hétfő

A digitális font nem egy hagyományos kriptovaluta lesz

A digitális font bevezetéséről február elején kezdeményezett nyilvános konzultációt a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium. A központi bank előzetes elképzelései szerint ez egy teljesen új fizetőeszközként kerülne bevezetésre, viszont több ponton is jelentősen eltérne a kriptovalutáktól. A részletes bemutatás alapján kriptopénzektől leginkább abban különbözne, hogy nem magánszemélyek hozzák létre és értékesítik, hanem a Bank of England lenne a kibocsátója, amit a brit kormány támogatna.

A digitális font biztonságosabb lenne, mint a kriptovaluták

A digitális font a font sterling elnevezést kapná. A digitális valuta egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy stabil értékkel rendelkezne, pont mint a fizikai bankjegyek. Ez azt jelenti, hogy tíz digitális font mindig megegyezne egy tízfontos bankjegy értékével. A jegybank azt is hangsúlyozta, hogy a digitális fontot nem azzal a céllal bocsátják ki, hogy az felváltsa a készpénzt. A kibocsátás mögött inkább az áll, hogy új pénzformák jönnek létre, amelyek közül néhány veszélyt jelenthet az Egyesült Királyság pénzügyi stabilitására.

A Bank of England kormányzó-helyettese, Jon Cunliffe hangsúlyozta, hogy a digitális font bevezetése esetén ez nem a kriptovalutákhoz hasonló pénz lesz, hiszen ezeket a kriptopénzeket inkább spekulatív, fogadási céllal vásárolják az emberek. A kriptovaluták igencsak kockázatosak, hiszen egyrészt értékük jelentősen változhat akár másodpercek alatt is, másrészt pedig nem áll mögöttük egy jegybank vagy egy felügyeleti szerv, így nincs belső, valódi értékük. Ezek miatt nem megfelelőek fizetések teljesítésére sem.

Ugyanúgy használható, mint a készpénz

A brit központi bank úgy fogalmazott tájékoztatásában, hogy az a pénz, amit a Bank of England bocsát ki, az a brit pénzügyi és monetáris rendszer stabilitásának alapköve. A font sterling digitális pénztárcákban lesz tárolható – hasonlóan a kriptopénzekhez -, majd onnan felhasználható digitális fizetésre. A pénztárca nem egyenlő a bankszámlával, tehát nem biztosítanak kamatot, inkább úgy képzelhető el, mint egy sima pénztárca, amiben készpénzüket tartjuk. Sőt, a Bank of England szakértői azt is kiemelték, hogy ugyanúgy lehetne vele a mindennapi fizetéseket teljesíteni, mint a bankjegyekkel és érmékkel.

A kriptovalutákkal szemben a digitális font sterling biztonságos és megbízható valuta lenne, amit ugyanúgy használhatnak a magánszemélyek és a vállalkozások is a hétköznapi tranzakcióikhoz, mint a központi bank által kibocsátott pénzeket. A jegybank kormányzó-helyettese azt is kiemelte, hogy a digitális pénz megalkotása melletti döntés esetében a bevezetés hosszú időt foglalna magába, hiszen az infrastruktúra kialakítása akár éveket is jelenthet, így feltehetőleg az évtized második felében valósulna meg.

A kriptovaluta nem tekinthető hagyományos pénznek

Az elmúlt néhány évben a rengeteg kriptoeszköz jelent meg, amit kriptovalutaként és kriptopénzként is szokás emlegetni. Az elnevezés viszont nem helytálló, hiszen a kriptopénzek nem teljesítik a pénz három funkcióját, vagyis 

  • a megbízható csereeszköz,
  • az értékőrző
  • és az elszámolási egység funkciókat.

A kriptovaluták kezelését, kibocsátását és szabályozását nem végzi semmilyen központi intézmény, így az sem biztosított, hogy ezek a pénzek ténylegesen hagyományos pénzre válthatóak legyenek.

Az értékingadozást a stablecoinok hivatottak kiküszübülni. A stablecoinok, habár ami a digitális pénzek kevésbé volatilis, fiat valutához kötött formái, mégsem olyan stabilak, mint ahogyan azt sokan állítják, hiszen értékük egy magáncég becsületszaván alapul. A stablecoin tranzakciók lassabbak, magas költségekkel járnak, valamint felhasználási lehetőségei sem ismertek teljességgel – összességében tehát nem vásárolhatunk vele a sarki boltban és nem fizethetjük be vele számláinkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük