2024. június 13., csütörtök

Tippek az infláció ellen – így nem ürül ki a pénztárcád a hó végére

Az infláció eléggé megnehezíti most mindenki életét, hiszen minden termék ára jelentősen megemelkedett az elmúlt időszakban és a szolgáltatásokat is már jóval drágábban tudjuk igénybevenni. Habár több elemzés készült arról, hogy mikor térhet minden vissza a normális kerékvágásba, az előrejelzések közel sem biztos, hogy pontos képet mutatnak. A cikkben adunk néhány tippet, hogy a hónap végén se ürüljön ki a pénztárcád, hiába drágul minden.

A fizetésünk mértékétől függetlenül valószínűleg mindenki érzi a tartósan magas inflációs környezet negatív hatásait. Kimondottan nehéz helyzetben vannak jelenleg a fix bérjövedelemből élők (pl. nyugdíjasok), ami nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is komoly problémákat eredményez. Az árak már olyan gyorsan emelkednek, amire az elmúlt két évtizedben nem volt példa Magyarországon. Érdemes tehát felvenni a harcot az infláció ellen, ha nem szeretnénk lenullázni magunkat a hónap végére. Mutatjuk hogyan védekezhetsz ellene.

Csak azokért fizess, amiket ténylegesen használsz is!

Sokan rendelkezünk előfizetéssel akár egyszerre több streamingszolgáltatónál, hiszen szabadidőnkben reklámoktól mentesen nézhetünk filmet, hallgathatunk zenét vagy valamilyen podcastot. Ez viszont havonta több ezer forintot emészthet fel, több előfizetés esetén akár tízezres nagyságrend is lehet. Érdemes átgondolni, hogy melyik szolgáltatásokat vesszük igénybe a legtöbbet, illetve melyeket csak elvétve. Ha már a két legkevésbé kihasznált szolgáltatást lemondjuk, az is havi 6-7 ezer forintos megtakarítást eredményez, ami éves szinten 72-84 ezer forintot is jelenthet, ami nem kevés.

Magas rezsiköltségek? A korszerűsítés a megoldás!

A magas rezsiköltség számos család pénztárcájának jelent hatalmas terhet, főleg akkor, ha túllépi az átlagfogyasztást – ami egy több tagú családnál nem is olyan nehéz. Természetesen lehet spórolni a fogyasztáson, ha nem ég a lámpa minden szobában, nem kapcsoljuk be a tv-t háttérzajnak, vagy nem fűtünk napközben, amikor senki nincs otthon. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor ez sem elegendő, hiszen az elavult energetikai felépítés egy kisebb vagyont is eredményezhet közüzemi számláinkon. Ebben az esetben érdemes lehet energetikai felmérést kérni, hiszen ezzel megtudhatjuk, hogy pontosan hol és mekkora összegben takaríthatunk meg, ami a korszerűsítést követően akár havi tízezres nagyságrendű is lehet.

A korszerűsítést számos pontos elvégezhetjük:

  • hőszigetelt ablakok beszerelése,
  • hőszigetelés,
  • a világítás megújítása energiatakarékos, LED-es izzókra,
  • napelem-rendszer telepítése,
  • kazán lecserélése
  • fűtési rendszer modernizálása.
Spórolási tippek

Tegyünk egyből félre!

Ha már nagyjából megtervezzük havi kiadásainkat is bevételeinket, akkor könnyedén átláthatjuk havi pénzügyi helyzetünket. Ha ügyesen matekozunk, akkor képezhetünk némi tartalékot – még ha nem is nagyobb összegeket – a hónap végén. Ennek az egyik legegyszerűbb módszere

  • a 80/20-as ökölszabály, amikor a bevételed 20 százalékát megtakarítod, 80 százalékát pedig elosztod a költségeidre (lehet 70-30 vagy 60-40 arányban is osztani, ha megteheted),
  • vagy a másik, ha a fizetést követően egyből félrerakunk egy kisebb összeget, amihez nem nyúlunk hozzá a hónapban.

Ideális esetben akkora összegű megtakarítással rendelkezünk, ami szükséghelyzetben fél évre is elegendő lehet. Természetesen erre csak akkor szabad alapozni, ha tényleg valami nagyobb probléma merül fel, hiszen ez vésztartalék, nem pedig a mindennapos költségek finanszírozási forrása.

Mérsékeld a kommunikáció költségeit!

Manapság már szinte alig van olyan ember, aki telefon és internet használata nélkül éli életét. Azok számára ténylegesen elképzelhetetlen használatuk mellőzése, akik munkájuk során vagy az egyiket, vagy mindkettőt használják. A munkáltatók egy része ezeket a költségeket nem terheli rá a munkavállalóira, ugyanis biztosít céges telefont, laptopot és internetet. Mi a teendő, ha a cég ezeket megvonja, esetleg sosem biztosította?

Ha saját magadnak finanszírozod a telefonszámlát és az internetet, akkor célszerű lehet megvizsgálni ezeket a költségeket is. Elképzelhető, hogy egy másik szolgáltató olcsóbban kínál olyan díjcsomagokat, ami a telefon- és internethasználatodnak megfelel. Szintén megoldás lehet, ha a munkahelyen belüli telefonálgatást olyan applikációkon keresztül intézed, amihez elegendő internet, így a telefonszámla költségei máris csökkenthetőek. Amennyiben ezeknek utánajársz, az is lehetséges, hogy több ezer forintot takaríthatsz meg ezeken havonta.

Szervezd újra a mindennapos utazásaidat!

Sok dolgozónak az autó is munkaeszköz, nem csak a kényelmet szolgáló használati tárgy. Viszont a mindennapos utazásokon is megtakaríthatunk, ha okosan szervezzük. Érdemes kerülni autóval azokat az időszakokat, amikor megnövekszik a forgalom (pl. munkakezdés előtti és utáni időszakok), ugyanis a dugóban állva üzemanyagot pazarlunk el. Főleg most, hogy már nem tudunk kedvezményes áron tankolni, célszerű lehet összeszámolni, hogy mennyit költünk havonta üzemanyagra. Feltehetőleg sokkal jobban járunk, ha tömegközlekedünk, de olyan alternatív megoldásokkal is spórolhatunk, mint a MOL Bubi kerékpárjai vagy az elektromos rollerek. Arra is érdemes lehet rákérdezni munkahelyeden, hogy a tömegközlekedési bérletet a munkáltató nem fizeti-e ki, mint béren kívüli juttatás.

Amennyiben nem tudunk, vagy nem akarunk lemondani az autózásról, akkor is lehet okosan használni. Például ha a gyermekeket visszük-hozzuk az iskolából, akkor előtte-utána beiktathatunk több elintéznivalót is, például a bevásárlást, postára menetelt, készpénzfelvételt vagy bármilyen más feladatot. Ezzel nemcsak időt spórolunk, hanem benzint is. Ha autóval mennénk nyaralni, akkor pedig érdemes megnézni a többi közlekedési módot, hiszen lehet, hogy vonattal vagy repülővel olcsóbban megússzuk az utat.

A szakértők előrejelzései szerint idén is magas inflációval kell számolnunk, így mindenképpen érdemes áttekinteni havi bevételeinket és kiadásainkat. Ha nem szeretnénk a hónap végére teljesen lenullázni magunkat, akkor néhány tippet beiktatva a mindennapjainkba akár jelentősebb összegeket is megspórolhatunk. Jelen helyzetben kimondottan fontos, hogy a lehetőségeinktől függően mindenhol megfogjuk pénzünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük