2024. június 13., csütörtök

Tavasszal ismét jön a lakossági napelemes pályázat

Ha nem tetted meg korábban, akkor most újra lehetőséged nyílik csökkenteni a villanyszámládat és korszerűsíteni berendezéseidet. A lakossági napelemes pályázatnál tavasszal új beadási kör nyílik meg, viszont a könnyebb és gyorsabb igénylés céljából átalakítják és továbbfejlesztik a pályázati folyamatokat. A lehetőség ismételt megnyitása mögött több tényező is húzódik.

Ismét lehet pályázni a lakossági napelemes pályázatra

A lakossági napelemes rendszerek támogatásának pályázata azokat célozza meg, akik nem rendelkeznek akkora mértékű jövedelemmel, mint az országos átlag, valamit nincs saját tulajdonukban ingatlan. A pályázat nyertesei vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, amiből az energiahatékonysági korszerűsítést finanszírozhatják, illetve megújuló energiaforrást vezethetnek be otthonukba. Mindez azért előnyös, mert az ingatlan energiaigénye mérsékelhető, így nemcsak támogatja a rezsiköltségek csökkentését, hanem hozzájárul az üvegházhatású gázok mérsékléséhez is. A beruházás megvalósításával modernebb és kényelmesebb otthonokban élhetnek a hazai lakosok.

Az új beadási kör megnyitása mögött az áll, hogy a Brüsszelben elfogadott magyar helyreállítási terv alapján mintegy 30 milliárd forintos összeggel nagyobb szelethez jutottunk az uniós forrásokból. Ugyanakkor ahhoz, hogy a helyreállítási pénzek lehívhatóak legyen, minden kétséget kizáróan teljesíteni kell a korábban vállalt célokat. Hazánk összesen 34 920 nyertes projektet vállalt, így a támogatás ezek véghezvitelére és finanszírozására fordíthatóak. Az aktuális állás szerint 35 082 darabon áll a nyertes projektek száma, így Magyarország teljesítette a vállaltakat.

Sokan visszakoznak a támogatástól

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy hiába nyertek projektükkel a pályázaton, mégis sokan lemondanak a támogatásról. Ez azzal magyarázható, hogy a kérelmek beadása és a pályázat elbírálása közötti időszakban a költségek elszálltak, így a költségtöbbletet a pályázatónak kellene állnia. A visszakozás másik fő oka a lassú kifizetés. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely nyilatkozatával egybevágóan nagyban megindultak a kifizetések januárban, ami már az 1,2 milliárd forintot is meghaladta. Az Energiaügyi Minisztérium is hangsúlyozta, hogy a későbbiekben is próbálják fenntartani a kifizetések gyorsaságát.

Azt, hogy pontosan mikor lehet újra pályázni a lakossági napelemes pályázat keretében nem tudjuk, de az biztos, hogy tavasszal, a múlt évi szja-bevallási adatok feldolgozását követően számíthatunk majd rá. Ez azzal magyarázható, hogy a felhívás az országos átlagjövedelemnél kevesebbel rendelkező lakosokat célozza meg, így az adatok tükrében fogják kialakítani a pályázati jövedelemhatárt.

Az új beadási körben magasabb keretösszegre lehet majd pályázni, így a pályázók nagyobb köre juthat támogatáshoz a korszerűsítés finanszírozásához. A nyilatkozatok szerint a kifizetések is gyorsabban mennek majd végbe, így a várakozási idő is nagyban csökkenni fog.

Egyszerűsödik a pályázati rendszer

Maga a pályázati folyamat összetett és körülményes, ami azt eredményezte, hogy a kivitelezők eltántorodtak ezektől a munkálatoktól. A problémát a felelős minisztérium is észlelte, így a második körnél már jóval egyszerűbb, fejlettebb rendszeren keresztül bonyolítható majd le a pályázás folyamata. Az Energiaügyi Minisztérium közleményében ösztönzi a kivitelezőket ezen munkálatok elvállalására és a 40%-os előleg igénylésének benyújtására. Rövid időn belül valószínűleg új információkat fognak közzétenni, így ha energiahatékonysági korszerűsítésben gondolkozol, akkor mindenképp figyeld a híreket!

A pályázat több pontján eszközölt fejlesztésekkel – egyszerűbb pályázás, gyorsabb kifizetések, kevesebb várakozási idő és megemelt keretösszeg – a pályázat népszerűségének növekedése várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük