2024. június 13., csütörtök

Bírságot kapott az Interactive Brokers

Az MNB egy vizsgálatot követően az ügyfél-átvilágítás, a panaszkezelés, az informatika, a pénzmosás elleni küzdelem, a kiszervezés és a számlavezetési jogok hiányosságai miatt az Interactive Brokers Central Europe Zrt-t megbírságolta, és összesen 19 millió svájci frank bírsággal sújtotta a társaságot. Ez az intézkedés nem befolyásolta a befektetési szolgáltató vállalat rendes működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Interactive Brokers Central Europe Zrt.-nél korlátozott terjedelmű és mélységű átfogó vizsgálatot folytatott le.

A vizsgálat során az MNB a társaság panaszkezelési gyakorlatában több olyan esetet talált, amikor a társaság a törvényi határidőt túllépve küldte meg levélben válaszait az ügyfélpanaszokra. Emellett a társaság nem felügyelte hatékonyan egyes kiszervezett funkcióit.

Nem azonosították az összes művelethez szükséges informatikai ismereteket. Továbbá az MNB hiányosságokat talált a társaságnak az informatikai irányelvekre és azok felülvizsgálatára vonatkozó szabályozási követelményeknek való megfelelésében is.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése (AML) területén a cég nem mindig alkalmazta megfelelően az egyszerűsített ügyfél-átvilágítási szabályokat. Emellett az Interactive Brokers Central Europe Zrt. nem rendelkezett belső eljárásokkal a más szolgáltatók által végzett ügyfél-átvilágítási intézkedések eredményeinek átvételére.

Az Interactive Brokers sokat fizet

A megállapított hiányosságok miatt az MNB 11,3 millió forint felügyeleti bírságot és 7,7 millió forint pénzmosás miatti felügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. 60-180 napos határidőt adott a vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelésre és az egyes jogsértések orvoslására.

A bírság súlyosabbá vált:

a társaság nagy piaci súlya,

egyes hiányosságok rendszerszintű jellege,

a magas kockázati besorolás

és a panaszok kezelésével kapcsolatos ismételt
problémák miatt.

Ugyanakkor enyhítő körülménynek minősült az Interactive Brokers Central Europe Zrt. együttműködése a vizsgálat során, valamint az a tény, hogy az eljárás során már számos problémát kijavított.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük