2024. április 23., kedd

A Mastercard újít a stablecoinok területén is

A stabil kriptovaluták, vagyis a stablecoinok elköltése és mindennapokban való használata igencsak problémás még jelenleg. Ennek megkönnyítésére köttetett a legújabb partnerség a Mastercard és a Stables, az ausztrál stablecoin alapú kripto tárcát szolgáltató cég között. Az együttműködésnek köszönhetően a  stablecoinnal olyan helyen is fizethetnek az ügyfelek, ahol elfogadják a Mastercard bankkártyáit. A Mastercard és a Stables integrációjával a felhasználók tárcájukhoz tudják kapcsolni a fizetési kártyát, így a világon 54 milliót is meghaladó kereskedőnél tudják stablecoinjaikat felhasználni.

A stablecoinok felhasználása előtt még számos probléma áll

Az elmúlt időszakban a stabilabb kriptovaluták (stablecoinok) iránti kereslet nagyban fellendült, népszerűségük hatalmasra tört biztonságosabb mivoltuknak köszönhetően, így piaci értékük már a 150 milliárd dollárt is meghaladja. A stablecoinokat jelenleg leginkább a decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollok alapjaként, valamint a kevésbé kockázatéhes kripo-befektetők használják, viszont az, hogy a hétköznapokban fizessünk vele, még igencsak problémás.

Amennyiben a stabil kriptovalutával rendelkezők fel szeretnék használni annak értékét, akkor a tárcájukban tárolt stablecoint először át kell “vezetni” valamelyik kriptotőzsdére, ahol azt átkonvertálhatják fiat valutára, vagyis valamilyen hagyományos fizetőeszközre. Ezt követően történik csak meg a bankszámlára való kifizetés. Látható, hogy ez nem egy rövid folyamat, akár több napba is telhet, így a stablecoinok elköltéséhez szükséges annak előtervezése.

stablecoinok

A stablecoinok fizikai világban való térnyeréséhez olyan rendszerek és folyamatok szükségesek, amelyek jóval egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a tokenek mozgatását és felhasználását. Ezt a gyorsabb és egyszerűbb folyamatot igyekszik megalkotni a Stables virtuális prepaid kártyája révén a stablecoinnal rendelkezők számára.

Egy újfajta fizetési élmény megalkotása a cél

A Mastercard és a Stables együttműködése révén egy olyan stablecoin tárca kerül kialakításra, amihez a Mastercard egy fizetési kártyát is fog társítani. Ez a fizetési kártya lehetőséget nyújt arra, hogy az ügyfelek a USD Coin (USDC) digitális eszközüket automatikusan hagyományos pénznemre váltsák át, majd azokon a kereskedési pontokon fizessenek vele, ahol a Mastercard kártyáját is elfogadják. A fizetési kártyához az ügyfelek a Stables mobiltárcájában tudnak majd hozzáférni. A stablecoin tárcához hozzákapcsolt Mastercard kártyán keresztül a tulajdonosok több mint 54 millió ponton tudjon használhatják fel stabil kriptovalutájukat fizetésre a világ számos pontján. 

Erez Rachamim, a Stables társalapítója és vezérigazgatója szerint a stablecoinban való fizetések bevezetése a mindennapi vásárlásokba hatalmas lépést jelent a kriptovaluták érettségében az ázsiai-és csendes-óceáni piacon.

Az új fizetési rendszer alapjául a Stables saját fejlesztésű elszámoló motorja szolgál. Ez a rendszer minden egyes fizetést USDC-ben dolgoz fel. Ezt követően pedig a Mastercard integrációnak eredményeképpen a kártyaszolgáltató elszámoló rendszerben megy végbe a tranzakciók elszámolása.

Az egyenleg feltöltését a tárcába a felhasználók több kriptovalutában is megtehetik, így a teljesség igénye nélkül történhet ez Tetherben (USDT) vagy Binance USD-ben (BUSD). Ezeket a különféle tokeneket az új rendszer automatikusan, mindenféle költségtől mentesen átváltja USDC-re.

Ugyanakkor a felhasználók feltölthetik egyenlegüket banki átutalással, csoportos beszedési megbízással és egyéb fizetési módokkal is, nem csak kriptovalutával. A Stables a kezdetekben az ausztrál dollárban történő be- és kifizetéseket támogatja, viszont a közeljövőben több olyan fejlesztés is a kártyatársaság tervei között szerepel, amelyek megvalósításával az egyenlegfeltöltés  amerikai dollárban, euróban, angol fontban, illetve az APEC csendes-óceáni térség 18 országának, Latin-Amerika és Afrika fizetőeszközeiben is véghez vihető lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük