2024. április 21., vasárnap

Várható a kriptovaluta rendelet

Már márciusban megérkezhet a várva várt európai rendelet (MICA) a kriptoeszközök – így a kriptovaluták – szabályzására vonatkozóan. A rendelet eredményeképpen a piac szereplői jelentősen átláthatóbb és egyértelműbb jogi környezetben kereskedhetnek kriptoval a közeljövőben.

Milyen előnyökkel fog járni a rendelet?

A kriptoeszközök piacairól (MiCA) szóló rendelet a stablecoinokra – vagyis a volatilitás kiszűrése érdekében megalkotott kriptopénzekre – és a kriptoeszközöket kezelő digitális pénztárcákra fog kiterjedni. A szabályozás azt a célt szolgálja, hogy a befektetők megfelelő védelemben részesüljenek, valamint hozzájárul a pénzügyi stabilitás fenntartásához is amellett, hogy támogatja az innovációt és fokozza a kriptoeszközök népszerűséget.

A szabályozás jóval átláthatóbb, egyértelműbb, tisztább környezetet teremt az unióban, hiszen több olyan tagország is van, amely megalkotta saját jogszabályait a kriptoeszközökre vonatkozóan, ugyanakkor uniós szintű keretrendszer még nem került bevezetésre.

kriptoeszközök piacairól szóló rendelet részletei

Az Európai Unió várakozásai szerint azon szolgáltatóknak, amelyek kriptoeszközök forgalmazásával foglalkoznak, nemcsak szigorú szabályoknak kell majd megfelelni a befektetők védelme miatt, hanem felelősségre vonhatók lesznek, amennyiben elveszítik az ügyfelek kripto-befektetéseit.

A decentralizált jelleg nem fog változni, csupán kiegészül a pénzügyi intézményrendszerrel 

Pajor Dávid ügyvéd, a PwD Consulting szakértője úgy gondolja, hogy a kriptopénzek rendszerének decentralizált jellege nem fog meg átalakulni a szabályozással, azaz nem vezetnek be semmilyen központi irányítást, viszont a tevékenységbe bevonódik a pénzügyi intézményrendszer. Ezen felül az engedélyezések is szigorúbban fognak történni, viszont ez nem az egyéni kisbefektetőket fogja érinteni, hanem a befektetési szolgáltatókat.

Értelemszerűen itt nem egy teljesen új szabályozói módszerre kell gondolni, hiszen van már joggyakorlat mind uniós, mind pedig nemzeti szinten is. Ráadásul 2015-ben az Európai Bíróság által született egy ítélet is, amely szerint a hagyományos pénzek virtuális valutákra történő át- és visszaváltására vonatkozó ügyletek ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtásnak számítanak, ugyanis ezek a különböző fizetőeszközök átváltására irányulnak. 

A magyarok mindössze 1%-ának származik elsődleges bevételi forrása kriptovalutából

A világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance és az Opinio piackutató cég összefogásával készült reprezentatív felmérés érdekes eredményeket mutat a magyarok kriptovalutákhoz való hozzáállásáról. A kutatás eredményei szerint a hazai befektetők a kriptopénzeket az átlagosnál nagyobb kockázatú befektetésnek értékelik. Azok az egyéni befektetők, akik gondolkoznak a kriptozáson, problémaként fogalmazták meg, hogy kevés olyan információ érhető el a kriptovalutákról és más digitális fizetőeszközökről, ami magyarul van. A kutatás részvevőinek többsége, pontosan 86 százaléka még sosem használt kriptovalutát. További eredmények, hogy 

  • a válaszadók 3 százaléka csak kiegészítő jövedelemként tekint kripto-befektetésein nyert pénzre, 
  • a megkérdezettek 4 százaléka inkább csak alkalmi felhasználó, míg
  • a résztvevők 1 százalékának adja a kriptovaluta-befektetés elsőszámú bevételi forrását.

A “HÉA-irányelvként” emlegetett tanácsi irányelv (a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló, 2006. november 28-i 2006/112/EK tanácsi irányelv) alapján a hozzáadott értékadó hatálya alá sorolható a tagországon belül az adóalanyként eljáró személy által ellenszolgáltatás fejében teljesített termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások. Ám a tagországoknak mentesülni kell a HÉA alól – a “törvényes fizetőeszközként szolgáló devizára, bankjegyre és érmére vonatkozó” ügyletek esetén.

Habár az Európai Bíróság ítélete több szempontból eloszlatta a kriptoeszközök körüli ködöt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kis ideig ezt más töltettel igyekezte értelmezni, ez már viszont azóta a múlté. Ráadásul 2022-ben hazánkban bevezetésre került a kripto-tevékenységekből származó jövedelmet terhelő 15 százalékos kedvezményes adókulcs, amelyet a piac szereplői kedvezően fogadtak. A szakember úgy véli, hogy az új rendelet ténylegesen megoldásként szolgálhat egy egységes szabályozás megvalósulásaként. Az egységes szabályozás viszont annyira újszerű, hogy meg az USA-ban sem jelent meg, akik ettől eltérő szabályozást vezettek be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük