2024. július 25., csütörtök

Nem csak a PMÁP létezik – Mibe érdemes befektetni?

Az infláció az elmúlt hónapokban elindult lefelé, mindenhol az állampapír befektetéseket népszerűsítik, közben pedig a forint árfolyama eléggé ingatag. Habár a kockázatmentes befektetési lehetőségek közül továbbra is kiemelkedik az inflációkövető állampapír, van élet a PMÁP-on túl is. A cikkben áttekintjük, hogy milyen más jövedelmező befektetési lehetőségek vannak!

A népszerűségi versenyben a PMÁP az első

Az elmúlt időszakban hatalmas kereslet volt tapasztalható a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) iránt. Nem csoda, hiszen a többi forint alapú, kockázatmentesnek mondható befektetési opció közül az inflációkövető papír biztosítja a legnagyobb hozamot. A papír kamatprémiuma ugyan csökkent az új sorozattal, de még így is megéri befektetni.

Abba viszont kevés befektető gondol bele, hogy a magas kamatok nem tartanak örökké. A jelenlegi PMÁP 2025 januárjáig biztosít magas kamatot. Ezt követően az elérhető hozam már a 2024-es infláció függvény lesz, ami feltehetőleg jóval alacsonyabb lesz már. Ráadásul a várakozások szerint az infláció a jegybanki célértékre csökken, így a papír kamata 3 százalék körül alakulhat.

Befektetés euróban vagy forintban?

Amennyiben úgy gondolod, hogy az állampapír nem neked való befektetés, akkor érdemes lehet a kockázatosabb eszközök felé nyitni. Ezzel kapcsolatban azt a kérdést is fel kell tenni magunkban, hogy milyen pénznemben szeretnénk befektetni: forintban vagy euróban? A forintárfolyam egy ideig úgy tűnt, hogy stabilizálódik, viszont az elmúlt néhány hét ezt ismét felborította. Nem véletlen fogalmazódik meg sokakban a gondolat, hogy inkább egy nagyobb, megbízhatóbb, stabilabb devizában tartanák a pénzüket

Mibe érdemes befektetni?

A stabilitást azonban rövid távon meg kell fizetni: az aktuális forinthozamokhoz hasonlóan magas hozam nem érhető el. De tudjuk azt is, hogy ez a kiemelkedő forinthozam csupán időszakos. Az infláció jelentősebb csökkenését követően feltehetőleg a hozamok is mérséklődni fognak.

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy az euróhozam jó eséllyel sosem fogja utolérni a forinthozamot. (Legalábbis addig nem, amíg a forint, mint hivatalos fizetőeszköz létezik.) Ez az egyik oldalon azért van, hogy ösztönözzék a hazai lakosságot az állampapír befektetésekre. A másik oldalon pedig azért, hogy fennmaradjon a bizalom, ugyanis az euró mögött valahogyan szükséges kompenzálni az árfolyamkockázatot.

PMÁP helyett EMÁP

Az állampapír befektetések között van lehetőségünk euróban is vásárolni, ez az Euró Magyar Állampapír (EMÁP). Az EMÁP nem kínál rossz hozamot, kamatozása változó, jelenleg 3,572 százalékon áll. Ugyanakkor ha ezt a 3 százalék körüli hozamot szeretnénk hosszú távon megcélozni, akkor azt megtehetjük más formában is. Többek között ilyen a 10 éves, vagy hasonló lejáratú francia vagy osztrák államkötvény is. Ezek most 3 százalék körüli hozamot biztosítanak, míg pár évvel ezelőtt negatív volt hozamuk.

A német államkötvénynél ez jelenleg 2,5 százalék. Ez azért van, mert az unió legerősebb gazdasága által kiadott állampapír kereslete hatalmas, így hozama alacsonyabb. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az állampapír hazánkban adómentes befektetés, míg más országban ez nem érvényes.

A következő szint már kockázatosabb

A kockázati sorrendben a vállalati kötvények és az ezeket tartó kötvényalapok sorolhatóak. A vállalati kötvények esetében felmerül a cégkockázat (ez az alapoknál kisebb mértékű a diverzifikáció révén). Ennél a befektetési formánál esélyes, hogy az alacsony kamatkörnyezetben magasabb árfolyamon és alacsonyabb hozam mellett lesznek forgalomban. Éppen ezért célszerű lehet a lejárat előtt eladni. 

Részvények, ha még mindig mennél tovább

A részvények egyértelműen kockázatosabbnak számítanak, így a befektetőknek megfontoltan kell döntenie. Általánosságban igaz, hogy alacsony kockázat mellett akkor vásárolhatunk, amikor egy eső szakasz felgyorsul, azonban a mögötte lévő vállalatok fundamentális adatai nem adnak erre indokot. 

Ilyen volt például a tavaly év végi tech szektor részvényárfolyamainak bezuhanása is: hatalmas cégek (Pl. Meta és Tesla) papírjait lehetett relatíve olcsón megvásárolni. A visszaesést azóta kiheverték, ráadásul többszöröztek is. Azt viszont nem tudni, hogy erre mikor lesz újra példa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük