2024. április 25., csütörtök

Moneybox: nem lesz kirptovaluta befektetés

A korábbi terveikhez képest változott a helyzet: nem vezeti be a kriptovaluta szolgáltatását a Moneybox. A fintech cég azzal indokolta döntését, hogy az ügyfélkör megélhetési költségei folyamatosan növekednek, amit egyre problémásabb finanszírozni, valamint a befektetési környezet is eléggé kiszámíthatatlan jelenleg.

Mit kell tudni a Moneybox-ról?

A Moneybox egy Nagy-Britanniában található befektetési és megtakarítási szolgáltató. A cég a felkerekítéses megtakarításban kiemelkedő szerepet képviselt. Ez azt jelenti, a vásárlás végösszegét az applikáció felfelé kerekíti, majd az így keletkező különböztette egyből félreteszi. Ennek köszönhetően az ügyfél úgy takaríthat meg, hogy szinte észre sem veszi.

A fintech cég addig-addig bővült, hogy ügyfélköre már meghaladja az 1 millió főt, valamint az általa kezelt vagyon pedig a 4 milliárd fontot is túlszárnyalja. A Moneybox egyre inkább hozzájárul ahhoz, hogy ügyfeleik minél gyorsabban teljesítsék pénzügyi céljaikat, de segít abban is, hogy magabiztosabban kezeljék pénzügyeiket ebben a jelenlegi változó környezetben. A cég most inkább a pénzügyi stabilitásra és a diverzifikációra helyezi a hangsúlyt, nem pedig a spekulációra, így a kriptovaluta szolgáltatások bevezetését elnapolták.

Egyre többen nyújtanak kriptos szolgáltatásokat

A kriptopénzek értékemelkedése a koronavírus időszakáig lényegében nem volt szembetűnő, azonban ez a 2020-as évvel megváltozott. Az első kriptovaluta, a Bitcoin árfolyama 2020 október és 2021 március hónapja között 600%-kal növekedett, majd az azt követő negyedévben bezuhant. Ezt követően a nyári időszakban a befektetők jelentős összegeket helyeztek el a szektorban. Ezen belül is hatalmas várakozásokkal voltak a metaverzum és a web3 területeit illetően. A nagyobb cégek közül a Tesla is bevásárolt Bitcoinból, mindössze 1,5 dollárt értékben szerezte be, majd ezt követően ismertette jelenlegi és jövőbeli vásárlóival, hogy a coint elfogadja fizetőeszközként.

Több fintech cég is amellett döntött, hogy a jelentős kirptovaluta kereslet miatt bevezeti kriptoszolgáltatásait. Ilyen volt például a Scalable Capital, a Curve, a Plum, az N26, a Lydia és a Nubank is, aki saját kriptovalutatát is vezetett be. Olyan infrastruktúra szolgáltatók megjelenése járult hozzá, hogy ezeket a szolgáltatásokat gyorsan be tudják vezetni, mint a Bitpanda. A virágzó piac ezt követően megváltozott, így elkérdeztek a jelentős árfolyamzuhanások és a botrányok sokasága, mint a Luna, a Three Arrows Capital, a Genesis vagy az FTX példái. Számos befektető kétkedve fogadta az eseményeket, kimondottan a magas infláció és kamatkörnyezet miatt. A szakértők már márciusra várták a kriptovaluta rendelet bevezetését is.

Mikor, ha nem most?

A Moneybox ugyanakkor kitart amellett, hogy hozzájáruljon az ügyfelek megtakarításainak növeléséhez és pénzügyi céljaik eléréséhez. Befektetési lehetőségeivel igyekszik segíteni a hosszú távú vagyonteremtést, optimalizált, diverzifikált portfóliók kialakításával – ráadásul az egyéni érdekekhez és értékekhez igazodva.

Habár a Moneybox most elhalasztotta a kriptaszolgáltatások bevezetését, az nem jelenti azt, hogy ez a döntés végérvényes, hiszen a fintech igencsak elkötelezett a céljai elérése érdekében. Ezt mutatja az is, hogy 2022 őszén részt vett a brit kormány kriptoszabályozással kapcsolatos konzultációjában, majd kifejtette álláspontját is, miszerint a szabályozás a kriptoszolgáltatók és a fogyasztók érdekeit is védené.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük