2024. április 21., vasárnap

Erste Lakástakarék – Májustól igényelhetjük

Amennyiben szeretnél egy későbbi lakáscélra megtakarítást indítani, jó hírrel szolgálunk: a lakástakarék-jellegű megtakarítások kínálatban májustól egy újabb termék érhető el. A nemrégiben megszüntetett lakástakarék-pénztári megtakarítások után az állam 30 százalékos támogatást biztosított, azonban a hatalmas népszerűség ellenére a lehetőség 2018-ban megszűnt. Idén viszont  először az OTP lépett az ügyben, így március 1-től az ügyfeleknek elérhető az OTP Lakástakarék. Az Erste Bank is gyorsan újított, így a banknál is elérhető a lakáscélú megtakarítás.

A lakástakarék változatai

Az Erste Bank sajtóközleménye alapján az ügyfelek májustól vehetik igénybe az Erste Lakástakarék programot, amely egy olyan lakáscélú megtakarítás, amely nagyon hasonló a korábbi állami konstrukcióhoz. A konstrukciónak két változatát vezetik be: az egyik 4 éves, a másik 8 éves futamidejű lesz. A befizetésekre pedig akár 30 százalékos kamatprémiumhoz juthatnak a megtakarítók. Látható, hogy az Erste Bank sem tétlenkedik, hiszen ez a második olyan bank, amely a lakástakarék-pénztárhoz hasonló konstrukciót vezet be. A megtakarításokat az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja.

Kamatprémium – nem aprózta el a bank

A közlemény szerint a 4 éves futamidővel rendelkező megtakarítások esetében 15 százalékos, a 8 éves változatnál pedig 30 százalékos kamatprémium jár a betétekre. Mindemellett a bank csekély betéti kamatot is fizet majd, habár még nem tudni mennyit, de feltehetőleg nem kell hatalmas százalékokat várni.

A rövidebb lakáscélú megtakarítás kamatprémiumának fontos kritériuma, hogy a megtakarítás legalább 4 évig fusson, vagyis azok az ügyfelek, akik a 4 éves futamidő lejárta előtt felbontják a szerződést elbukják a prémiumot. A hosszabb szerződéseknél ennél enyhébb előírásokat kell teljesíteni: a legalább 4 évig fizetett, de 8 év előtt felmondott szerződések után a kamatprémium nem veszik el, de nem a kecsegtető 30 százalékhoz, hanem 15 százalékhoz jut ez esetben az ügyfél.

Már kisebb összeggel is indítható a lakástakarék

A megtakarítási programmal kapcsolatban azt is előírta a bank, hogy a havi minimális befizetés mértéke 20 ezer forint, míg a felső korlátot 50 ezer forintban határozták meg. Ugyanakkor ha kimondottan szimpatikus ez a lakáscélú megtakarítás, akkor ennél nagyobb összeg befizetése is lehetséges az Erste Lakástakarék keretein belül, hiszen egy személy egyszerre több szerződést is köthet.

De mekkora kamatprémiumhoz juthatunk a megtakarítással? Amennyiben 8 éves szerződést kötünk, illetve a legmagasabb összeget, vagyis 50 ezer forintot fizetünk havonta, akkor összesen 4,8 millió forintot rakunk össze a futamidő során. Erre számítandó a kamatprémium, melynek értéke ekkor 1,44 millió forint, illetve a betéti kamat, amelynek értéke jelenleg még nem ismert.

Ehhez képest eléggé szembetűnő a különbség a 4 éves lakástakarék tekintetében: a havi 50 ezer forintos befizetéssel összesen 2,4 millió forintot fizetünk be a futamidő alatt, amellyel 360 ezer forintos kamatprémiumhoz juthatunk.

Most számlanyitási díjat sem kell fizetni!

A lakástakarékok körében gyakran alkalmazzák a számlanyitási díj elengedését. Ezt természetesen az Erste is kihasználja: alapvetően ez a szerződéses összeg 1 százalékát jelentené. Ugyanakkor az akció keretében ezt megúszhatjuk, ha teljesítjük az előírt feltételeket. Ez kimondottan kedvező ajánlat, ugyanis a számlanyitási díj elengedésével még jobb hozamra tehetünk szert. Az Erste közleménye szerint a kedvezménnyel az ügyfelek akár 65-140 ezer forintot is spórolhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük