2024. július 21., vasárnap

Állampapír – mibe érdemes most befektetni?

Azt már eddig is tudtuk, hogy a prémium állampapír kiemelkedő kamatot biztosít a befektetőknek, így nem véletlen az sem, hogy a lakosság hatalmas keresletet támaszt iránta. Augusztus elején viszont az inflációkövető papírok leváltásra kerültek. Ezzel az eddig vásárolható konstrukciók pedig megváltoztak. Milyen lehetőségeink vannak most az állampapír piacon? Melyik típusba érdemes most befektetni?

Mi lesz a prémium és a bónusz állampapír sorsa?

A hatalmas népszerűségnek örvendő Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) konstrukció július végén módosult. Ez sokakat meglepett, hiszen a változtatási szándéknak előjele nem volt. A korábbi 5 és 8 éves lejáratú állampapír 9,5 éves futamidejűvé alakult. Ugyanakkor az inflációkövető konstrukció 0,25 százalékos kamatprémiuma megegyezik a korábbi, 5 éves papíréval. Korábban a 8 éves állampapír által kínált 1 százalékos kamatprémium pedig a süllyesztőbe került.

A lépés alapvetően logikus volt a 15-20 százalék közötti éves infláció tükrében, ugyanis a többi papírhoz viszonyítva magasabb kamatot nyújt a 2025 januári kamatfizetésig, amikor a 2023-as év inflációja alapján a 17-18 százalékos kamatot fizetik. A diszkont kincstárjegyek hozamához kapcsolt Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) akkorra már becsúszik a 10 százalékos kamatszint alá.

Problémás lehet a hosszabb futamidő

A módosítással kapott 10 éves futamidő sokakból ellenérzetet válthat ki, hiszen ez eléggé hosszú időtartam. Természetesen az állampapírok a futamidő alatt elméletben bármikor eladhatóak. Ekkor viszont az államkincstár árfolyamot jegyez, ami szabadon választott lehet. (Ezzel ellentétben a MÁP+ esetén a MÁK-nak 5 százaléknál kisebb hozam mellett kell megvásárolnia a kötvényeket.)

A valóságban viszont nem igazán van olyan lehetőség, hogy a kincstár túlzóan nyomott áron vegye vissze a kötvényeket. Ez azzal magyarázható, hogy céljuk egyértelműen a befektetők bizalmának megtartása, illetve a hosszabb futamidejű konstrukciók keresletének növelése. A PMÁP-nál pedig a 2024. és 2025. januári kamat olyan szintre fog érni, hogy kvázi bármilyen árfolyamot elbír.

A rövidebb futamidejű állampapír is jó megoldás lehet

A kérdés viszont csak később merülhet fel: amennyiben a jegybank eléri a 3 százalékos inflációs célját, akkor a kötvényt megéri 3,25 százalékos kamat mellett megtartani? Ez a piacon akkor már nem feltétlenül jelenthet kedvező befektetést. (Ugyanezt láttuk a MÁP+ esetében, amitől az elmúlt időszakban roham tempóban szabadulnak meg a befektetők.) Tehát ha ezt követően szeretnénk eladni kötvényünket, akkor az is elképzelhető, hogy nyomott árat kaphatunk cserébe a csekély jövőbeli kamata miatt. Amennyiben nem szeretnénk így járni, akkor választhatunk akár rövidebb lejáratú állampapírok közül is.

Ilyen például az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ). Az utóbbi konstrukció 1 és 2 éves futamidővel is megvásárolható. Az egyéves papírok 9 százalékos hozamot kínálnak, míg a kétéves KTJ hozama 9,5 százalék. Értelemszerűen egy egyéves távlaton az inflációkövető állampapír hozama még akkor is magasabb lehet, ha azt egy év tartás után eladjuk. Két évnél ez már nem olyan biztos, ugyanis 2025-től a 2024-es inflációtól függ a papír kamata. Ez pedig akkorra 5-6 százalékra is visszaeshet.

Van köztes lehetőségünk is!

Amennyiben egy köztes megoldást szeretnénk választani – vagyis hogy 2 évnél hosszabb, de 9 évnél rövidebb legyen a futamidő -, mindezt fix hozammal, akkor a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) mellett is dönthetnek. Ez 5 évre 4,95 százalékos hozamot nyújt, ami valljuk be, jelenleg nem a legjobb. Mindazonáltal vásárolhatunk az intézményeknek kínált állampapírokból is. Ekkor egy dolgot kell szem előtt tartani: az állampapír kibocsátása ne előzze meg a 2019 június előtti dátumot. Ez azért fontos, hogy elkerüljük a kamatadó fizetését.

6 éven belüli lejáratra példa a 2029/A államkötvény, ami 7,01 százalékos kamatot kínál. A papír 2020-as kibocsátású, így a kamatadó fizetését megúszhatjuk. Körülbelül 4,5 éves lejáratra jó választás lehet a 2022-ben kibocsátott 2028/B kötvény 7,5 százalékos kamatot kínálva. A választást alapvetően az is meghatározza, hogy mekkora inflációt váruk a következő néhány évre. Emellett az sem mindegy, hogy mire számítunk a prémium állampapír lejárat előtti árfolyamának tekintetében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük