2024. június 7., péntek

Otthonfelújítási Támogatás: milyen dokumentumok kellenek?

Végére értünk annak a társadalmi vitának, ami az Otthonfelújítási Támogatás kapcsán folyt. Az elmúlt időszakban egyre több információ derült ki a program kapcsán, mostmár pedig a végleges kiírás van készülőben. A támogatás június elejétől lesz elérhető, így ha szeretnénk élni a lehetőséggel, akkor érdemes már most előkészülni rá. Cikkünkben csokorba fogtuk azokat a dokumentumokat, amik mindenképp szükségesek lesznek az igényléshez.

Hamarosan indul az Otthonfelújítási Támogatás 

Az újonnan induló konstrukció, vagyis az Otthonfelújítási Támogatás kapcsán széleskörű társadalmi egyeztetés ment végbe az elmúlt időszakban, ami nemrégiben le is zárult. A kormány több száz véleményt kapott a programmal kapcsolatban, aminek figyelembe vételével készül a felhívás. Az Otthonfelújítási Támogatás célja, hogy az 1991 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez kapjanak támogatást és kamatmentes hitelt az igénylők. A programot 108 milliárd forintos keretösszeggel tervezték.

Az Energiaügyi Minisztérium információi szerint a honlap május végén lesz elérhető, az igénylés pedig június 3-án kezdődik meg. Fontos tudni, hogy nem lehet bármely bankhoz igénylési kérelmet benyújtani, csakis az MFB Pont Plusz lakossági hálózatához fordulhatunk. Ide tartoznak a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank egyes fiókjai, mindössze 266 intézményben. Ebből 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, míg a többi 138 pedig június utolsó napjáig nyílik meg.

Milyen dokumentumok kellenek az igényléshez?

Nemsokára elindul az igénylés, így ha szeretnénk élni az Otthonfelújítási Támogatás lehetőségével, akkor érdemes néhány előkészületet tenni. Ennek részeként pedig fontos lehet néhány dokumentum beszerzése. Ne feledjük leellenőrizni ezek érvényességét, a hiányzókat pedig pótolni. Ahhoz, hogy a bankok befogadják az igénylést, rendelkezésünkre kelljen ezeknek a dokumentumoknak állnia.

De melyek is ezek pontosan?

  • munkáltatói jövedelemigazolás,
  • személyi igazolvány és lakcímkártya,
  • nullás igazolás adótartozásról (célszerű lehet annak is utánajárni, hogy az igénylőnek és az adóstársnak ne legyen elmaradása a Központi Hitelinformációs Rendszerben),
  • több tulajdonos vagy haszonélvező esetén mindenkinek az igényléshez való hozzájárulása,
  • hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsíteni kívánt ingatlanról,
  • az ingatlan tulajdoni lapja.

Az utóbbi ponttal kapcsolatban fontos tudni, hogy ha a tulajdoni lapon nem szerepel a lakóingatlan vagy az évszám, akkor kelleni fog mellé használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lapot és a térképmásolatot is kikérhetjük elektronikusan a Földhivatali Információs Rendszerből.

Hogyan tovább?

Megvannak a szükséges dokumentumok, de merre induljunk tovább? A következő lépés, hogy a vállalkozói listán megkeressük azokat a kivitelezőket és tanácsadókat, akik a környezetünkben vannak. Ez a lista a pályázati felhívás megjelenésekor lesz majd elérhető. A program végrehajtása során a tanácsadók felkeresése kimondottan hasznos lehet, ugyanis egyrészt ingyenes energetikai tanácsadást kaphatunk, másrészt pedig segítségünkre lehetnek a termékek és a generálkivitelezők kiválasztásában, illetve kedvezmények nyújtásában. Sőt, az is elképzelhető, hogy megfizetik helyettünk az energetikai tanúsítvány költségét.

A program gördülékeny lebonyolítását, illetve az áremelések és a termékhiányok kiküszöbölését több eszköz is segíti. Ahhoz, hogy a munkálatok díjairól előzetesen egy képet kapjunk, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. oldalán lévő kalkulátor segíthet. Ezzel nemcsak a várható költségeket ismerhetjük meg, hanem az energiamegtakarítás mértékét is. 

Emellett pedig a kivitelezői minősítések is a megfelelő szakemberek kiválasztását szolgálják. Az Otthonfelújítási Támogatás kapcsán az is kiderült már, hogy a beépíthető építési termékek és építőanyagok ellátásbiztonságát, elérhetőségét egy műszaki és környezeti információs rendszer támogatja majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük