2024. május 17., péntek

3 banknál lesz igényelhető az Otthonfelújítási Támogatás

Egyre több minden derül ki az új Otthonfelújítási Támogatás részleteit illetően. Most megtudtuk azt is, hogy melyik bankoknál lesz igényelhető júniustól ez a kedvező lehetőség. Nézzünk meg néhány fontos tudnivalót!

Itt lesz igényelhető az Otthonfelújítási Támogatás 

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) választotta ki azokat a bankokat, amelyeknél igényelhetik majd az ügyfelek az új támogatást. A választás nyílt európai uniós közbeszerzési eljáráson keresztül történt. Az uniós források kiosztását 3 bank működő fiókhálózatain keresztül vehetjük majd igénybe. A kiválasztási folyamat eredményeképpen pedig az MBH Bank Nyrt., az OTP Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. szereplőiből álló konzorcium működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot.

A három említett bank 266 MFB Plusz Pontot fog megnyitni, amit az ügyfelek 134 járásban vehetnek majd igénybe. A nyitás szakaszosan, megadott határidők szerint fog lezajlani:

  • az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig,
  • a következő 138 darab pedig június utolsó napjáig fog megnyílni. 

Mik a támogatás és a hitel legfontosabb jellemzői?

Az Otthonfelújítási Támogatás a vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel párosításából született meg, maximum 6 millió forintos összegben.

Ezt kell tudni a támogatásról

A támogatás célja az energetikai korszerűsítés, amelyet az 1990 előtt épült családi házakra vehetnek igénybe az ügyfelek. 

A támogatásból legfeljebb 7 millió forintos értékben finanszírozhatjuk a korszerűsítő munkálatokat. Ehhez viszont minimum 1 millió forintos önerő szükséges. Ezeket a munkálatokat az állam a kamatmentes hitelen keresztül előzetesen kifizeti. A korszerűsítés befejezésével pedig 2,5-3,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt, ami a hitel tőketartozását csökkenti. Az állami támogatás összegét az adott járásban jellemző átlagbérhez kapcsolták.

A vissza nem térítendő támogatás feltétele, hogy a munkálatok lezárásakor az ingatlan energetikai hatékonysága minimum 30%-kal jobb legyen, mint a korszerűsítés előtt. Amennyiben ennek az elvárásnak nem tudunk megfelelni, akkor nincs támogatás, ráadásul a kamatmentes hitel piaci kamatozású hitellé alakul.

Néhány szó a kölcsön részéről

Az Otthonfelújítási Támogatás 6 millió forintos összege tehát a támogatásból és a hitelből áll össze. Néhány szót érdemes a hitel részéről is ejteni. A visszafizetésére legfeljebb 8 évünk van. A támogatás levonásával maga a hitel 2,5-3,5 millió forint összegű. Ennek a havi törlesztője a legfrissebb információk szerint 25-36 ezer forint közötti lehet.

Ezek a munkálatok végezhetőek el

Az Otthonfelújítási Támogatás kimondottan a családi házak energetikai korszerűsítését célozza. A következő munkálatokra igényelhetjük:

  • szigetelés, hőszigetelés,
  • nyílászáró csere,
  • használati melegvízrendszer korszerűsítése,
  • gázfűtésrendszer korszerűsítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük