2024. június 16., vasárnap

Jól teljesítenek az Erste banknál Babavárót igénylő ügyfelek

A bankszektorra kivetett extra adóterhek és a kamatstop egytizedes csökkenést okoztak az Erste Bank nyereségében, viszont mindent összevetve sikerrel zárta a tavalyi évet a pénzintézet. A  nyereséges működés mellett szintén sikerként könyvelhetik el, hogy a banknál igényelt 30 ezer Babaváró hitelből már 17 ezer ügyfélnél megérkezett a baba, illetve 5 ezret is meghaladja azok száma, akik már bejelentették a magzatot.

A profitcsökkenés ellenére sikeres volt ez Erste tavalyi éve

Habár kissé visszaesett az Erste Bank Hungary tavaly év végi nyeresége, még így is sikeres évet tudhat maga mögött a pénzintézet. A bank működési bevételei a 2021-es értékhez képest 25,3 százalékkal emelkedtek, a nettó kamatbevétel – ami valamelyest a megemelkedett kamatokkal magyarázható – 66,8 százalékkal növekedett. A növekedés mögött húzódik az is, hogy a kereskedési bevételeket a bank ilyen módon számolta el. Ezen felül a díj- és jutalékbevételek is 17,1 százalékkal növekedtek. Utóbbi mögött az áll, hogy az ügyfelek nagyobb értékben és több tranzakciót bonyolítottak le.

A másik oldalon a kiadások is emelkedtek: a működéshez kapcsolódó kiadás 16,7 százalékkal lett több, így a működési eredmény 33 százalékkal 124,9 milliárd forintra bővült. Ugyanakkor az egyéb működési eredmény jelentősen, 32,5 milliárd forinttal mérséklődött, ami alapvetően az egyszeri adó- és szabályozási terhekkel indokolható (extraprofitadó, kamatstop, tranzakciós illeték emelése, rendkívüli OBA-befizetés a Sberbank csődje miatt) – részletezte az eredményeket Jelasity Radován elnök-vezérigazgató.

Babaváró hitel az Ersténél

A bank egyéb 2022-es eredményei:

  • Az ügyfélhitelek és kötvények állománya éves szinten 21 százalékkal bővült.
  • Az új finanszírozás 41 százalékkal emelkedett.
  • A nem teljesítő hitelek aránya a 2021-es 3,6 százalékról 2,8 százalékra esett vissza.
  • A lakosság hitelállománya 2 százalékos növekedést ért el.
  • A lakossági új hitelkihelyezések viszont csökkentek, ennek mértéke 5,8 százalék. Emögött a lakáshitelpiac lassulása áll.
  • Az új lakáshitelfolyósítások 5 százalékkal csökkentek.
  • A fogyasztási hitelfolyósítás 6 százalékkal mérséklődött.

Jól teljesítenek a Babaváró hitelt igénylők is

A 2021-es adatokhoz képest a Babaváró hitelnél 3 százalékos keresletnövekedés volt tapasztalható tavaly. Összesen 30 ezer Babaváró hitelt folyósított ezidáig a pénzintézet, ebből már 17 ezer gyermek megszületetett, valamint 5400 magzatot a leendő szülők bejelentettek. A 2019-ben Babaváró hitelt igénylő ügyfelek mellett már a 2020-ban és 2021-ben igénylők 60 százaléka is megfelel a gyermekvállalási feltételnek – közölte a kedvező eredményeket Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. 

Az Erste csoportnál a kezelt ügyfélvagyon 2022-ben 11 százalékkal nőtt, ezzel elérve a 4704 milliárd forintot is. Az összegnek 63 százalékos részaránya befektetés, a maradék pedig bankbetét. A tavaly beolvadt Random Capital brókercég forgalmát is figyelembe véve a pénzintézet 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a Budapesti Értéktőzsde forgalmában – ismertette az adatokat Cselokvszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, illetve februártól a vállalati üzletág vezetője is.

A vállalati üzletág is büszkélkedhet egy jelentősebb akvizícióval: az Erste integrálta a Commerzbank ügyfeleit és tevékenységét is egyaránt. 2022-ben a vállalati hitel- és kötvényállomány is jelentősen, 45 százalékkal növekedett. A Növekedési Hitelprogram lejáró állományának refinanszírozása fejtörést okozhat a vállalati szektor szereplőinek, viszont az ennek megoldására bevezetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban az Erste is részt vesz. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük