2024. június 13., csütörtök

Érik a hiteleknél az általános kamatplafon?

A lakáshitelek esetében már többször engedtek a bankok a kamatplafon csökkentésének. Az intézkedés sikerét látva a kormány most új lépésre szánta el magát: a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte az általános kamatplafon bevezetését. Ez most éppen a vállalati hitelekre vonatkozik, amit februártól kezdődően kamatfelár nélkül, a BUBOR mértékével megegyező kamat mellett nyújtanának a bankok a futamidő első fél évében.

Többször bevált az önkéntes kamatplafon módszere

A kormány az elmúlt néhány hónapban tapasztalhatta, hogy a kötelezés helyett az önkéntesség is kiváló megoldásként szolgál. Ebből kifolyólag az önkéntes kamatplafon orvosolhatja a vállalati hitelek magas kamatának problémáját. A minisztérium előzetesen egyeztetett a Magyar Bankszövetséggel, aki egyetértett a vállalati hitelek olcsóbbá tételével. Ennek eszközét pedig az önkéntes kamatplafon bevezetése jelenti. A közös javaslat szerint az új vállalati hiteleket a bankközi referenciakamattal (BUBOR) megegyező kamat mellett, azaz kamatfelár nélkül kell nyújtani. Ugyanakkor ez

  • csak a futamidő első hat hónapjára vonatkozik és
  • csakis a február 1. és május 1. között megkötött szerződések esetén érvényes.

Jelenleg a bankoknál a vállalatok BUBOR + 2-3 százalék körüli kamatfelár mellett igényelhetnek hitelt. Amennyiben csatlakoznak a kamatplafonhoz, akkor ekkora mértékben csökkennek az újonnan kihelyezett hitelek kamatai a futamidő első fél évében. Ez alól a forgóeszközhitelek jelentenek kivételt, ugyanis erre a lakáshitelek 7,3 százalékos plafonján felül már jelenleg is 9,9 százalékos kamatplafon van érvényben. A kedvezményes 6 hónap letelte után a bankok beépíthetik a kamatokba a felárakat.

Hogyan befolyásolja a kamatokat az alapkamat?

Ha az MNB továbbra is folytatja a jegybanki alapkamat csökkentését, akkor a kamatplafon hat hónapos intervallumának a végére a BUBOR is olyan szintre mérséklődhet, hogy alacsonyabb kamat mellett törleszthetik a vállalatok a hiteleiket, mint a kedvezményes időszak alatt.

Kamatplafon hatása a vállalati hitelekre infografikán megjelenítve

A vállalati hiteleken belül a forgóeszközhitelekre most is vonatkozik a kamatplafon, ami idén januártól 9,9 százalékot jelent. Ugyanakkor a 3 havi BUBOR ennél már alacsonyabb, 9,3 százalék. Tehát ha a jegybank a továbbiakban is folytatja a kamatvágást, akkor a referenciakamat is tovább csökkenne. Ez pedig a hitelkamatok mérséklődését eredményezné.

Ismét sikeresnek tűnik a kezdeményezés

Az önkéntes kamatplafon bejelentését követően szinte azonnal csatlakozott az Erste Bank, így minden BUBOR-hoz kapcsolt forint alapú vállalati hitelénél érvényben van a 6 havi kamatfelár-mentesség. Ez azokra a hiteligénylésekre is vonatkozik, amelyek még folyamatban vannak, vagyis ahol a szerződést még nem kötötték meg. A kamatplafon korábbi tapasztalatai szerint a legtöbb bank csatlakozik a kezdeményezéshez. Többek között a CIB Bank, az Unicredit Bank és az MBH Bank is bevezette a kamatcsökkentést.

A január végi egyeztetés alkalmával a nemzetgazdasági miniszter a kkv hiteleknél az április 1-ig érvényben levő kamatstop kivezetési terveit is felvázolta. Nagy Márton úgy nyilatkozott, hogy a kamatstop megszüntetése csakis akkor lehetséges, ha senkinek nem emelkedik a törlesztője. Hozzátette, hogy a mostani folyamatok szerint, a piaci kamatprognózisokkal megegyezve a referenciakamatok 8 százalékos szint alá eshetnek. Ez pedig a kamatstop előírásoknak megfelelne, ugyanis az ott rögzített kamatszintet alulmúlja. A kivezetéssel tehát senki nem járna rosszul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük