2024. június 16., vasárnap

10% felett kezdi az új évet a jegybanki alapkamat

Az infláció az ígéreteknek megfelelően 10% alá csökkent az év végére, ám ennek ellenére a jegybank nem változtatott kamatvágási stratégiáján. A 0,75%-os mérséklés révén a jegybanki alapkamat épphogy 10% felett, 10,75%-os szinten lépett át az új évbe. Várhatóan idén az év első hónapjaiban fog egy számjegyűre csökkenni. Már az év vége előtt bejelentette a kormány, hogy januárban 1,2 százalékkal fog csökkenni a lakáshiteleknél a kamatplafon, ami megfelelő alapot nyújt az alapkamat csökkentéséhez.

10,75%-on zárta az évet a jegybanki alapkamat

Az év utolsó kamatdöntő ülésén ismét csökkentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatot. A monetáris tanács a 11,5%-os szinten tovább vágott, ismét 0,75 százalékponttal csökkentett. Ezzel a jegybanki alapkamat 10,75%-on zárta az elmúlt és nyitotta az idei évet. Emellett az egynapos jegybanki betét kamat szintje 9,75%, az egynapos hitelé pedig 11,75% jelenleg.

Pontosan erre a döntésre számítottak a szakértők is, ugyanis az MNB májustól kezdődően fokozatosan csökkentette az irányadó kamat szintjét. Október óta már a jegybanki alapkamat szintjét vágja havonta 0,75%-kal. Ebből kifolyólag a decemberi döntés sem okozott meglepetést. A mérsékléseknek már megfelelő alapot nyújt az infláció is, ugyanis a KSH statisztikája szerint novemberben már 7,9%-ra lassult a pénzromlás. Közben a forint is nagyjából stabilizálta az árfolyamát: az euróval szemben 380 forint körül alakult. Az alapkamat december végi mérséklése nem éri utol az infláció csökkenését, így ez lényegében reálkamatként jelenik meg a pénzpiaci szereplőknél.

Mikor lesz egyszámjegyű az alapkamat?

Az egyszámjegyű jegybanki alapkamat feltehetőleg az év első hónapjaiban fog megérkezni. Amennyiben a jegybank ez eddigi kamatcsökkentéseit folytatja, akkor már februárban beérhet 10% alá is. A jegybanki alapkamat szintjéhez kapcsolta korábban a hiteleknél a kamatstopok megszüntetését is.

A megszüntetésig viszont van még idő, ugyanis ezt a vállalati hiteleknél a kormány idén áprilisban tervezi, míg a lakáshiteleknél a kamatstop július 1-ig biztosan megmarad. Addigra a jegybanki alapkamat már kétségkívül 10% alá ér, sőt akár nagyobb mértékben is alulmúlhatja azt.

Szintén fontos változás, hogy az új lakáshitelek esetében bevezetett kamatplafon októberben 8,5%-ra, januártól pedig 7,3%-ra csökkent. Ezt indokolja az alapkamat mérséklése is, valamint a hosszabb futamidővel rendelkező jelzálogkölcsönök árát jellemző referenciakamatok csökkenése is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük