2024. június 13., csütörtök

A kamatplafon ellenére sem lett népszerű a lakáshitel

A legfrissebb statisztikából látható, hogy a lakáshitel piacon bevezetett kamatplafon még nem eredményezett rohamot a bankokban. Sőt, októberben kevesebb új szerződés köttetett, mint szeptemberben. Mindez úgy történt, hogy a kamatmaximalizálás révén megfizethetőbbek lettek a lakáscélú jelzáloghitelek.

A lakáshitel kamatplafon sem lendítette fel a hitelezést

A bankokat nem rohamozták meg az ügyfelek lakáshitel igénylése céljából, pedig október 9-től a kamatplafon miatt jóval olcsóbbá váltak ezek a hitelek. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérésére 8,5 százalékosra csökkentek a lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatói (THM). Ez viszont nem hozta a várt eredményeket: októberben kevesebb szerződést kötöttek az ügyfelek, mint szeptemberben.

Októberben a háztartások által igényelt lakáshitelek szerződéses összege 51,40 milliárd forintot tett ki. Ez kissé alulmúlja a szeptemberi 51,48 milliárdos volument. A kihelyezésből mindössze 12 milliárd forintot, azaz 23 százalékot tett ki az állami kamattámogatás mellett nyújtott lakáshitel. Az ügyfelek 4431 szerződést kötöttek októberben, ami az előző havi 4548 darabnak a 97 százaléka. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból kiderült, hogy a átlagosan igényelt lakáshitel összege 11,6 millió forint volt.

Az októberi szerződéses összeg 77 százaléka használt lakás vásárlására került felhasználásra, míg új lakást az igénylők 9 százaléka finanszírozott. A maradék kb. 6,5 milliárd forint építésre, bővítésre, felújításra vagy egyéb célból lett felhasználva.

A lakáscélú hitelek körében az átlagos THM 9,60 százalékon állt októberben. Látható, hogy ez meghaladja a 8,50 százalékos kamatplafont. Ez azért van, mert az önkéntes szabály csupán október 9-ét követően vonatkozott a lakáshitel szerződésekre. A dátum előtt pedig magasabb THM mellett kínáltak hiteleket a bankok. Mivel a lakáshitel igénylésének átfutási ideje lassabb, így a kamatplafon valós hatása a novemberi adatokban jobban fog látszódni.

Babaváróval rohamozták most meg a bankokat

Az idei évben nem éppen mentek a babaváró hitelek. Az utolsó negyedévben egészen beindultak az igénylések, októberben a szerződéses összeg 29,30 milliárd forintra nőtt. A növekvő kereslet mögött egyértelmű indok húzódik: 2024-től kezdődően szigorúbb feltételek fognak vonatkozni az igénylésekre. Az év elejétől kezdődően már csak a 30 év alatti házaspárok élhetnek a konstrukcióval, míg a 30-40 év közöttiek a legalább 12 hetes várandósság igazolása mellett juthatnak hozzá a hitelhez. Akik nem felelnek meg ezeknek a feltételeknek, ők már csak idén év végéig igényelhetik a kölcsönt.

Októberben megközelítőleg háromezer babaváró szerződés kötettett, ami a szeptemberi számokhoz képest 16 százalékkal magasabb. Az igényelt hitelek átlagos összege 9,9 millió forint volt, azaz a legtöbben kihasználták a maximális összeget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük