2024. július 21., vasárnap

Magyar bankot alapított a leggazdagabb magyar

Péterffy Tamás magyar származású milliomos megalapította az Interactive Bank nevű bankot.

A 4 milliárd forintos alaptőkével rendelkező bank mögött Péterffy Tamás, az Interactive Brokers alapítója, elnöke és legnagyobb részvényese áll, amit az is bizonyít, hogy a bank tulajdonosa, az IBG LLC is részvényes.

Peterffy jelentős szerepet játszott az első online értékpapír-kereskedelmi platform létrehozásában. A Forbes szerint Peterffy 2022-ben a világ 58. leggazdagabb embere volt 23,8 milliárd dolláros vagyonával, jóval megelőzve Soros Györgyöt (8,6 milliárd dollár).

Cége már jelen van Magyarországon, hiszen 2021 júniusában az Interactive Brokers Central Europe Zrt. révén csatlakozott a Budapesti Értéktőzsdéhez.

Amit eddig a bankról tudunk:

  • elsősorban az Interactive Brokers ügyfeleinek nyújtana értékpapírokkal kapcsolatos banki szolgáltatásokat.
  • fontos szerepet játszhat a befektetési hitelek és kamatozó betétszámlák nyújtásában,
  • nagy szerepe lehet az Interactive Brokers belföldi ügyfelek számára nyújtott tartós befektetési számla (TBSZ) szolgáltatásainak elindításában a hosszú távú részvénybefektetésekben érdekelt kisbefektetők számára.

Péterffy lépésével Csányi Sándor már nem a leggazdagabb magyarországi banktulajdonos.

Az Interactive Brokers

Az alapítása óta eltelt 46 év alatt az Interactive Brokers az egyik vezető befektetési vállalkozássá nőtte ki magát, több mint 11,6 milliárd dollárnyi vagyonnal.

Az IBKR bróker- és kereskedési tevékenységei világszerte több mint 150 piacon működnek. Az IBKR intézményi és professzionális kereskedőknek közvetlen hozzáférést kínál az elektronikus kereskedési termékek széles skálájához, beleértve a részvényeket, opciókat, határidős ügyleteket, devizákat, kötvényeket, aranyat, digitális valutákat és befektetési alapokat világszerte. Az Interactive Brokers Group és leányvállalatai naponta körülbelül 1 988 000 kereskedést hajtanak végre.

Közben magyar bank kerül külföldi kézbe

Nemrég írtunk arról, hogy a holland székhelyű Trive Financial Holding felvásárolta a Sopron Bankot, ezzel új üzletággal bővítve meglévő globális befektetési és hitelezési tevékenységét.

A Magyar Nemzeti Bank által engedélyezett Sopron Bank egy nyugat-magyarországi regionális bank volt, amely 20 éves múltra tekint vissza Magyarországon. A Tribe Bank új és megbízható módszereket vezetett be ügyfelei digitális banki élményének javítására, és mostantól teljes mértékben digitálisan fog működni. A vállalat stratégiája a kiemelkedő ügyfélkiszolgáláson alapul, különösen a digitális hitelezési szolgáltatások révén, és elkötelezett a fejlett és automatizált technológiák folyamatos fejlesztése mellett.

Az OTP pedig folyamatosan terjeszkedik

Korábban írtunk arról, hogy december közepén az OTP Bank megállapodást írt alá arról, hogy egy új taggal bővül: felvásárolja az üzbég Ipoteka Bankot. A bank részvényeit az Üzbegisztáni Pénzügyminisztériumtól 100%-ban az OTP Bank szerzi meg. A megvásárolt bank Üzbegisztán ötödik legnagyobb bankja volt 8,5%-os bankpiaci részesedéssel és 1,6 millió lakossági ügyféllel.

Korábban írtunk még arról is, hogy az OTP Bank 2023. február 1-jén megkapta a szlovén versenyhatóság végleges jóváhagyását az NKBM felvásárlási szerződésének megkötéséhez, amelyet 2021. május 31-én írtak alá.

Megalakult a Magyar Bank Holding is

A három bank összeolvadása április 30-án kezdődött, amikor a Takarékbank csatlakozott az MKB-hoz és a Budapest Bankhoz, amelyek május 1-jén egyesültek.

Az egyesülés után nyolc nagy- és középbank lesz Magyarországon, amelyek legalább 3 százalékos részesedéssel rendelkeznek.

Túl sok a bank Magyarországon

Magyarországon még mindig túl sok bank van, és nincs elég szereplő a piacon ahhoz, hogy kellő jövedelmezőséget tudjon felmutatni. Az a tény azonban, hogy a nagy szereplők egyre inkább konszolidálják pozícióikat azokon a piacokon, ahol működnek, arra utal, hogy ezek a bankok nem szándékoznak kivonulni bizonyos piacokról. Ezért inkább a kisebb és közepes méretű szereplők közötti tranzakciók kerülnek napirendre, ami a piaci helyzet stabilizálásához vezethet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük