2024. július 25., csütörtök

Kilábalhat az európai lakáspiac a negatív hullámból

2022 második felében a járvány okozta aggodalmakat felváltotta a gazdasági bizonytalanság, az európai ingatlanpiacot pedig már nem a pandémia, hanem a politikai instabilitás keltette kételyek fenyegetik. A szakértői vélemények szerint a 2023-as évet az ingatlanbefektetők határozhatják meg a kontinens szintjén, akik a hosszú távú stabilitást helyezik előtérbe, és újból az iparág üzletvitelére összpontosítanak.

Magyarországon a megfigyelhető trendek szerint lakáspiaci forduló bekövetkezése van kilátásban, hiszen a 2022-es év második felében az újonnan megkötött lakáscélú hitelek volumene, ezt követően pedig az ingatlanpiaci adásvételek száma is több, mint 20%-kal esett vissza. A lakáspiac szűkölőben van, az idei év uralkodó trendje a piaci hanyatlás lehet.

Még mindig nem tudott talpra állni az európai ingatlanpiac

Ahogy az európai gazdaságok elkezdtek kilábalni a világjárvány okozta negatív hullámból, az ukrajnai háború következményei megzavarták őket és újabb akadályt állítottak fel. A háborús hatáson túl az energiaköltségek emelkedése miatt elhatalmasodott infláció is megváltoztatja az ingatlanpiac 2023-as kilátásait. Míg az orosz-ukrán konfliktusnak nincs közvetlen hatása az európai ingatlanpiacra, addig a háború következményei 2022 év végére az energiaköltségek megugrásában, az átlag feletti inflációban, valamint a kamatkörnyezet romlásában mutatkozott meg. 2023 év elején e hármas hatás már egyértelműen érezhető volt leginkább a Közép-Európai lakáspiacon, több országban kétszámjegyű visszaesést is mutatott az ingatlanpiaci forgalom.

Az infláció mozgatja Európa lakáspiacát

A PwC által megkérdezett ingatlanpiaci vezetők többsége egyetért abban, hogy az lakáspiaci kilátások nem a legpesszimistább forgatókönyv szerint alakulnak, legalábbis részben azért nem, mert az ingatlanárak esése miatt az idei év remek vételi lehetőség lehet mind a törzsbefektetők, mind a lakosság számára. 

Magyarországon az inflációs hatás eredményeképp könyvelhető el az egyre kedvezőtlenebb kamatkörnyezet, valamint az elhalasztott tranzakciók, amely most már egyértelműen megmutatkozott a hazai lakásárak alakulásában is. Az eladó ingatlanok számának bővülése és a gyenge kereslet hatására idén a vevők lehetnek jobb alkupozícióban az eladókkal szemben, az ingatlanpiaci forgalom volumenére a még 2024-ig igényelhető állami támogatások is ösztönzőleg hathatnak.

Másfél év után csökkenhet a lakáshitelek költsége 2023-ban

A Magyar Nemzeti Bank 2022 szeptemberében a jegybanki alapkamat mértékét 11,75 százalékról 125 bázisponttal emelte, amely azóta is 13 százalékon áll. Az irányadó kamat értékének stagnálása a hazai bankszektorban is megmutatkozott, decemberben már két hitelintézet is csökkentette az általa nyújtott kölcsönök kamatait. A hírt, miszerint így idén olcsóbbak lesznek a hitelek, beárnyékolja az a tény, hogy a 2023. június 30-ig érvényben lévő kamatstop feloldását követően pénzpiaci elemzők szerint hasonló vagy még durvább hitelkamat-elszállást vonhat maga után, mint a svájci frank és az egyéb deviza alapú hitel-válság során. 

A megfigyelhető tendenciák szerint a lakáshitelek csak kis százaléka lehet érintett a kamatcsökkenésben, de az infláció enyhülése – amennyiben számíthatunk a jegybanki alapkamat további emelésének megszűnésére – a hitelintézetek lakáscélú kölcsöneinél is kamatcsökkentést idézhet elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük