2024. július 24., szerda

Hamarosan érkezhet az újabb rezsicsökkentés?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) friss közleménye szerint a szervezet elnöke, Parragh László újabb terveket tett közzé a rezsicsökkentési javaslattal kapcsolatban. A kamara olyan kéréssel fordult a kormány felé, hogy egy olyan környezetet alakítsanak ki, ahol automatikusan mérséklődnek a korábbi fix (általában kimondottan magas) áron megkötött energiaszerződéseken alapuló árak. A kamara elnökének nyilatkozataiból az is látszik, hogy a rezsicsökkentés vonatkozásában a kormány döntésére hamarosan számíthatunk.

Céges rezsicsökkentés: itt lenne az ideje

Az MKIK arra kérte hazánk kormányát, hogy a vállalkozások által megkötött fix áras energiaszerződéseket vizsgálják felül és közelítsék a piaci árakhoz. A kamara elnöke a kérést azzal indokolta, hogy a magyar kis- és középvállalatok jelentős része kimondottan magas áron kötött fix áras szerződést az elmúlt évben, ami hosszú távon agyonnyomja ezeket a cégeket. Parragh László ezt követően több lapnak is nyilatkozott a témával kapcsolatban.

Az egyik hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a kamara javaslata a kis- és középvállalati szektorra irányul, ugyanis közülük sokaknak az energiakrízis tetőpontján kellett fix áras szerződéseket kötni. A miniszter úgy gondolja, hogy a magas árszint miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a tavalyi krízishelyzetnek és bizonyos esetekben az energiaszolgáltatóknak is.

„Egyik pillanatról a másikra önhibájukon kívül kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. Sokáig ajánlatot se kaptak, aztán amikor mégis, brutális árakon szerződhettek az áramra és a gázra. Ha nem írják alá, akkor megszűnt volna a tevékenységük” – nyilatkozta a lapnak. Az MKIK elnöke azt is kiemelte, hogy a rezsicsökkentés megvalósításának egy kitétele van: az így bekövetkező költségcsökkentést ezek a cégek foglalják bele áraikba és juttassák el a fogyasztókhoz is. Parragh László úgy gondolja, hogy ezzel lényegesen csökkennének a végfelhasználók árai, így az intézkedés összességében csökkentő hatást gyakorolna az inflációra.

A rezsicsökkentés első sorban az áramot érintené

A javaslat kimondottan a fix áras energiaszerződéseket érintené, azon belül is az áramra vonatkozna. Ezt azzal magyarázták, hogy itt tapasztalható lényegi eltérés a piaci és a fix árak között. A kamara indítványa szerint az árammal vagy egy csomagban, vagy pedig egy későbbi intézkedés keretében kell kompenzálni a gázárakat.

„Összefogást és együttműködést javaslunk a gazdaság szereplőinek, aminek a társadalom is haszonélvezője lesz. Ennek a hatékonyságának az ellenőrzését és monitorozását a kamara magára vállalja. Szabadítsuk ki a cégeket a rossz rezsiszerződéseikből, de cserében azt kérjük, hogy a felszabadult pénzeket forgassák vissza a gazdaságba” – részletezte Parragh László.

rezsicsökkentési lehetőségek

A lapban az is említésre került, hogy a kormány jogszabályon keresztül módosíthatja az érintett megállapodásokat. Ez érdekes helyzetet hozhat, ugyanis jogbiztonsági és jogállamisági kérdéseket eredményezhet.

Hogyan fog ez megtörténni?

A jogszabályi háttér teljesítésével az adott céges körnek automatikusan, mindenféle kérelem beadása nélkül megtörténne a rezsicsökkentés. A lap információ alapján ez háromféleképpen történhet meg:

1. lehetőség: A kormány arra alapozna, hogy az összes működési költségben hány százalékos arányt képvisel az energiaköltség. Ennek megfelelően egy adott százalékos limitet állítanának fel, így a határ felett életbe lépne a rezsicsökkentés. (Ez tűnik a legvalószínűbbnek.)

2. lehetőség: A kormány úgy is határozhat, hogy a kormányzati segítség egy meghatározott éves energiaszükséglet meghaladása esetén járna, ám ez a lépés nem igazán lenne korrekt.

3. lehetőség: A másik két lehetőség egyvelegeként is megalkothatják a jogszabályt, amiben szerepelhetnek ágazati vagy iparági kikötések is.

Az is kiderült, hogy a javaslat hamarosan megérkezhet, ugyanis a kormány és a kamara egyeztetései február óta folyamatban vannak. Parragh László úgy véli, hogy most értek el egy olyan ponthoz, ami megoldást is szülhet. Azt is kiemelte, hogy a hivatalos kormánydöntés még nem érkezett meg. Ugyanakkor a kamara javaslatát a kormány fogadta, ráadásul kimondottan rövid időn belül, akár már egy héten belül megszülethet a kormány jóváhagyása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük