2024. június 13., csütörtök

Forint helyett euró? Sok magyar örülne neki!

Hazánkban az emberek közel háromnegyede, azaz mintegy 72 százaléka szeretné, ha a hivatalos fizetőeszköz a forint helyett az euró lenne. Ugyanakkor a megkérdezettek csupán 24 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarország erre készen áll – derül ki az Eurobarométer nemrégiben publikált eredményeiből.

Euró vagy forint? Ez itt a kérdés!

A magyarok majdnem háromnegyede áll az euró pártján, vagyis hogy forint helyett euróval fizessünk hazánkban. Az Eurobarométer kutatását idén áprilisban azon hat eurózónán kívüli tagországban készítették el, amelyek jogilag elhivatottak az euró bevezetésével szemben. Ide sorolható tehát Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország. Horvátországban idén már nem kellett elvégezni a felmérést.

A kutatás eredményei szerint a hazai lakosok mindössze egynegyede nem szeretné, ha az euró hazánkban bevezetésre kerülne. A megkérdezettek 16 százaléka gondolja úgy, hogy az euró bevezetésével az ország elveszti identitásának egy részét. Ugyanakkor a válaszadók közel kétharmada (62 százaléka) úgy véli, hogy az euró bevezetése pozitív hatást gyakorolna hazánkra, míg 31 százalékuk szerint épphogy negatív hatása lenne. Ráadásul a hazai válaszadók 65 százaléka tart attól, hogy a forint euróra való leváltása megdobja majd az árakat. E tekintetben a többi tagország egyetértési aránya 68 százalék. 

Kiemelkedő az új fizetőeszközt támogatók aránya

A többi tagállammal összevetve hazánkban magasnak számít az euró bevezetésének támogatottsági aránya, ugyanis a válaszadók 58 százaléka áll az euró bevezetése mellett saját országában. Sőt, sokan már így euróban tartják megtakarításaikat. A hat euróövezeti országban eltérő eredmények láthatóak:

  • Romániában 71 százalék,
  • Lengyelországban 55 százalék,
  • Svédországban 54 százalék,
  • Bulgáriában 49 százalék,
  • Csehországban pedig 44 százalék a közös valuta támogatottsági aránya.

A kutatásban résztvevő országok közül Romániát leszámítva igaz, hogy a megkérdezettek legalább fele megfelelő tájékozottsággal rendelkezik az eurót illetően, valamint 83 százalékuk használt euróbankjegyeket vagy -érméket.

Mikor vezetheti be hazánk az eurót?

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben 3 százalékkal emelkedett az euró bevezetésének támogatottsága, ezzel elérve a 72 százalékos szintet. Ennek megfelelően 3 százalékkal csökkent az elutasítók részaránya is.

Ezen felül a hazai válaszadók 24 százaléka gondolja azt, hogy Magyarország készen áll a közös valuta bevezetésére, míg 69 százalék szerint ez még inkább a jövő zenéje. De mikor lenne érdemes bevezetni az eurót? A magyar megkérdezettek

  • 41 százaléka szerint azonnal,
  • 35 százaléka még kivárna a lépéssel,
  • 12 százaléka pedig a lehető legtovább várna, miközben
  • 9 százaléka sose vezetné be az új fizetőeszközt.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György az euró bevezetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A mi álláspontunk az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra”. Azt is hozzátette, hogy ez a cél 2030-ra érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük