2024. május 19., vasárnap

Újabb taggal bővül az euróövezet

Az Európai Bizottság döntése alapján Horvátország megfelelően felkészült a hivatalos fizetőeszközük lecserélésére. A kunát az euró váltja fel, a bevezetés dátumát pedig 2023. január 1.-jére tűzték ki. Az euró horvátországi bevezetésével immár húszra emelkedik az euróövezet tagországainak száma.

2023-tól az euró felváltja a kunát

Az év eleji bevezetést megelőzően lesz egy átállási időszak: 2022. szeptember 5-től az árakat kunában és euróban is fel kell tüntetni. Ez az átmeneti időszak egészen 2023 év végéig fog tartani. Az euróra való átállás pillanatától vissza lehet majd váltani a kunát a bankoknál, a Horvát Postánál és az állami pénzügyi intézetben, mindez természetesen költségmentesen. A kuna a horvát jegybanknál korlátlan ideig, szintén költségmentesen lesz visszaváltható.

Az Európai Bizottság Horvátország megfelelőségét a 2022. évi konvergenciajelentésbe foglalta, melyben alapvetően azt vizsgálta, hogy a választott országok milyen fejlődést értek el az elmúlt időszakban, illetve készen állnak-e az euró bevezetésére. Az országok között

 • Bulgária,
 • Csehország, 
 • Horvátország, 
 • Magyarország, 
 • Lengyelország, 
 • Románia és 
 • Svédország előrehaladását vizsgálták.

Az országok kiválasztását arra alapozták, hogy mely országok szánták el magukat az euró bevezetése mellett. 

Az unióhoz való csatlakozás kritériumai
creditline.hu

Milyen gazdasági konvergencia kritériumoknak kell megfelelni?

 1. Árstabilitás: Az adott ország inflációs rátája maximum 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációs rátával rendelkező ország teljesítményét.
 2. Rendezett és fenntartható államháztartás: Az országban nem állhat fenn jelentős államháztartási hiány, nem állhat túlzotthiány-eljárás alatt. Ez azt jelenti, hogy az államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 60%-át, valamint a bruttó államadósság nem lehet magasabb, mint a GDP 60%-a.
 3. Árfolyam stabilitás: Az országnak részt kell venni az ERM II árfolyam-mechanizmusban két éven keresztül, mindezt úgy, hogy hivatalos fizetőeszköze nem térhet el jelentősen a meghatározott középárfolyamtól.
 4. Hosszú lejáratú kamatlábak: Az országban alkalmazott hosszú lejáratú kamatláb maximum 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás tükrében három legjobban teljesítő ország kamatlábát. Az összehasonlítás alapját a tízéves lejáratú államkötvények átlagos kamatlába jelenti.

A Bizottság a jelentéséből az is kiderül, hogy a hét tagország közül egyedül Horvátország és Svédország felel meg az árstabilitási feltételnek. Az államháztartási hiányra vonatkozó előírást Románia kivételével a többi tagország teljesíti. Horvátország az egyetlen, aki mind a négy kritériumnak megfelel, továbbá jogszabályai eleget tesznek az Európai Unió szerződésének és a Központi Bankok Európai Rendszerek szabályzatának.

Horvátország oldalán az euró bevezetése hatalmas előnyt fog jelenteni: hozzájárul a gazdasági növekedés fellendítéséhez, valamint az üzleti szektor és a lakosság is profitálhat belőle. Az euróövezet bővülése az eurót is megerősíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük