2024. május 21., kedd

A MOL további töltőállomásokat vásárol Szlovéniában

A Mol-csoportnak 39 szlovéniai töltőállomást kell eladnia, hogy teljesítse az OMV Slovenija részvénytőkéjének 92,25%-ának megszerzéséhez szükséges uniós jóváhagyás feltételeit. Ennek következtében 120 töltőállomás tulajdonosa lesz.

Az OMV Slovenija az OMV csoport tagja, amely egy osztrák többnemzetiségű olaj- és gázipari vállalat. Az OMV Slovenija az egyik legnagyobb üzemanyag-kereskedelmi vállalat Szlovéniában és számos üzemanyag-töltőállomást üzemeltet az országban.

benzinkút

Forrás: Pixabay

A MOL külföldön

A MOL az egyik legnagyobb közép- és kelet-európai olaj- és gázipari vállalat, amelynek üzemanyag-kereskedelmi tevékenysége a régió számos országában jelen van. A MOL külföldi benzinkútjai többnyire a közép- és dél-európai régióban találhatóak, azonban a vállalat az elmúlt években bővítette a jelenlétét a Balkánon és a Közel-Keleten is.

A MOL üzemanyag-kiskereskedelmi tevékenysége a következő országokban található:

  • Ausztria: A MOL 2016-ban vásárolta meg az Avanti Austria GmbH-t,
  • Szlovákia: A MOL a Slovnaft nevű szlovákiai olajvállalat tulajdonosa, amely az ország legnagyobb benzinkút-hálózatával rendelkezik,
  • Románia: A MOL 2015-ben vásárolta meg a Petrol Ofisi Románia nevű olajvállalatot, amelynek eredményeként 200 benzinkút üzemeltetése vált a MOL kezébe Romániában,
  • Horvátország: A MOL 2003-ban vásárolta meg a horvát INA olajvállalatot, amelynek eredményeként a MOL az ország legnagyobb üzemanyag-kiskereskedőjévé vált,
  • Szlovénia: A MOL a 2016-ban vásárolta meg a Stop Oil nevű szlovéniai üzemanyag-kiskereskedőt,
  • Bosznia és Hercegovina: A MOL az elmúlt években bővítette jelenlétét Bosznia és Hercegovinában,
  • Szerbia: A MOL 2005-ben vásárolta meg a Jugopetrol nevű szerbiai olajvállalatot.
benzinkúti töltőállomás

Forrás: Pixabay

Az OMV Slovenija felvásárlása

Az INA horvát olajipari vállalat és a Mol Nyrt. tavaly állapodott meg az OMV Slovenija többségi részesedésének megszerzéséről. A Mol állítólag március 9-én írt alá adásvételi megállapodást a Shell-lel 39 szlovéniai töltőállomásról.

Ez a megállapodás az egyik kulcsfontosságú pontja annak, hogy az Európai Bizottság kedvező döntést hozzon a Mol folyamatban lévő OMV Slovenija felvásárlásáról. Ezzel az intézkedéssel a Mol-csoport megerősíti elkötelezettségét, hogy teljesíti az EB valamennyi, a piaci versenyképességre vonatkozó követelményét, és kifejezi készségét arra, hogy az elkövetkező hónapokban befejezze a felvásárlási folyamatot.

Az OMV Sloveniaja a második legnagyobb üzemanyag-forgalmazó az országban, 120 töltőállomásból álló kiskereskedelmi hálózattal rendelkezik, és három márka – OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT – alatt működik. Az INA jelenleg 7,75%-os részesedéssel rendelkezik az OMV Sloveniában, és részesedését 33%-ra fogja növelni, miután megállapodott a Mol-lal.

tankolás

Forrás: Pixabay

A felvásárlás következményei

A Mol közleményében megerősítette a tranzakció részleteit, és elmondta, hogy az OMV Slovenija tevékenységének felvásárlása különösen a szlovén piacon való versenyképességet fogja növelni, mivel lehetővé teszi a Mol-csoport számára, hogy a jelenleginél szélesebb földrajzi területen teljes mértékben kihasználja a termelési, logisztikai és feldolgozási lehetőségeket. A MOL az egyik vezető független kőolajtermék-szolgáltató a regionális piacon, és sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot.

A tranzakció során az összes töltőállomás, köztük 39 üzlethelyiség továbbra is üzemben marad. A Mol és a Shell közötti megállapodás értelmében az eladott állomásokon dolgozók foglalkoztatása a tranzakció lezárása után is folytatódik.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet tart fenn Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint mintegy 2500 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Kelet-Európa 10 országában. A Mol-csoport üzemanyag-kiskereskedelmi üzletága piacvezető a legtöbb országban, ahol működik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük