2024. június 16., vasárnap

Irányban a BNPL 2.0 felé: A Zopa megvásárolta a DivideBuy-t

A brit pénzügyi szolgáltató cég, a Zopa felvásárolta a fogyasztói hitelszolgáltatót, a DivideBuy-t. A Buy Now Pay Later (BNPL) szolgáltatást nyújtó vállalat az első akvizíció a Zopa működésének kezdete óta. A vásárlás hírét február 16-án tették közzé, viszont a tranzakció azután fog megvalósulni, hogy a Zopa végrehajtotta a 93 millió dolláros tőkebevonást. A neobank tájékoztatása szerint a tőkeinjekció nyújt lehetőséget a fúziók és felvásárlások megvalósítására. Az ügylet pont egy vitákkal teli időszakban készül lebonyolódni, hiszen az Egyesült Királyság kormánya éppen a BNPL piac szigorúbb szabályozásán dolgozik.

Egy lépéssel közelebb a BNPL 2.0 felé

A Zopa volt a legelső cég világszerte, amely 2005-ben elindította a peer-to-peer hitelezést, ugyanakkor betétszámlák, személyi kölcsönök és hitelkártyák is találhatóak termékkínálatukban. A cég a 2020-as évben teljes körű banki engedélyt kapott, illetve ekkor jött létre a Zopa Bank is. A tevékenységük peer-to-peer fele 2021 decemberében megszűnt.

A Zopa megközelítése alapján a DivideBuy felvásárlásával közelebb kerülnek a BNPL 2.0 irányába. A BNPL 2.0 úgy fogható meg, mint a BNPL továbbfejlesztett változata. A neobank úgy gondolja, hogy egy új keretrendszer szükségszerű lenne a piacon,

  • ami változatlan módon elérhetővé teszi az ügyfelek kedvelt termékeit,
  • viszont a középpontba helyezi a megfizethetőséget és az ésszerű hitelezést.

A BNPL területének létrejötte óta a piac szereplői nem fektettek kellő hangsúlyt az előbbi szempontokra. Alapvetően ezek voltak a kiváltó tényezői annak is, hogy a brit kormány minél gyorsabban igyekszik kialakítani a BNPL szektor szabályozását.

A Zopa azt az információt is közzétette, hogy a DivideBuy megvásárlásával a bevételeik minimum 20 százalékkal fognak emelkedni. Az akvizíció eredményeképpen az ügyfelek ezt követően már nagyobb összegű – 250 és 30 000 font közötti – vásárlásokra is igényelhetnek BNPL-hitelt, amit ennek hiányában vagy nem tudnának megvásárolni, vagy csak évekkel később sikerülne erre összespórolni a pénzt. A Zopa azt is hangsúlyozta, hogy csakis megfizethető hiteleket fognak nyújtani. Ehhez viszont az ügyfelek hitelképességének ellenőrzése szükséges, valamint megfizethetőségi értékelést is kell végezni.

A szigorúbb szabályokkal még nyerhet is a Zopa

A Zopa közleményeiből arra következtethetünk, hogy a neobank versenyelőnybe kerülhet szigorúbb ellenőrzéseiknek köszönhetően, már a brit BNPL szektor szabályozása előtt. A neobank pozitívan reagált a beharangozott szigorításokra, ugyanis a megfizethetőségi ellenőrzéseik megfelelnek a felügyeleti hatóság javaslatainak.

Jaidev Janardana vezérigazgató úgy kommentálta a történéseket, hogy a DivideBuy azért is kedvező befektetés számukra, mert a cég fontos tulajdonsága az ügyfélközpontúság. Ez már korábban is megkülönböztette őket a többi BNPL szereplőtől, de tökéletesen megfelelnek a Zopa által képviselt értékeknek is.

A DivideBuy ténylegesen segít a fogyasztóknak, hogy megvásárolhassák a kívánt árut, ugyanis általuk a kereskedőknek lehetősége nyílt kamatmentes fizetési megoldást felkínálni a vevőknek. A kölcsönvett összeg törlesztése 2 és 12 hónap közötti futamidő mellett történhet.

A DivideBuy vezérigazgatója, Robert Flowers is pozitívan nyilatkozott az ügyről. Úgy gondolja, hogy a Zopa-val való megállapodás stabilizálja a termékportfoliójukat, valamint azt is kiemelte, hogy a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a felelős hitelezésre. Ez a hozzáállás megfelel a BNPL 2.0 keretrendszernek, amivel összhangban szervezik a cég működését is, így a fogyasztóknak megfelelő lehetőségeket tudnak nyújtani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük