2024. május 16., csütörtök

A legsűrűbben lakott pesti kerület népszerűségét vesztette

A lakásvásárlók által kedvelt budapesti városrészek rangsorában a 14. kerület egyre inkább lecsúszik. Bár a kerület változatos és sokféle ingatlantípussal rendelkezik, a lakosság száma csökken, azonban még mindig a főváros harmadik legnépesebb kerülete, a pesti oldalon pedig a legnépesebb. A Duna House adatai szerint Zuglóban tavaly 17,8%-kal volt drágább egy lakás építése, mint 2021-ben.

nappali ebédlővel összekötve

Forrás: Pixabay

Csökkent a lakosság a kerületben

A pesti oldal legnépesebb kerülete 2022-ben veszített lakosságából és népszerűségéből: a KSH adatai szerint a főváros harmadik legnépesebb kerülete 2011-hez képest csaknem 5%-ot veszített lakosságából.

A Duna House budapesti kerületek iránti érdeklődést vizsgáló kutatása szerint:

  • Zugló 2021-ben szinte minden hónapban az első háromban szerepelt,
  • 2021 decemberétől azonban már csak négyszer volt az első háromban,
  • ennek ellenére úgy tűnik, hogy ingatlanválasztékból nincs hiány a környéken.

Összességében csökkent az érdeklődés a környékbeli ingatlanok iránt, de a tavalyi év második felében a Füredi utcai lakótelepen található lakások voltak a legkeresettebbek Újpalota és Újpest mellett. A rezsicsökkentés megszüntetése miatt az ilyen típusú lakások árai emelkedtek a leginkább, a XIV. kerületi panelek átlagos négyzetméterára 719 ezer forint volt, 27%-kal magasabb, mint 2021-ben.

hotelszoba

Forrás: Pixabay

Drágábbak a lakások

A 2021-es évhez hasonlóan a zuglói Duna House közreműködésével értékesített lakások közül a legtöbbet a téglalakások közül adták el, ezek az ingatlanok átlagosan 14%-kal drágábbak voltak az előző évinél, 2022-ben 877 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár. 2022-ben a XIV. kerületben a téglaépítésű, 58-60 négyzetméteres lakásokért átlagosan 51,7 millió forintot fizettek a vevők.

Ez a terület a jó infrastruktúra és tömegközlekedés, valamint a nagy zöldfelületek és a csendes kertvárosi környezet miatt népszerű a gyermeket nevelő vagy nevelni szándékozó családok körében A 2022-es értékesítési adatok alapján a családi házak ára 10%-kal drágább, mint 2021-ben, azaz 2022-ben 530 ezer forint négyzetméterenként, ami 10%-kal magasabb, mint 2021-ben.

modern lakóépület teraszokkal

Forrás: Pixabay

Az árakat tekintve folytatódik az emelkedő tendencia, a XIV. kerületben az új házak átlagos négyzetméterára 1,2 millió forint, az átlagár pedig 75,7 millió forint. A Duna House adatai szerint éves szinten 17,8%-kal nőtt az ingatlanok átlagára Zuglóban, 2022-ben átlagosan 51,8 millió forintba került egy ház megvásárlása átlagosan.

Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy manapság már kívül-belül drágábbak a lakások. Az építőanyagok ára is az egekbe szökött. Az emberek a bútorokat és a háztartási gépeket is modernebbre akarják cserélni, és a KSH szerint minden drágább. Néhány magasabb árfekvésű terméket azonban nem érint az általános áremelkedés, a televíziókészülékek csak kismértékben drágultak a tavalyi évhez képest.

Babaváróval venne lakást?

A gyermekvállalást tervező párok számára kézenfekvő megoldás az államilag támogatott babaváró hitel, amely tavaly több mint 457 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre első lakás vásárlására. A babaváró hitelek jelentőségét jól mutatja, hogy az összesen 1,195 milliárd új jelzáloghitel 38%-át tették ki. A részleteket és a banki gyakorlatot is figyelembe kell venni. Például, bár beszámítható önrészként, a bankok csak 75%-ot vesznek figyelembe közvetlenül az igénylés után. Utána akár a teljes összeg is bevonható önrészként. Ez a 10 millió forint feletti, drágább ingatlanok előtt is utat nyithat.

baba a kezével érinti a nagyszülő kezét

Forrás: Pixabay


A babaváró hitel igénylésekor a különböző bankok eltérő kritériumokat támaszthatnak, és a kamatlábak is jelentősen eltérhetnek. Ezért alaposan át kell gondolni a kérdést, azaz minél több bank ajánlatát meg kell vizsgálni, és figyelembe kell venni a babaváró hitelek és jelzáloghitelek között fennálló feltételeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük