2024. július 19., péntek

Kívül-belül drágább a lakás

Nemcsak a lakásfelújítási támogatásokat szüntették meg, hanem az építőanyagok ára is az egekbe szökött. És azok is tombolnak, akik a bútorokat és a háztartási gépeket korszerűbbekre szeretnék lecserélni: a KSH szerint minden drágább lett az inflációnál. Néhány csúcsterméket azonban nem érint az általános áremelkedés, a televíziókészülékek csak kismértékben drágultak az előző év azonos időszakához képest.

A felújítással 2023-ig várakozók helyzete egyre kilátástalanabbá válik, nemcsak azért, mert a kormány erre a célra támogatásokat kivezette, hanem azért is, mert az építőanyagok árai emelkednek. És még azok sem örülnek, akik például támogatással vásárolnának bútort.

Sokat drágultak a bútorok és berendezések

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint például a konyhabútorok árai az inflációnál jóval nagyobb mértékben emelkedtek:

  • decemberben a konyhaszekrények alsó része közel 24%-kal,
  • a konyhaasztalok ára 33%-kal nőtt az előző évhez képest,
  • a bútoráruházakban a kárpitozott ülőgarnitúrák ára is több mint ötödével emelkedett.

Az asztalok ára 2021 decembere óta közel 70%-kal, a konyhabútoroké közel 47%-kal emelkedett, az ülőgarnitúráké pedig 40%-kal nőtt a két évvel ezelőttihez képest.

A KSH adatai szerint a nagyobb konyhai gépek árai jóval az éves infláció mértékét meghaladó mértékben emelkednek, annak, aki ma szeretne hűtőszekrényt, mosógépet és gáztűzhelyet vásárolni, mintegy harmadával többet kell fizetnie, mintha 2021 végén tenné ezt meg.

Ez nagyon rossz hír, nemcsak azok számára, akik felújítják otthonukat, hanem azok számára is, akik az emelkedő villanyszámlák miatt fontolgatják bútoraik, berendezéseik korszerűbbekre való cseréjét.

A tévék ára nem nőtt

Érdekes módon a Központi Statisztikai Hivatal által vizsgált összes elektronikai termék közül csak egy terméket nem érintett az infláció.

Valójában a tévék 2022 szinte minden hónapjában olcsóbbak voltak, a november-december decemberi időszakban volt csak megfigyelhető drágulás, de ekkor is csak kevesebb mint 1%-nyi, ami feltehetően annak köszönhető, hogy a labdarúgó-világbajnokság szokatlan időpontban kerül megrendezésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük