2024. június 13., csütörtök

Elérkezett az állami támogatott lakáshitel-boom

A rezsinövelés bejelentését követően rengeteg magyar család döntött úgy, hogy igénybe veszi a lakástámogatási programokat. Az igénylés-robbanáshoz az is hozzájárult, hogy az otthonfelújítási támogatás felhasználható energetikai korszerűsítésre, illetve hogy a falusi CSOK már csak az év végéig igényelhető.

Mi indokolta a magas igénylésszámot?

A várakozásokkal ellentétben a kormány a rezsiköltségek növelését jelentette be, így évek óta először kell majd arra kiemelt figyelmet fordítani a magyar családoknak, hogy mennyi energiát használnak. A mindennapi áram- és gázfogyasztás kontroll alatt tartása azonban közel sem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan az elsőre hangzik. Nagyobb mértékű megtakarításra csupán akkor van esélyünk, ha kiépítjük a saját energiatermelésünket vagy átalakítjuk, lecseréljük a jelenleg használt rendszereket, esetleg modernizáljuk egy nagyobb energiahatékonyságúra.

A hazai lakosok egy része felismerte ezt a lehetőséget, így a jövőben a magasabb rezsiköltséget azzal igyekeznek kompenzálni, hogy még most elindítják az áramot és a gázfogyasztást csökkentő beruházásokat. Ebből kifolyólag a beruházások a növekvő rezsi-árak miatt már jóval hamarabb megtérülhetnek, mint az alacsony szinten rögzített költségek mellett. A beruházások területei a fal- vagy födémszigetelés, a nyílászárok lecserélése, a kazán kicserélése és a napelemes rendszer kiépítése. Az energetikai korszerűsítésnek azonban gátat szabhat a jelenlegi árdrágulás, ami már a hitelek körében is érzékelhető.

Milyen lehetőségek vannak?

Aki az energetikai rendszereinek megújításában gondolkozik, annak még mindenképpen most érdemes belevágni, hiszen jelenleg még elérhetőek azok az állami lakás- és családtámogatási konstrukciók, ami kedvező feltételek mellett teszi elérhetővé a rezsi-csökkentő beruházásokat. Erre jelenleg két lehetőségünk van:

  • a 2019. júliusában bevezetésre került Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény és
  • a 2021. januárjától elérhető lakásfelújítási támogatás.

A vissza nem térítendő támogatás mellé mindkét konstrukcióban igénybe vehető kedvezményes hitel is, mi több, az előírt kikötések teljesítésével a támogatás és a kedvezményes hitel vegyíthető.

Milyen államilag támogatott lakáshitelek vannak?
creditline.hu

Ne feledjük, a lakásfelújítási támogatás minden olyan család számára elérhető, aki minimum egy gyermeket nevel, míg a Falusi CSOK csak azok számára elérhető, akik a támogatott kisebb településeken laknak vagy oda terveznek költözni. Abban az esetben, ha a kormány nem hosszabbítja meg a két program határidejét, még idén december végéig igényelhetjük mindkettőt.

A Falusi CSOK esetében az ingatlanvásárlással együttesen legfeljebb 10 millió forintos támogatást igényelhetünk 15 millió forint kamattámogatott hitel mellett. A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel ellentétben a Falusi CSOK hatalmas előnye, hogy a 10+15 millió forintos összeg akár használt lakásra is felhasználható, így a pénzösszeg fedezheti a felújítási költségeket is.

A lakásfelújítási támogatás igénybevételével 3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz juthatunk, amelyet kiegészíthetünk 6 millió forint kamattámogatott hitellel is. A támogatás értéke azonban maximalizálva lett: a támogatás értéke nem haladhatja meg a felújítási költségek 50 %-át.

Míg a piaci alapú lakáshitelek kamatai elszálltak és 7-9 % körül járnak, addig mindkét említett konstrukció esetében a kamattámogatott hitelek 3 %-os kamatszint mellett vehetőek igénybe, ezzel jelentős megtakarítás érhető el. A kedvezményes lakástámogatási hitelek körében igénybe vehetőek már olyan konstrukciók is, amelyek már az igényléstől számított első évben lehetőséget biztosítanak a halasztott törlesztésre, így csökkentve a törlesztőrészlet mértékét is. A lakásfelújítási támogatások körében ez azért hasznos, mert a támogatást a felújítást követően, utólag kapja meg az igénylő. Értelemszerűen addig a támogatás igénylője fedezi a fejlesztés költségeit. Abban az esetben, ha így sem elegendő a forrás az ingatlan felújítására és piaci jelzáloghitelt is kell igényelni, akkor jó hír, hogy ebből is elérhető már olyan konstrukció, amelynél az első évben alacsonyabb a törlesztő.

Ha Te magad is ingatlanod felújításán gondolkozol, akkor mindenképpen érdemes még idén belevágni, hiszen a Falusi CSOK és a lakásfelújítási támogatás igénylésével rengeteget spórolhatsz! A támogatás mindkét konstrukció esetében több célra is felhasználható, így a rezsiköltségek csökkentését célzó, jelenleg igencsak népszerű energiafogyasztási fejlesztésekre is fordíthatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük