2024. május 20., hétfő

A 2022-es év nehézségei a lízingcégekre is hatással voltak

A hazai lízingcégek számára kemény év volt a tavalyi – emelték ki a Magyar Lízingszövetség sajtótájékoztatóján. A 2022-es év számos kihívás elé állította egész Európát, amelyek közül néhány hazánkban még nagyobb nehézségeket hozott magával.

A nehézségek ellenére állták a sarat a lízingcégek

A 2022-es évet mindenki megszenvedte ilyen-olyan módon, nem volt ez máshogy a magyar lízingcégek esetében sem. A nehézségek ellenére viszont megállták a helyüket a lízingcégek – kommentálta a tavalyi évet Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a magas infláció a finanszírozott eszközökre is hatással volt, továbbá a forintgyengülés is árnövekedést okozott az eszközök körében. Ebből kifolyólag főként ebből adódott az üzleti volumen növekedése: 18 százalékos növekedés ment végbe tavaly a finanszírozott összegben, ezzel elérve a 850 milliárd forintot. Ugyanakkor a szerződések száma 14 százalékkal csökkent 70 476 darabra.

A hazai lízingcégek ügyfeleit többnyire – nem véletlen – a hazai kis- és középvállalatok jelentik, ami arányaiban azt jelenti, hogy a finanszírozásban 64 százalékos a szektor részaránya. A nagyvállalatok részesedése jóval alacsonyabb, 19 százalék, míg a lakossághoz 8 százalékos arány társítható. Európai viszonylatban eltérő arányokkal találkozhatunk: a lízingpiacon belül 29 százalékot tesz ki a lakosság.

Ugyanakkor a hazai és európai lízingpiac között jelentős különbségek tapasztalhatóak, főként az operatív lízing igénybevételi arányát tekintve. Hazánkban ez összesen 8 százalékot tesz ki, ami az adózási szabályok versenyképességre gyakorolt kedvezőtlen hatásával magyarázható. Ez azt jelenti, hogy az operatív lízinget igénylőknek 2 százalékos iparűzési adót kell megfizetni, amit általában a lízingcégek továbbhárítanak ügyfeleikre. Az operatív lízing hazai népszerűtlensége mögött az is húzódik, hogyha autóbérlés céljából igényli egy magánszemély, akkor cégautóadó fizetése is kötelező.

Az ingatlanfinanszírozás alacsony részt képvisel

A lízingtípusok közül kis szerep jut csak az ingatlanfinanszírozásnak, néha fordulnak csak elő nagyobb tranzakciók a piacon. Bővülés ment végbe tavaly a nagyhaszongépjárművek és teherautók piacán, amit leginkább az áremelkedés indokol. A mezőgazdasági gépek piaca is szilárd, az áremelkedés miatt itt is növekedés volt tapasztalható, hiszen a forint euróval szembeni gyengülése miatt nagyban megemelkedett a külföldről behozott traktorok és egyéb gépek ára.

A flotta-refinanszírozásban viszont drasztikus növekedés volt tavaly, négyszeresére növekedett, habár a bázis kimondottan alacsony szinten volt. Bizakodásra adhat okot ezen a részpiacon, hogy idén a turisztikai szezont erősre jósolják a szakértők, ebből kifolyólag pedig az autó bérbeadásra szakosodott cégek újabb járműveket szerezhetnek be. Kevésbé volt kedvező a lakossági autófinanszírozás, ahol 42 százalékos csökkenés ment végbe, volt, ami az ügyletek számában is jelentősen éreztette hatását.

A támogatott programokkal a lízingpiac is jól jár 

A lízingpiacon is kedvező folyamatokat generálnak a támogatott programok, amelyek hozzájárulnak a beruházásokhoz és eszközvásárlásokhoz is. Hasonló volt a nagycsaládos autóvásárlási program is, valamint a KAVOSZ Széchenyi Kártya programja is, ami jelenleg is elérhető, illetve amiben a lízingcégek azóta is részt vesznek. Az ilyen lehetőségeket kimondottan nagy arányban használják ki az agrárcégek – emelte ki Nyikos Katalin.

Az utóbbi szektor egy részét negatívan érintette a tavalyi aszály, főként a keleti területen tevékenykedőket. Ezeknek a cégeknek segítséget nyújt az agrármoratórium, amelyet a mezőgazdasági cégek 20-25 százaléka ki is használ. A szakértők viszont úgy vélik, hogy az agrárium a legmegbízhatóbban törlesztő ágazatok egyike, így a jelentős részarányukon belül mindössze 2-3 százaléknak jelenthet problémát a későbbi törlesztés.

Az uniós pályázati források enyhülése a lízingpiacon is éreztette hatását: az egyéb gépek finanszírozása nagyban visszaesett, hiszen a beruházások egy részét uniós forrásból keltették életre. A lízingcégek idei várakozási szerint az uniós források területen zajló vita kedvező végkifejlettel fog zárulni, és a vállalkozások hozzájutnak a forrásokhoz.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban is szeretnének résztvenni a lízingcégek. Bevezetése időben csúszott, a program is kisebb, mint amit a piac várt, bővítettek is már a keretét, bár a konstrukció igénybevétele számos ponton előnyös lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük